Boris Johnson trykker på knappen: Storbritannien lukker ned i tre uger

Den britiske regering strammer kursen og forbyder forsamlinger på over to personer.

Briterne skal forberede sig på en ny hverdag for at bekæmpe coronavirusset, siger Boris Johnson her til aften. (Foto: © Oli Scarff, Scanpix)

Briterne skal så vidt muligt blive hjemme, og regeringen forbyder nu offentlige forsamlinger på over to personer.

Det oplyser den britiske premierminister, Boris Johnson, i en tale til nationen.

Her siger premierministeren, at der er tale om en national krisesituation, og briterne nu skal gøre klar til en dramatisk ændring af deres hverdag.

- Fra i aften må jeg give briterne en meget simpel instruktion. I skal blive hjemme, lyder det fra Johnson, som siger, at briterne ikke skal mødes socialt med folk uden for deres husstand.

Det bliver dog fortsat muligt at forlade hjemmet for blandt andet at handle, tage på arbejde - hvis dette er strengt nødvendigt - eller dyrke motion.

Det skal dog begrænses så vidt muligt. Derfor opfordres briterne til at arbejde hjemmefra og få leveret deres dagligvarer. Samtidig lukkes blandt andet kirker, legepladser og butikker, der sælger ikke-essentielle-varer.

I klippet her kan du se et minut af Boris Johnsons tale:

De nye tiltag er nødvendige for at sørge for, at landets sundhedssystem ikke bliver overrumplet, siger Johnson.

- Ingen premierminister har lyst til at indføre restriktioner som de her, lyder det fra premierministeren, der siger, at de gælder i foreløbigt tre uger.

Han siger, at der er brug for at gribe ind for at redde menneskeliv, men man kommer ikke udenom, at mange fortsat vil dø, siger Johnson, som kalder coronaudbruddet "den største trussel i årtier".

I løbet af det seneste døgn har Storbritannien oplevet 54 nye dødsfald som følge af coronavirus. Samlet har landet i skrivende stund registreret 335 dødsfald.

Har advaret briterne

Aftenens melding fra den britiske premierminister er en markant stramning i forhold den britiske kurs hidtil.

Boris Johnson har i den seneste tid mødt kritik for at holde igen med tiltag, der er indført i store dele af Europa. For mens store dele af kontinentet har lukket ned, kunne de britiske skoler, barer og biografer frit holde åbent i sidste uge.

Først onsdag meldte premierministeren, at skolerne ville lukke fra fredag eftermiddag - og op til weekenden kom meldingen, at blandt andet barer, restauranter og fitnesscentre skulle lukkes i ubestemt tid.

Fastfoodrestauranter var dog ikke omfattet af de nye påbud.

Boris Johnson har flere gange appelleret til briternes sunde fornuft, men under sit daglige pressemøde i går kom der en opsang fra premierministeren. Her advarede han briterne mod at samles på offentlige arealer - ellers risikerede de at blive ramt af nye restriktioner fra regeringen inden for de næste 24 timer, lød advarslen.

Regeringens opfordringer om social distancering var i høj grad blevet ignoreret, lød det fra premierministeren, efter at briter flere steder havde stimlet sammen for at nyde forårssolen.

  • En solrig mors dag fik mange briter til at søge udenfor i går. (Foto: © Simon Dawson, Scanpix)
  • Blandt andet ved stranden i Whitstable øst for London. (Foto: © Ben Stansall, Scanpix)
  • I London kunne flere heller ikke lade være med at besøge Battersea Park. (Foto: © Dylan Martinez, Scanpix)
  • Dagen i dag har budt på lange bilkøer ved McDonald's, fordi fastfoodkæden snart lukker sine spisesteder på ubestemt tid. (Foto: © Andrew Couldridge, Scanpix)
1 / 4

Allerede inden aftenens udmelding har McDonald's lukket sine 1270 britiske restauranter på ubestemt tid, hvilket kommer til at berøre kædens 135.000 medarbejdere. De kommer dog til at modtage fuld løn frem til den 5. april, beretter BBC.

Det seneste døgn har gjort det tydeligt, at der er store udfordringer med at kombinere en travl forretning og social distancering, lyder udmeldingen fra fastfoodkædens britiske chef, Paul Pomroy.

Også kæder som Starbucks, Costa Coffee, Subway og KFC har meldt lignende ud.

Stor plan sat i værk

I sidste uge præsenterede den britiske finansminister, Rishi Sunak, en enorm økonomisk hjælpepakke på tre billioner (3.000 milliarder) kroner til erhvervslivet.

Langt størstedelen af beløbet skal gå til lån til erhvervslivet for at forsøge at forhindre, at titusinder af virksomheder går konkurs som følge af corona-krisen. Den økonomiske livline svarer til 15 procent af den britiske BNP.

Fredag fulgte regeringen op ved at annoncere, at staten vil dække 80 procent af lønningerne for hjemsendte ansatte med et loft på 20.000 kroner om måneden.

Tidligere i dag meddelte den britiske regering, at man overtager de britiske jernbaner i mindst seks måneder for at sørge for, at togtransporten fortsætter under coronakrisen.

Transportministeriet suspenderer midlertidigt udliciteringsaftalerne og overtager det økonomiske ansvar i perioden, lyder det i en pressemeddelelse fra ministeriet. Her fremgår det, at passagertallene i den seneste tid er faldet med 70 procent.

Formålet med regeringens indgriben er at sikre, at blandt andet personale med samfundskritiske funktioner kan komme på arbejde, lyder det fra den britiske transportminister, Grant Shapps.

Inden aftenens udmelding havde også det britiske udenrigsministerium været på banen. De har opfordret alle briter på ferie i udlandet til at vende hjem hurtigst muligt.

Ifølge The Guardian drejer det sig om op mod en million personer.