I disse timer tager tyske politifolk imod de mange flygtninge og migranter, der strømmer ind på hovedbanegården i München. Befolkningen tager imod med bannere, klapsalver, vand og slik.
Dette er muligt, fordi Tyskland i samarbejde med Østrig har besluttet at åbne grænsen fra Ungarn ind i Østrig og videre ind i Tyskland.
- Det er sådan her alle europæiske lande burde agere – samlet: Åbne grænserne, så man kan håndtere de flygtninge, der har stået ved pigtrådshegnene, siger Andreas Kamm, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp.
Tysk enighed bag beslutning
Fra Tyskland følger Birgit Stöber, ekstern lektor ved CBS og tidligere presse- og kommunikationssattaché ved den danske ambassade i Berlin, med i den politiske side af sagen.
Hun beretter om bred politisk enighed i Tyskland bag beslutningen om at åbne grænserne og byde flygtninge velkommen.
- Det store billede er en kæmpe stor enighed om, at Tyskland nu skal hjælpe, fordi befolkningen har nogle værdier som humanisme og medborgerskab, der ikke kan rykkes ved, siger Birgit Stöber.
- Der er en meget stor flygtningehistorie i Tyskland. Mange tyskere har flygtningebaggrund – blandt andet efter Anden Verdenskrig – så der er en stor forståelse for flygtninges situation, siger hun.
Fordeling volder problemer
I aften mødes Merkels regering for at drøfte, hvordan byrden skal fordeles mellem forbundsstaten og delstaterne.
- Det går ikke helt gnidningsfrit med at finde ud af, hvor de skal hen, fortæller Birgit Stöber.
- Men der er en grundtone af, at det skal løses, og vi skal finde et eller andet fordelingsmønster.
Som eksempel nævner hun, at enkelte borgmestre, selvom de ikke behøver det i forhold til den tyske fordelingsnøgle, tager flere flygtninge og migranter til deres byer, fordi de har ledige boliger.
Andreas Kamm: Behov for samlet europæisk løsning
Andreas Kamm håber, at den tyske indsats vil vise vejen mod en mere overordnet europæisk løsning.
- For mig at se viser Tyskland sammen med Østrig europæisk lederskab, og jeg håber, det kan føre til fælles europæiske løsninger. Der er ikke andre veje end at dele ansvaret i Europa og få organiseret modtagelsen, registreringen og asylproceduren.