Den amerikanske præsident, Donald Trump, vil i aften dansk tid annoncere sin beslutning om, hvorvidt USA vil forblive i atomaftalen med Iran, som hans forgænger, Barack Obama, med møje og besvær fik forhandlet på plads i 2015.
Donald Trump har aldrig lagt skjul på, at han er stærk modstander af atomaftalen, der blandt andet indebærer, at Iran går med til at begrænse antallet af centrifuger, der bruges til berigelse af uran. Til gengæld suspenderer Vesten sanktioner mod landet.
Og Donald Trump har brugt både spalteplads, tv-tid og tweets på at kritisere aftalen:
Juli 2015
Barack Obama havde brugt store diplomatiske kræfter på at forhandle aftalen på plads. Så store, at han truede den amerikanske Kongres med, at han ville nedlægge veto, hvis den bremsede aftalen:
- Denne aftale demonstrerer, at amerikansk diplomati kan medføre reelle og meningsfyldte forandringer, konstaterede Barack Obama.
Allerede dengang var den daværende erhvervsmand Donald Trump kritisk over for aftalen:
- Obamas atomaftale med iranerne vil føre til et atomkapløb i Mellemøsten. Den skal stoppes, skrev Donald Trump på Twitter.
Det endte paradoksalt nok med, at Kongressen ikke stemte om aftalen inden for de 60 dage, der er fristen for at stemme om ny lovgivning, og derfor blev loven i september 2015 vedtaget.
Januar 2016
Ved Barack Obamas sidste State of Union-tale, der bliver afholdt hvert år i januar, sad kandidaten for det republikanske parti, Donald Trump, klar på Twitter og kommenterede atomaftalen med iranerne:
- Iranaftalen er frygtelig. Hvorfor fik vi ikke deres uran-lager? - det blev sendt til Rusland. #SOTU (State of Union, red.).
Oktober 2016
Donald Trump langede ved flere lejligheder under valgkampen ud efter atomaftalen med Iran. Ved en af de afsluttende tv-debatter mod præsidentkandidat Hillary Clinton omtalte Donald Trump aftalen som en "fiasko."
Aftalen var vel at mærke i store træk blevet forhandlet på plads af Obama-regeringen, som Hillary Clinton tidligere havde været udenrigsminister for.
Februar 2017
Donald Trump blev indsat som præsident den 20. januar 2017, og allerede små to uger efter indsættelsen langede han ud efter atomaftalen med Iran:
- Det er en skamplet, at vi har en aftale som den. Der var ingen grund til at lave en aftale, og hvis man skulle lave en, så burde den have været bedre. Vi gav dem 1,7 milliarder dollar i kontanter, hvilket er helt uhørt, sagde Donald Trump.
Udtalelsen kom i bedste sendetid på den amerikanske tv-station Fox News lige før Super Bowl. Her omtalte han aftalen som "den værste, han nogensinde havde set."
- Vi må se, hvad der sker. Jeg kan sige dette: De (Iran, red.) er totalt ligeglade med vores land. De er nummer et terrorstat, fortsatte Donald Trump.
Dengang tog de andre stormagter i aftalen, Rusland, Kina, Frankrig, Storbritannien og Tyskland notits af præsidentens udtalelser, men ikke mere end det.
Juli 2017
Den internationale presse havde ventet, at Donald Trump ville melde klart ud om aftalen, så snart han var indsat, men først over sommeren kom der nyt om atomaftalen.
Talsmand i Det Hvide Hus Sean Spicer sagde, at daværende udenrigsminister Rex Tillerson inden længe ville udtale sig om sagen.
- Udenrigsministeren er meget snart klar med en erklæring om den aftale. Alle kender formentlig præsidentens klare holdning: At denne aftale er dårlig. Dårlig for USA, sagde Sean Spicer, der siden er stoppet som talsmand.
September 2017
Her fik iranerne selv bægeret til at flyde over for Donald Trump, da Iran affyrede et nyt missil.
