DF om Tysklands og Østrigs åbne grænser: Det er dybt uansvarligt

Dansk Folkeparti frygter, at de åbne grænser i Tyskland og Østrig vil føre til flere flygtninge i Danmark.

Glæden var stor hos de mange tusinde flygtningene, der befinder sig på grænsen mellem Ungarn og Østrig, da regeringerne i Tyskland og Østrig natten til lørdag valgte at åbne deres grænser.

Det skete efter flere dages uroligheder og kaos ved grænsen og på banegården i Budapest, hvor Ungarns regering i flere dage har forbudt flygtningene at rejse videre mod Nord- og Vesteuropa. Det betød, at mange valgte at tage ruten til fods.

Tyskland forventer, at mellem 5.000-10.000 mennesker i dag ankommer til det sydlige Tyskland, hvor de vil blive fordelt til forskellige flygtningecentre og registreret.

Hos Dansk Folkeparti deler man dog langt fra flygtningenes glæde over de åbne grænser.

- Jeg synes, det er dybt uansvarligt af Østrig, men i høj grad også af Tyskland, som jo har ført sådan en ”åbne arme-politik”, hvor de faktisk tiltrækker en masse mennesker, og det kan altså også gå ud over Danmark og true Europas stabilitet, siger Martin Henriksen, udlændingeordfører for Dansk Folkeparti, til DR Nyheder.

Skal kontakte Merkel

Ifølge Martin Henriksen burde den danske regering meddele den tyske kansler Angela Merkel og den tyske regering, at deres politik ikke er holdbar.

- Jeg synes, den danske regering skal tage kontakt til den tyske regering og sige til dem, at vi mener, der er behov for, at man ændrer kurs. Man må simpelthen finde en anden politik, end den man fører nu. Den medfører, at der kommer rigtig mange mennesker til Europa generelt, og dermed også i sidste ende til Danmark. Jeg synes faktisk ikke, det er i orden.

EU’s udenrigsministre har de seneste to dage diskuteret, hvad man skal gøre ved den store flygtningestrøm, som den danske udenrigsminister Kristian Jensen (V) i dag kaldte for EU’s hidtil største krise.

De samme regler

Martin Henriksen og Dansk Folkeparti er bekymret for, at de mange flygtninge, der kommer til Tyskland og Østrig i de kommende dage og uger, vælger at rejse videre til Danmark.

- Tilstrømningen vil jo forøges. Det betyder, der kommer flygtninge meget tættere på Danmark, og det betyder, nogle af dem også vil kunne søge op i Danmark. Det synes jeg faktisk er uansvarligt.

Flygtninges rettigheder, i forhold til at søge asyl, er dog de samme, som de har været i flere år.

Det fortæller DR’s EU-korrespondent Ole Ryborg.

- Som det ser ud nu er der to muligheder for Danmark, når der kommer flygtninge. Hvis flygtningen allerede er registret i et EU-land, hvilket specielt Tyskland gør meget ud af, kan vi sende dem tilbage til det pågældende land. Hvis ikke kan de søge asyl i Danmark.

Tyskland burde vise solidaritet

Ud over at åbne grænsen natten til lørdag har den tyske regering tidligere besluttet, at man ikke vil sende flygtninge tilbage til det land, hvor de først er blevet registreret. Det førte flere steder til angreb mod asylcentre og kampe mellem højreradikale og tysk politi.

En politik og uroligheder, som Dansk Folkeparti er bekymret for også forplanter sig i Danmark.

- Vi har allerede Sverige, som i dag fører en meget lempelig asylpolitik. Tyskland gør det også, og derfor mener jeg, det er på sin plads, at den danske regering siger til sine tyske kollegaer, at de bliver nødt til at udvise en vis form for solidaritet med deres naboland – i det her tilfælde Danmark, siger Martin Henriksen.