Radiolytning - særligt med musik - er forbudt i områder kontrolleret af Islamisk Stat.
Men hver dag tuner tusindvis af irakere i såvel IS-kontrollerede som befriede områder ind på radiostationen Al Ghad. Både for at høre musik, men også for at lytte til programmet ’Bliv hørt’, hvor vært Ahmed Al-Mouslawi tager imod opkald fra lytterne.
Lytterne kalder Al Ghad for ”den sjette bro”. Der er nemlig fem broer i Mosul, der forbinder byen over floden Tigris. Al Ghad er den sjette, der forbinder dens indbyggere.
Al Ghad har i halvandet år sendt fra et hemmeligt sted i det nordlige Irak. Men lørdag den 10. december kunne de igen sende fra Mosul, fra et af de kvarterer, der er blevet befriet fra Islamisk Stat af de irakiske styrker.
Her er et udpluk af, hvad folk fra det krigsplagede Mosul ringede ind om den dag i december 2016, hvor dele af byen har været befriet i nogle uger, mens andre stadig venter.
- Folk snyder med nødhjælpen
En lytter, der kalder sig Mohammad Abu Rayan ringer ind. Han bor i et af de områder, der lige er blevet befriet for IS. Men det fungerer ikke så godt med nødhjælpen. Der er ankommet store vandtanke, som kan rumme 5000 liter vand, men der er ikke kommet noget vand nu i fem dage.
Og så klager han over, at nogle folk kommer og henter nødhjælpsrationer flere gange.
- Så snart der kommer biler med varerne, strømmer det til med folk fra alle mulige steder, og de tager deres rationer op til flere gange. Vi har gang på gang foreslået dem at tage et kvarter ad gangen for at få styr på folk og for at alle kan få deres del, men ingen hører efter.
Det problem oplever lytteren Mohammad Al Bayati også.
- Der er visse familier, som går rundt på alle områder for at få fat i flere donationer og tænker ikke på andre end sig selv, siger han til værten og siger, at der slet ikke bliver spurgt efter det rationskort, der ellers skal sikre en ligelig fordeling af hjælpen.
- Ingen spørger efter det, jeg ved ikke hvorfor. I går så jeg folk, der sprang op lastbilerne og tog tingene. Jeg fik det rigtig dårligt, disse mennesker repræsenterer ikke folk fra Mosul, men kun dem selv.
Uduelige eller korrupte politikere?
En, der bliver introduceret som en fast lytter, ringer ind og problematiserer den kaotiske fordeling af nødhjælpen. Han kan ikke forstå, at det kan være så svært at få styr på det.
- Der findes autoriserede folk, der kan styre det. Lad dem tage en højtaler og råbe folk op og kalde dem ind til fordelingen. Eller gennem jeres radiostation kan man bede folk om kun at hente mad i det område, man har fået! Hvor svært kan det være? Det kan kun være tegn på to ting: Enten har vi et meget ringe bystyre, eller også foregår der korruption og tyveri, mener den faste lytter.
Ja, det er nok rigtigt, hvad tror du er svaret?
- Hvis det er det første, et dårligt bystyre her i Mosul, betyder det, at man ikke er egnet til stillingen og hvis man ikke kan klare det, så forlad det dog og lad andre komme til! Og hvis man ønsker at have hænderne i tingene og være korrupt, er det så en anden sag.
- Vi vil hjem til vores befriede område
Et andet problem for folk, der ringer ind, er, at det går langsomt med at få lov til at vende hjem til de befriede områder.
En kvinde, der kalder sig Yasine, bor i en flygtningelejr, men vil gerne have lov til at vende tilbage til sit hjem, der ligger i et nu befriet område.
- Vi har været i lejren i en måned og vi vil gerne vende tilbage til vores befriede områder. Men myndighederne siger bare: Vent til I får jeres legitimationskort, men altså … Kan det virkelig tage så lang tid? Det eneste, vi ønsker, er at vende tilbage til vores områder.
Ved du, at dit område er sikkert at være i, har du kontaktet dem?
- Ja, jeg har ringet til dem og fik at vide at alt er sikkert, og der er militær til stede, og det er befriet.
Lover himmel og jord, men gør intet
Radioværten fortæller Yasine, at hun langt fra er den eneste, der ringer ind om netop dette. Radiofolkene har forsøgt at ringe til immigrationsmyndighederne for at fortælle dem om situationen, og spurgt, hvad folk skal stille op.
De ansvarlige lover himmel og jord, men gør alligevel intet. De fortalte os, at de har gjort nogle grupper klar, som vil køre ud til de forskellige lejre for at skrive navne ned på dem, der vil vende tilbage. Er dette sket, Yasine?
- De sagde til os, at de kun ville kigge på legitimationerne og nu har vi været her i en måned og intet er sket.
En anden lytter har ringet fra et område, der har været befriet i fire dage. Men problemet er, at vejsidebomber gør det farligt at færdes i gaderne.
- Der er vejbomber over det hele på gaderne. Min fætter døde af dem, og min bror har sine ben fyldt med splinter, nu er han i Erbil for at blive behandlet. Så vær venlig, lad nogle bombeeksperter komme hertil. Vi tør heller ikke at tage tilbage til vores huse af frygt for, at der også findes bomber der.
Kan vi få hjælp, før vi er befriet?
En lytter med navnet Abo Yunes ringer fra et af de områder, der ikke er blevet befriet endnu. Han har hørt om den hjælp folk får i områder, der er befriet. Ikke mindst de penge, som han godt kunne bruge.
- En liter benzin koster 10.000 dinar, men der er mennesker, der ikke ejer 1.000 dinar. Hvordan skal de kunne overleve? Så jeg tænkte, jeg ved at man får penge fra borgmesteren, når IS er væk, når man er blevet befriet. Kan du ikke finde ud af, om man kan få dem, selvom man ikke er befriet endnu?
Værten må skuffe Abo Yunes:
- Så snart I bliver befriet om Gud vil, er en af de første ting de skal ordne, de ydelser som I skal have. Men da nu er belejret er det utrolig svært at række til jer i de forskellige områder.