Dansker i London: Meldingerne hjemmefra fik mig til at tage situationen alvorligt

Danskere i den engelske hovedstad oplever en stor forskel på den danske og britiske håndtering af coronavirusset.

Danske Gustav studerer i London og føler, at briterne har reageret meget anderledes end i Danmark. (Foto: © PRIVATFOTO, Copyright 2020. All rights reserved.)

- Jeg har været til fodboldkampe i sidste uge og gået på pub og kørt i tog uden rigtig at tænke så meget over det, fordi der ikke rigtig kom nogen meldinger her.

Det fortæller Gustav Bang Dahl, der er dansker og studerende på London School of Economics. Han bor i en studielejlighed i den britiske hovedstad.

- Det var først, da man virkelig begyndte at sætte ind i Danmark, at det gik op for mig, at det nok var mere alvorligt, end de tager det herovre, fortæller han.

På grund af coronaudbruddet er al Gustavs undervisning nu rykket online, hvor forelæsninger og gruppearbejde er erstattet af konferenceopkald.

Stort set alle hans studiekammerater er derfor rejst hjem til deres hjemlande, og i aften gør han det samme.

- Det er meget på grund af usikkerheden om, hvilke tiltag der vil komme herovre. Der er ikke sket så meget endnu i forhold til derhjemme, men det virker, som om det begynder at rykke lidt, siger den danske studerende, der har udsigt til to ugers hjemmekarantæne ved hjemkomsten til Danmark.

Briterne har holdt igen

Mens flere lande har lukket skoler ned eller ligefrem indført udgangsforbud, har Storbritannien først i dag valgt at følge trop og lukke skolerne på ubestemt tid fra fredag.

Der vil dog blive sørget for særordninger for blandt andet børn af hospitalsansatte, og folk som leverer dagligvarer, siger premierminister Boris Johnson.

Hvad udelivet angår, har meldingen fra regeringen været at undgå unødvendig social kontakt samt at arbejde hjemmefra, hvis det er muligt.

Boris Johnson har opfordret blandt andet pubber til at lukke, men i skrivende stund er der endnu ikke udstedt forbud.

Danskere rejser hjem

Gustav Bang Dahl er ikke den eneste dansker, der har valgt at forlade den britiske hovedstad.

Hos dansk KFUK i London-forstaden Hampstead mærker man også danskeres lyst til at komme hjem. Her har organisationen en stor ejendom til unge danskere samt en halv snes lejligheder i nærheden til universitetsstuderende.

Også KFUK-forstanderen Palle Baggesgaard Pedersen oplever, at den britiske håndtering af coronaudbruddet har været markant anderledes end derhjemme.

- Det er svært at sidde herovre som dansker og se, hvordan det man gør her, er så meget anderledes, end det man gør i Danmark, siger forstanderen.

Den store ejendom huser normalt over 50 danske unge, men på grund af coronaudbruddet er de fleste taget tilbage til Danmark.

- Midt i sidste uge havde vi 55 beboere, nu er vi nede på ti, fortæller han.

- I starten tror jeg ikke, at beboerne tog det så alvorligt. Men efter udmeldingerne fra Danmark i sidste uge, ændrede det sig, siger han.

Palle Baggesgaard Pedersen foran dansk KFUK i London. (Foto: © PRIVATFOTO)

Den seneste tids affolkning har gjort det nemmere for de tilbageværende beboere at holde afstand, fortæller forstanderen. Der kan dog være en udfordring i forhold til måltiderne, der normalt bliver indtaget sammen i spisestuen.

- Nu har vi fjernet stole, så vi sidder længere fra hinanden, siger forstanderen, der understreger, at man stadig står klar til at hjælpe danskere i London så vidt muligt, selv om man forsøger at undgå besøg udefra.

- Det kan sagtens være, at vi bliver nødt til at isolere os på et tidspunkt, men nu er vi ikke flere mennesker, end at det godt kan lade sig gøre, siger forstanderen. På længere sigt kan det dog blive en udfordring rent økonomisk, hvis der går lang tid, før danskere flytter ind igen.

- Forhåbentlig kommer de unge tilbage, når det her er overstået.

Kæmpe livline fra finansministeren

Sydpå i det centrale London arbejder det politiske Storbritannien på at begrænse coronavirussets konsekvenser.

Det gælder blandt andet på det økonomiske område, hvor den britiske finansminister, Rishi Sunak, i går annoncerede en enorm økonomisk hjælpepakke på tre billioner (3.000 milliarder) kroner.

Langt størstedelen af beløbet skal gå til lån til erhvervslivet for at forsøge at forhindre, at titusinder af virksomheder går konkurs som følge af corona-krisen. Den økonomiske livline svarer til 15 procent af den britiske BNP.

Endnu flere penge kan komme i spil, lyder det fra finansministeren om hjælpepakken, der også skal forsøge at hjælpe almene briter ved blandt andet at fastfryse pressede briters boliglån i tre måneder.

Labour-lederen, Jeremy Corbyn, har dog krævet, at regeringen gør mere for jævne briter, der rammes økonomisk som følge af coronavirusset. Regeringen bør blandt andet gøre mere for at undgå, at briter uden fastansættelse ikke står uden indkomst, så de ikke føler sig tvunget til at tage syge på arbejde, lyder det.

Både Toyota og Nissan har lukket ned for produktionen på britiske fabrikker i løbet af det seneste døgn. Omvendt planlægger dagligvarekæden Morrisons ifølge BBC at ansætte 3.500 nye medarbejdere for at følge med større efterspørgsel.

I skrivende stund har mindst 104 briter mistet livet som følge af coronavirusset, mens 2.626 er bekræftet smittet. I går estimerede de britiske myndigheder dog, at det reelle smittetal kan være på 55.000 tilfælde.