Hillary tabte: Nu kommer diskussionerne mellem fløjene hos Demokraterne

Bernie Sanders-fløjen vil gøre alt for at trække partiet mod venstre, siger USA-ekspert.

Hillary Clinton, da hun holdt tale til sine støtter, efter at valgnederlaget stod klart. Nu venter det interne opgør i partiet. (Foto: © Brian snyder, Scanpix)

Demokraterne slikker lige nu sårene efter tirsdagens valgnederlag, hvor Hillary Clinton tabte præsidentposten til Donald Trump.

Men så snart den første forbløffelse og skuffelse over resultatet har lagt sig, skal partiet i gang med at finde ud af, hvad der gik galt, og hvordan partiet kommer videre. Og her bliver det spændende at se, i hvilken retning partiet kommer til at bevæge sig.

Det siger Anders Agner, der står bag det danske netmedie Kongressen.com.

- Bernie Sanders (der stillede op mod Hillary Clinton om at blive Demokraternes præsidentkandidat, red.) og hans allierede Elizabeth Warren vil gøre, hvad de kan, for at trække partiet mod venstre. De prøver at lukrere på, at partiet står i den nye situation, at de skal finde ud af, hvor de skal hen. Det er ikke alle, der deler det synspunkt, så her kommer vi til at se diskussioner, siger han.

En pryglet enhed

Demokraterne tabte på alle måder ved valget, hvor det hverken lykkedes at få flertal i Senatet eller Repræsentanternes Hus, og partiet står derfor meget svagt i Washington.

- Dertil kommer, at størstedelen af guvernørerne er republikanerne, så på delstatsniveau står republikanerne også langt stærkere. Alt det gør i sig selv, at partiet rent politisk er en pryglet enhed, siger Anders Agner.

DR's udsendte og tidligere USA-korrespondent Oliver Routhe Skov mener dog, at der er omstændigheder, der kan opbløde analysen af, at partiet er fuldstændig skudt tilbage til start.

- Der er ikke nogen tvivl om, at demokraterne står med en kæmpe stor identitetskrise, men de var så tæt på, og selv om det ikke betyder noget, fik Hillary Clinton flest stemmer. Det kan give dem en moralsk indsprøjtning, som de kan bruge til at sige, at det politiske projekt holder, men kandidaten var bare forkert, siger han.

Venstredrejningen kan fortsætte

Oliver Routhe Skov mener, at den progressive del af Demokraterne til dels allerede har vundet. Den fløj er blandt andet repræsenteret af Bernie Sanders.

- Bernie Sanders og Elizabeth Warren har i en eller anden grad allerede vundet, fordi de har påvirket Hillary Clinton så meget politisk. Så på en måde kan man sige, at der allerede har været en venstredrejning af partiet. Men det kan være, at vi kommer til at se, at den progressive fløj sætter sig stærkere på det politiske apparat, siger han.

Kampen om at få indflydelse i det demokratiske parti fortsætter dog, hvilket også kommer til udtryk ved, at Howard Dean, der er forhenværende formand for Democratic National Committee, der kan kaldes Demokraternes hovedkontor, har annonceret, at han vil forsøge at blive formand igen.

Howard Dean er velkendt for sin tilgang til græsrodspolitik og skal i kampen om formandsposten op imod Keith Ellison, der støttes af Bernie Sanders.

Ulogisk koalition

En del af Demokraternes nederlag ved præsidentvalget skyldes ifølge Oliver Routhe Skov, at det ikke lykkedes Hillary Clinton at få fat i de sorte stemmer på samme måde som præsident Barack Obama, og at de latinamerikanske vælgere heller ikke i samme grad som forventet bakkede op om hende.

- Hun har skuffet på alle de vigtige vælgergrupper, siger Oliver Routhe Skov og tilføjer, at partiets største opgave bliver at vise amerikanerne, at de ikke er et parti for eliten og millionærerne:

- Et moderne demokratisk parti skal vise, at de både kan indfange en collegeprofessor fra San Francisco, en metalarbejder fra Detroit, en ung sort fra Baltimore og en landarbejder med latinamerikanske rødder.

Det var netop, fordi han fik samlet mange forskellige vælgergrupper, at det lykkedes Donald Trump at vinde posten som USA's næste præsident, siger Oliver Routhe Skov:

- Det overraskende var, at Donald Trump formåede at bygge en koalition af mennesker, der måske virker ulogisk eller usammenhængende, fordi de ikke befinder sig på en klassisk højre-venstre-skala. Mange af dem ville måske have stemt demokratisk, hvis Bernie Sanders havde været kandidat, for det, der kendetegner dem, er, at de ikke har følt sig repræsenteret af den elite, som Hillary Clinton associeres med.