Dansker i USA: Jeg kender ingen, der tror på en mur til Mexico

Mange almindelige amerikanere tvivler på, at Trump vil kunne gennemføre sine valgløfter.

Det værste granatchok har lagt sig blandt de demokratiske vælgere, som Nicolas Lund-Larsen, der er bosat i Miami, har talt med.

Ligesom resten af verden kunne danske Nicolas Lund-Larsen i første omgang ikke tro det, da valgresultatet, der udråbte Donald Trump til USA's næste præsident, tikkede ind.

- Jeg sad til det sidste og insisterede på at se fintællingen af stemmerne, selv om jeg inderst inde godt vidste, at det var rigtigt nok, siger han.

Nicolas Lund-Larsen har boet i Miami, USA, de sidste 11 år, hvor han driver sin egen virksomhed. Inden det var han radikal lokalpolitiker i Danmark.

Granatchok

Nicolas Lund-Larsen er ikke amerikansk statsborger og kunne derfor ikke stemme til valget, men det er ingen hemmelighed, at han havde håbet på en sejr til Hillary Clinton. De første reaktioner blandt hans demokratiske venner beskriver han som en slags granatchok.

- Meningsmålingerne havde tydeligt sagt, at Hillary ville vinde, så man kunne ikke forstå det. Det var uvirkeligt. Folk gik rundt i en slags tåge. De følte sig snydt af de kloge meningsmålingsinstitutter, siger han og fortsætter:

- Flere har sagt, at de er begyndt at tvivle på, om man kan stole på de mekanismer, der ellers fortæller dem, hvordan verden ser ud.

- Det har simpelthen rokket ved status quo, og det er jo vand på Trumps mølle, at man ikke kan stole på de etablerede systemer.

"Der trods alt ikke enevælde"

Selv om der mange steder i landet fortsat er demonstrationer mod Trump, siger Nicolas Lund-Larsen, at folk så småt er ved at have fordøjet nyheden.

- Dem, der demonstrerer, tilhører et segment af demokrater, der ikke repræsenterer flertallet, siger han og tilføjer, at de fleste demokrater, han har talt med, har den holdning, at demokratiet har talt. Og de er så småt ved at være klar til at komme videre.

- Mange siger: Lad os nu lige se, hvor galt det kan gå. Lad os være realistiske i forhold til vores angst. Det er trods alt ikke et enevælde, men et repræsentativt demokrati, siger Nicolas Lund-Larsen.

Lille tro på muren

Både blandt demokrater og republikanerne i Nicolas Lund-Larsens omgangskreds i Miami er der også en vis skepsis over, om Trump overhovedet vil gennemføre en stor del af de ting, han lovede under valgkampen.

- Ingen jeg kender - hverken republikanere eller demokrater - tror på, at der bliver bygget en mur til Mexico. Det kommer simpelthen ikke til at ske, at han kan samle 11 millioner illegale indvandrere og køre dem til grænsen. Eller bygge en 1.500 kilometer lang mur. Selv de 'hardcore' republikanere, jeg kender, ruller med øjnene, når vi taler om det.

På samme måde beskriver Nicolas Lund-Larsen, at mange lige nu mest af alt er spændte på, om der overhovedet kommer til at være en forskel med Trump ved roret. Om der virkelig er 25 millioner amerikanere, der kommer til at miste deres sundhedsforsikring, som det er blevet forudsagt. Og om det virkelig bliver sådan, at muslimer bliver nægtet indrejse i landet?

- Jeg har endda hørt nogle af mine meget venstreorienterede venner sige, at der måske kan komme noget positivt ud af det. Det er nok det mest typiske, for det ligger i den amerikanske dna at håbe, siger han.

Tag med på besøg hos en række lokale fra grænselandet i Arizona, hvor man har et helt andet blik på valgresultatet og en stærk tro på, at Trumps lovede mur bliver til noget i en eller anden form. Mød ranchejerne John Ladd og Clayton Cox, skolebuschauffør Marie Palaganas Boston og pensionist Lee Wood.