Det splittede Sverige: Kan de to fløje blive enige om noget?

Forskellene er til at få øje på i den svenske valgkamp. DR Nyheder har fået to modsætninger til at mødes.

Når svenskerne går til valg næste søndag, skal de afgøre den politiske kurs i et Sverige, der står stadig mere splittet.

Yderpartierne står historisk stærkt, mens meningsmålinger peger på dårlige valg for midterpartier som Socialdemokraterne.

Men kan de to fløje i Sverige blive enige om noget? DR Nyheder har sat to svenskere fra de to yderpunkter stævne for at se, hvad de kan nå frem til sammen.

Sverige er inde i en skræmmende udvikling

Simon Fagernäs er 27 år og nyuddannet psykolog. Til dagligt arbejder han i psykiatrien, og i sin fritid er han blandt andet mentor for Hamid, der for 4 år siden flygtede fra Afghanistan – og endte her i Sverige.

Eller i virkeligheden er selve den formelle del af mentorprogrammet slut, men han og Hamid ses stadigvæk.

- Jeg tror på, at hvis vi hver især bidrager, hvis det enkelte menneske gør noget aktivt for at hjælpe nytilkomne ind i vores samfund, så kan vi virkelig gøre en forskel. Det lyder måske som en kliche, men mange bække små gør rent faktisk en stor å, siger Simon Fagernäs.

Han er en af de svenskere, der aktivt arbejder for, at Sverige bevarer den åbenhed og humanisme, som han holder så meget af, som har gjort landet verdenskendt – og som set her fra lejligheden i det centrale Stockholm er ved at smuldre:

- Jeg synes, det er en skræmmende udvikling, vi er inde i. De strømninger vi ser nu, er ikke noget, jeg kan genkende mig selv i.

Træt af at blive kaldt racist

Den ”skræmmende udvikling” hedder blandt andet Eric Johansson. Han 65 år gammel og har et firma, der sælger og reparerer varmepumper. Selv om han egentlig er på vej på pension, har han svært ved at give slip. Han har arbejdet med sine hænder hele sit liv.

Eric Johansson er Sverigedemokrat. For ham er SD det eneste parti, der så problemerne i tide, og det eneste parti, som i dag vil føre en politik, der sikrer, at den svenske velfærdsstat kan overleve.

- Jeg er ikke racist, og jeg er dødtræt af at blive kaldt det. Jeg har intet imod indvandrere, der arbejder og er en del af vores samfund, siger han.

- Det jeg har noget imod, er vores migrationspolitik. Den har været uigennemtænkt og i dag står vi i den situation, at ingen kan give et svar på: Hvor skal alle disse nye mennesker bo, og hvad skal de arbejde med?

Modsætninger mødes

De to svenskere færdes i vidt forskellige cirkler. Simon Fagernäs har måske mødt en Sverigedemokrat før – men han ved det ikke. Han har aldrig diskuteret politik med en. Og han kender ikke nogen i sin omgangskreds.

I dag har de sagt ja til at mødes – og til at tale om det der splitter svenskerne på kryds og tværs. Vi mødes på et hotel nord for Stockholm.

Det står hurtigt – og vel heller ikke ikke overraskende – lysende klart, at det er temmelig svært at finde noget, de to kan blive enige om.

Lige indtil deres diskussion bliver afbrudt med spørgsmålet: Er der overhovedet noget, I kan blive enige om?

- Det er hyggeligt at være her, siger Eric, og Simon replicerer:

- Ja, det er virkelig sjovt at tale sammen! Det giver noget at diskutere det her. Selv om det er svært. Vi svenskere har en tendens til at gå stille med de svære spørgsmål – det har vi haft svært ved at debattere, lyder det fra Simon Fagernäs.

- Ja, du er kløgtigere, end jeg troede, svarer den 65-årige sverigedemokrat.

- Selv om du tager fejl i det meste!

Enige bliver de næppe. Men nu har de i det mindste talt sammen.