Iran: Selv ikke 10 Donald Trump'er kan stoppe atomaftalen

USA's præsident kæmper for at genindføre sanktioner mod Iran.

Den iranske præsident, Hassan Rouhani, holdt i dag lørdag tale på Tehrans Universitet. (Foto: © ho, Scanpix)

Den amerikanske præsident kan ikke aflive atomaftalen med Iran, selvom Donald Trump har planer om det.

Det mener den iranske præsident, Hassan Rouhani, som i dag har udtalt sig om den omstridte aftale, der betyder, at Iran nedtrapper sit atomvåbenprogram, mens de økonomiske sanktioner mod landet til gengæld bliver lempet og udfaset.

- Under forhandlingerne nåede vi frem til en atomaftale, som ikke kan trækkes tilbage. Ingen kan annullere den, ikke en gang Mr. Trump, sagde Hassan Rouhani i dag i forbindelse med en tale i hovedstaden Tehran.

- Selv ikke hvis der i verden blev skabt 10 andre som Donald Trump, ville aftalen kunne trækkes tilbage, understregede den iranske præsident direkte henvendt til sin amerikanske pendant.

Donald Trump mener, at atomaftalen, som blev indgået af hans forgænger Barack Obama, er en "skamplet" og "den værste, han nogen sinde har set". Under den amerikanske præsidentvalgkamp lovede han at sløjfe aftalen og optrappe sanktionerne mod Iran.

- Der var ingen grund til at lave en aftale, og hvis man skulle, så burde den have været bedre. Vi gav dem 1,7 milliarder dollars i kontanter, hvilket er helt uhørt, sagde den amerikanske præsident i februar, og siden har han flere gange gentaget budskabet.

Den 15. oktober skal USA tilkendegive, om de mener, at Iran lever op sine forpligtelser.

I den forbindelse forventes det, at Donald Trumps administration vil melde ud, at aftalen bør annulleres, og at sanktionerne mod Iran bør genoptages, skriver Reuters, der citerer en 'højstående kilde' i Det Hvide Hus.

Herefter har den amerikanske kongres 60 dage til at beslutte, om USA's sanktioner mod Iran bør genindføres.

Atomaftalen med Iran

  • Seks lande, der også er en del af FN's Sikkerheds råd, står bag atomaftalen med Iran - det er USA, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Kina og Rusland.

  • Aftalen blev vedtaget i 2015, og den betyder, at syv FN-resolutioner om Iran træder ud af kraft. Atomaftalen indebærer blandt andet, at olie fra Iran igen kan sælges på verdensmarkedet, at landet får frigivet 100 milliarder dollar i indefrosne værdier i udlandet, og at FN's våbenembargo bliver ophævet løbende.

  • Iran har forpligtet sig til at lade FN foretage inspektioner af de iranske atomanlæg - herunder også militære atomanlæg. Aftalen lægger også restriktioner på salg af atomteknologi - med fredelige mål - til Iran i ti år frem.