Rusland har udviklet og lagret nervegift af gruppen Novichok.
Sådan lyder det fra den britiske udenrigsminister, Boris Johnson, som i et interview med BBC søndag morgen retter nye anklager mod Rusland i sagen om giftangrebet mod en tidligere russisk spion og dennes datter for to uger siden.
- Vi har inden for de seneste ti år år set beviser for, at Rusland ikke bare har undersøgt levering af nervegift i forbindelse med attentater, men også udviklet og lagret Novichok, siger Boris Johnson i BBC-programmet 'The Andrew Marr Show'.
Bemærkningen kom som et svar på, at den russiske EU-ambassadør, Vladimir Chizhov, i samme program gentog, at russerne ikke har haft noget at gøre med angrebet i Salisbury.
Han undrede sig til gengæld over, at britiske myndigheder så hurtigt har fastslået, at der er tale om Novichok og antydede, at det kunne spores tilbage til det britiske militærlaboratorium Porton Down.
- Når du har at gøre med en nervegift, skal den jo testes mod andre prøver, du har i dit laboratorium. Vi ved alle sammen, at Porton Down er den største militærfacilitet i Storbritannien, og at de har håndteret forskning af kemiske våben. Det er faktisk kun otte miles fra Salisbury, lød det fra Vladimir Chizhov i programmet.
Ifølge den britiske premierminister, Theresa May, er det netop Porton Down, der har identificeret kemikalierne anvendt i giftangrebet forrige weekend som en del nervegiftgruppen Novichok, der blev udviklet af sovjetisk militær.
Ekspertundersøgelse kan tage to uger
Eksperter fra den organisationen for forbud mod kemiske våben (OPCW) ankommer mandag til Storbritannien for at undersøge prøverne fra angrebet.
Undersøgelsen forventes ifølge bbc.com at tage mindst to uger.
Spørgsmålet om, hvor nervegiften anvendt i giftangrebet i Salisbury, stammer har sendt Storbritannien og Rusland ud i en diplomatisk krise.
Torsdag udsendte Frankrig, Tyskland, USA og Storbritannien en fælles erklæring, hvori de holder fast i, at det med al sandsynlighed er Rusland, som står bag angrebet i Salisbury.
Den 66-årige Sergej Skripal og datteren Julia er stadig i kritisk tilstand, mens en politimand, der også er blevet udsat for giften, fortsat er alvorlig syg.
Russerne har nægtet al kendskab til angrebet og anklager ifølge nyhedsbureauet Tass briterne for hindre adgang til giftprøver samt kontakt til Julia Skripal, som er russisk statsborger.
Udviser diplomater fra begge lande
Talsmand for det russiske udenrigsministerium Maria Zakharova har udover Storbritannien nævnt lande som Tjekkiet, Slovakiet, Sverige og endda USA, hvorfra nervegiften kan spores tilbage til. Noget, som flere af landene ifølge bbc.com har afvist.
Som konsekvens af Ruslands manglende forklaring i sagen om giftangrebet er 23 russiske diplomater blevet udvist fra Storbritannien og skal forlade landet senest 20. marts.
Lørdag meddelte det russiske udenrigsministerium, at et tilsvarende antal ansatte fra den britiske ambassade vil blive udvist, og det britiske konsulat i Sankt Petersborg vil blive lukket.