Amnesty: Koalitionen må tage ansvar for drab i Mosul

Koalitionen gjorde ondt værre for civile i Islamisk Stats rædselsregime, lyder det fra menneskerettighedsorganisationen.

Civile flygter fra et af koalitionens luftangreb i Mosul i november. (Foto: © GORAN TOMASEVIC, Scanpix)

Kampen om den vestlige del af den irakiske millionby Mosul har været en katastrofe for civile.

Da den irakiske hær med støtte fra koalitionen i efteråret iværksatte offensiven for at generobre Mosul, begyndte Islamisk Stat at tvinge tusinder af civile ind i områder af byen, hvor kampene fandt sted.

Mange civile blev brugt som menneskelige skjold, og gruppen holdt indbyggerne indespærrede i deres hjem ved at blokere døre og anbringe sprængladninger foran husene, lyder det i rapporten.

Som de irakiske styrker vandt frem i den vestlige del af byen, blev de civile stuvet tættere og tættere sammen i bydelen. Vidner fortæller til Amnesty, at det ikke var unormalt, at store grupper på mellem 15 og 100 mennesker befandt sig i det samme hus samtidig.

Ifølge rapporten var der kun en vej ud af krigszonen, og det var gennem frontlinjen.

- De civile har levet i Islamisk Stats rædselsregime. Det er historien om summariske henrettelser, om afskæring af vand og mad og afskæring af lægehjælp. Det er historien om tilfældige henrettelser, hvor ligene er blevet hængt op i lygtepæle til skræk og advarsel, siger juridisk konsulent i Amnesty International Claus Juul og fortsætter:

- Det er en afgrund af ondskab, man har svært ved at sætte sig ind i.

105 civile dræbt i ét angreb

Mens krigerne fra Islamisk Stat ifølge Amnesty overtrådte international lov ved at sætte civiles liv i fare, tilpassede hverken den irakiske hær eller koalitionen deres angreb eller ammunition til at tage hensyn til de tusinder af civile, der var fanget bag frontlinjen.

- Den måde, som den irakiske hær og koalitionen har ført krig på, har kun gjort ondt værre.

- Koalitionen har benyttet meget voldsomme missiler, men ikke særligt præcise missiler. Det er bomber, som er raketdrevne, og som har meget, meget store nedslagsområder, så ideen om præcisionsbombninger har været fuldstændig illusorisk, siger Claus Juul.

Det mest dødbringende angreb, som den irakiske hær eller koalitionen stod bag, fandt ifølge Amnesty Internationals rapport sted den 17. marts.

Det var et luftangreb rettet mod to af Islamisk Stats snigskytter.

I angrebet blev der anvendt en 250 kilo tung bombe, og 105 civile blev dræbt og flere end 100 civile såret.

Ifølge international lov skal der være et rimeligt forhold mellem militær nødvendighed og civile omkostninger.

Men det har hverken koalitionen eller den irakiske regeringshær holdt sig for øje, og det kan være et brud på krigens love, siger Claus Juul:

- Civile tab skal altid undgås. Men der kan være situationer, hvor den militære nødvendighed er så tvingende, at man er nødt til at foretage angreb, selvom man kan se, at det vil medføre civile tab. Men så skal der være en nøje proportionalitetsafvejning i den situation, siger han.

Civile på flugt i den gamle bydel i det vestlige Mosul. (Foto: © AHMAD AL-RUBAYE, Scanpix)

Det er ikke første gang, at den USA-ledede koalition og den irakiske hær bliver anklaget for at ikke at tage tilstrækkeligt hensyn til civile i Mosul.

I slutningen af maj udtalte den amerikanske forsvarsminister, Jim Mattis, at USA gør "alt, hvad der menneskeligt muligt" for at undgå civile tab, men at "civile tab er en af livets kendsgerninger i denne type situation".

Savner erkendelse

Menneskerettighedsorganisationen mener, at de civile omkostninger i forbindelse med kampen om Mosul kalder på, at krigens parter tager ansvaret på sig.

- For det første skal man se på, om man kan stille nogen til ansvar for at ofre så mange civile liv. Derudover skal man se, om man kan finde ofrene og kompensere for de tab, siger Claus Juul:

- Og så er det klart, at vi gerne vil have, at krigens parter anerkender, at det her simpelthen ikke var den rigtige måde at gøre det på. Og at man undersøger, hvordan det kan gøres bedre, hvis vi skal ud i sådan noget igen, tilføjer han.

Danmark er en del af den USA-ledede internationale koalition, der yder luftstøtte til Iraks styrker.

De danske kampfly blev dog trukket hjem inden offensiven ved Mosul, der blev sat i værk i oktober 2016 og har således ikke deltaget i kamphandlingerne.

- Men Danmark skal da også se på, om vi kan deltage i en sådan manglende respekt for menneskeliv, siger Claus Juul.