Mediechefer efter Trump-sejr: Færre målinger - mere virkelighed

Medierne har svært ved at fange strømningerne i samfundet og skal mere ud i virkeligheden.

Hverken de danske- eller amerikanske journalister opdagede, at Donald Trump var favorit til præsidentposten. (Foto: © JONATHAN ERNST, Scanpix)

Efter Donald Trumps valgsejr er der gang i selvransagelsen ikke bare i amerikanske medier, men også i danske.

Journalister, redaktører og kommentatorer formåede nemlig ikke at fange de strømninger i befolkningen, som førte til valgsejren. Ganske som ved Brexit-afstemningen i Storbritannien tidligere i år og ved det seneste folketingsvalg i Danmark i juni sidste år.

Mediernes fejlskud bør blandt andet føre til brug af færre meningsmålinger, lød det fra tre chefredaktører i fredagens udgave af ”Mennesker og medier” på P1.

- Vi bruger allerede færre målinger, og det er en bevægelse, der vil fortsætte, siger Politikens chefredaktør Christian Jensen og tilføjer:

- Ved et kommende folketingsvalg skal vi støtte os mindre til meningsmålinger end hidtil.

Journalister skal ud i virkeligheden

For Troels Mylenberg, chefredaktør på Jysk Fynske Medier, er det åbenlyst, at ”de amerikanske medier helt éntydigt ikke har forstået at tage Donald Trump alvorligt. Og de baserede sig i alt for høj grad på meningsmålinger og eksperter. Samme mønster kan ses her i Danmark, og det skal vi gøre op med”.

Derfor skal journalister mere ud i ”virkeligheden”.

Det er som udgangspunkt en dårlig idé at sidde på Rådhuspladsen i København og kun forholde sig til, hvad meningsmålinger fortæller, konstaterer Ekstra Bladets chefredaktør, Karen Bro:

- Vi skal derfor være bedre til at lægge øret til jorden og finde ud af, hvad er det, folk går og tumler med. Og det viste sig jo tydeligt ved sidste folketingsvalg, at det var vi ikke gode nok til.

Endelig trænger et opgør med den evigt sultne ”nyhedsbaby” sig på:

- For når der hele tiden skal laves nyheder, nyheder og nyheder, kommer vi meget let til at tale om noget, der ikke er sket endnu. I stedet for at rapportere om det, der er sket, siger Troels Mylenberg.