Selvom atomaftalen ikke forbyder Iran at teste missiler, var Donald Trump ikke sen til at kæde de to ting sammen:
- Iran har lige testet et ballistisk missil, der er i stand til at ramme Israel. De (Iran, red.) arbejder også sammen med Nordkorea. Det er ikke en god aftale, vi har, skrev Donald Trump på Twitter.
Oktober 2017
- Iran er kontrolleret af et fanatisk regime, som har spredt død, ødelæggelse og kaos over hele verden, og som ikke har overholdt sin del af atomaftalen, lød det fra Donald Trump, der for første gang fremlagde USA’s nye linje over for Iran.
Som følge af bruddet ville præsidenten ikke bekræfte, at Iran overholdt sin del af aftalen, som blev indgået i 2015.
Udmeldingen betød ikke, at USA trak sig fra aftalen, men at amerikanerne blandt andet ville indføre en række sanktioner over for Iran uden om atomaftalen.
Januar 2018
Atomaftalen mellem USA og Iran fik i starten af året en sidste chance, efter at Donald Trump valgte at forlænge den.
Forlængelsen betød, at aftalen løb de næste 120 dage. Men hvis der ikke blev rettet op på punkter i aftalen, som Donald Trump ser som fejl, ville han trække sig fra aftalen øjeblikkeligt, sagde han.
I den forbindelse opfordrede Donald Trump en række europæiske lande til at støtte op om USA's forsøg på at "løse betydningsfulde fejl i aftalen, bekæmpe iranske aggressioner og støtte det iranske folk".
I januar begyndte præsidenten også at udrulle de sanktioner, han tidligere havde lovet. I alt blev der indført sanktioner mod 14 individer og enheder, fordi de stod bag menneskerettighedskrænkelser i Iran og for at støtte landets våbenprogram, oplyste det amerikanske finansministerium.
En af de personer, der blev indført sanktioner mod, er Ayatollah Sadeq Larijani, en nær allieret af Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei.
April 2018
Efter et møde med Frankrigs præsident, Emanuel Macron, langede Donald Trump igen, igen ud efter atomaftalen. Og det selvom den fransk præsident over for pressen i Det Hvide Hus understregede, at man ikke havde "en plan B."
- Vi to (Trump og Macron, red.) har haft en meget ærlig diskussion om emnet, og du mener, at Iran-aftalen er dårlig. I flere måneder har jeg sagt, at det ikke var en tilstrækkelig aftale, men at den i det mindste giver os mulighed for indtil 2025 at have en form for kontrol over deres atom-aktiviteter, sagde den franske præsident, men Donald Trump var urokkelig:
- Det er en dårlig aftale. Strukturen er dårlig, og den falder fra hinanden. Hvis Iran truer os på nogen som helst måde, kommer de til at betale en pris, som lande før dem har skullet betale, sagde Donald Trump.
I slutningen af april var Donald Trump igen skarp i retorikken over for Iran.
- Det er ikke en acceptabel situation. Iran sidder ikke og triller tommelfingre. De sender missiler afsted, som de siger er til tv-satelitter. Den køber jeg ikke. Men det er ikke det samme som, at vi ikke vil forhandle en ordentlig aftale, sagde Donald Trump.
Maj 2018
Forlængelsen af atomaftalen fra januar løber til den 12. maj.
For to dage siden understregede Donald Trump sin utilfredshed med aftalen i en telefonsamtale med den britiske premierminister Theresa May.
Under opkaldet "understregede Trump sit engagement for at sikre, at Iran aldrig får atomvåben", lyder det fra Washington.
Dagen efter måtte den britiske udenrigsminister Boris Johnson gå bodsgang i amerikanske medier for at få Donald Trump til at forblive i aftalen.
Donald Trump vil i aften klokken 20.00 dansk tid offentliggøre, hvad han vil stille op med atomaftalen med Iran.
- Jeg vil annoncere min beslutning om Iran-aftalen i morgen fra Det Hvide Hus klokken 14.00 (lokal tid, red.), skrev han i går på Twitter.
De fleste af de andre lande i aftalen har ifølge Ritzau sagt, at aftalen fortsætter også uden amerikansk engagement.
Trumps tale i aften bliver sendt live her på dr.dk.