Dansk Røde Kors: Grækenland kan ikke håndtere flygtningestrømmen

Grækenland har brug for hjælp fra det internationale samfund til håndtere de mange syriske flygtninge, der i disse dage ankommer til de græske øer, lyder det fra nødhjælpsorganisationen.

En syrisk kvinde og hendes søn ankommer på stranden på Lesbos efter rejsen fra Tyrkiet - over det Ægæiske Hav i en gummibåd. (Foto: © ACHILLEAS ZAVALLIS, Scanpix)

Den græske økonomi er i krise. Men det er ikke den eneste udfordring, som landet står overfor i disse dage.

I det græske øhav strømmer tusindvis af primært syriske flygtninge til. Senest har den voldsomme flygtningestrøm overvældet myndighederne på Kos, hvor der i juli måned ankom 7.000 flygtninge.

Dansk Røde Kors har netop sendt en medarbejder til den græske ø Lesbos, hvor flygtningesituationen ligeledes sætter stort pres på de lokale myndigheder.

Formålet er at oprette en mobil enhed, der skal hjælpe flygtningene fra det øjeblik, de ankommer til øen.

Der er behov for vand, mad og husly - men det er ikke alt, lyder det fra Røde Kors.

- Det er et behov for øget information, rådgivning omkring procedurer, klar og tydelig besked om, hvor man skal henvende sig og hvad der skal ske, siger regionschef for Europa for Dansk Røde Kors, Nelima Lassen til DR2.

Mobilopladning, rådgivning og støtte

Den medarbejder, som den danske nødhjælpsorganisation har sendt til Lesbos, skal blandt andet hjælpe i form af rådgivning, men også sørge for, at de mange flygtninge kan få opladt deres mobiltelefoner, ligeså vel som hun kan hjælpe med at formidle kontakt til familiemedlemmer.

- Det er meget begrænset, hvad grækerne selv kan klare, fortæller Nelima Lassen – selvom de har ansvaret for både modtagelse, registrering og ledelse af lejre til de mange flygtninge.

- På grund af den økonomiske og sociale krise og turbulente tid, som Grækenland befinder sig i, så er de simpelthen ikke i stand til at løfte den opgave, siger hun, og tilføjer, at de lokale myndigheder, nødhjælpsorganisationer og beboerne på øerne gør, hvad de kan, men at det stadig ikke er tilstrækkeligt til at løse opgaven.

Derfor er behov for støtte fra de andre EU-medlemslande og fra de internationale nødhjælpsorganisationer, mener hun.

- Der er et behov for at anerkende, at den her krise, den kommer til at foregå i lang tid.

Mennesker i dyb krise

Den voldsomme flygtningestrøm kombineret med Grækenlands manglende ressourcer, betyder ikke bare, at der mangler både vand, mad og husly, men også at flygtninge må vente i op til 14 dage på den registrering, der giver dem mulighed for at rejse videre ind i Europa.

På Kos blev frustrationerne i den forløbne uge så så store, at der opstod voldsomme uroligheder mellem de mange flygtninge og det lokale politi.

Mange af de flygtninge, der ankommer til de græske øer, er i dyb krise, siger Nelima Lassen.

- De har rejst i dagevis, ugevis, de har forladt deres hjem, deres nærmeste, og har en forventning om, at når de ankommer til Europa, så vil de modtage nogle helt basale former for hjælp, siger hun.

- Når det så ikke bliver imødekommet, kombineret med at de er under et højt stressniveau, og den usikkerhed, de oplever, så vil de medføre nogle frustrationer.

Den mobile enhed, som består af en enkelt Røde Kors-delegeret, skal stå og være klar, når flygtningene kommer i land. Det er civile samarbejdspartnere, der har spurgt Dansk Røde Kors, om de ville komme, og begge parter håber på, at kunne udbrede ordningen til andre øer i Grækenland.