Det er en bemærkelsesværdig erklæring, som Storbritannien, Tyskland, Frankrig og USA har sendt ud i forbindelse med giftangrebet på en tidligere russisk spion i den britiske by Salisbury.
Sådan lyder vurderingen fra DR's internationale korrespondent, Steffen Gram, om den erklæring, landene har sendt ud, hvor de slår fast, at de ikke ser andre forklaringer, end at Rusland står bag giftangrebet på den russiske eksspion Sergej Skripal og hans datter, Julia, i sidste weekend.
- Det er en meget stærk erklæring. Man siger, det er et angreb på Storbritanniens suverænitet, et brud på den kemiske våbenkonvention, og at det er første gang, man bruger et militært nervemiddel offensivt i Europa efter Anden Verdenskrig, siger Steffen Gram, der i øjeblikket er i Moskva.
At de vestlige lande står sammen kan få konsekvenser i form af yderligere sanktioner mod Rusland.
- Amerikanerne har netop i dag meldt andre sanktioner ud mod 19 navngivne russere i forbindelse med indblanden i det amerikanske valg, og det er sjældent, at der opstår tilfældigheder på den måde, siger han og fortsætter:
- Amerikanerne har også sagt, at russerne aktivt er ved at hacke sig ind i elnettet i USA, og der kan man jo virkelig ramme hovednerven i et land, hvis man kan få adgang til det.
Den britiske premierminister, Theresa May, meddelte i går, at som konsekvens af manglende forklaring fra Rusland har 23 russiske diplomater nu fået en uge til at forlade landet, mens den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, indtil videre har sagt, at deres modsvar vil komme snart.
Afventer russisk reaktion
For briterne er der store økonomiske interesser på spil, men det er dog svært at se, hvad de kan gøre på egen hånd, lyder det fra Steffen Gram.
- Briterne ved godt, at de er sårbare over for russiske gengældelsessanktioner, fordi ruserne for alvor kan slå ned på BP, som henter en tredjedel af sin profit på olieudvinding i Rusland og også kan slå ned på Shell, siger han og fortsætter:
- Omvendt har russerne brug for vestlig ekspertise og kapital for at fortsætte den udvinding af olie, som de har nu.
Om der følger flere sanktioner mod Rusland er dog for tidligt at sige noget om, for ifølge Steffen Gram kan det blive svært at få opbakning fra hele EU til yderligere handling.
- Der er ikke enighed om sanktioner mod Rusland, men omvendt kan det blive meget svært for dem, der vægrer sig ved at skærpe dem, når der kommer så markant en udmelding fra de store magter. Det er et politisk spil, som vil udfolde sig over de næste dage.
Afviser al kendskab til nervegas
Rusland har gentagne gange afvist alle anklager, og tidligere i dag slog den russiske viceudenrigsminister, Sergej Ryabkov, fast, at der hverken i Rusland eller Sovjetunionen har eksisteret et program til udviklingen af den såkaldte Novichok nervegas, som skulle være brugt til angrebet.
Russerne er dog bekymrede for, hvad der kan ske, for situationen kan genere ikke bare valget af Vladimir Putin ved det russiske valg på søndag, også VM i fodbold, som skal afholdes til sommer.
- VM i fodbold et jo et gigantisk prestigeprojekt, hvor Rusland for alvor kan vise, hvad de magter. Det er en demonstration af storhed, og i midten af det skal Vladimir Putin stå. Hvis der går skår i de planer, kan det for alvor genere Putin, for det er hans måde at fremstå overfor befolkningen som den store landsfader, der kan organisere den store begivenhed, siger Steffen Gram.