Anna Gaarslev: Nobelskandale har været som et trafikuheld i slowmotion

Nobelprisen i litteratur uddeles måske ikke i år - skandalen påvirker hele Nobelprisens prestige.

I april demonstrerede tusinder foran den gamle børs i Stockholm, hvor Det Svenske Akademi hører hjemme. (Foto: © TT News Agency, Scanpix)

I flere måneder har svenskerne kunnet se på, mens deres mest prestigefyldte kulturinstitution er smeltet ned for øjnene af dem.

Det Svenske Akademi og dets medlemmer er ramt af den største krise nogensinde - en krise, der involverer seksuelle overgreb, mulig økonomisk kriminalitet og skænderier i offentligheden.

I dag skal Akademiet så afgøre, om årets Nobelpris i litteratur overhovedet skal uddeles.

- Akademiets medlemmer mødtes i går aftes med Nobelpriskomitéen, og de er blevet enige om, hvad de skal stille op med det her morads, og det vil de offentliggøre her til formiddag, fortæller Anna Gaarslev, DR Nyheders Europa-korrespondent.

Problemet er ikke manglende kandidater, men derimod den verserende skandale i Det Svenske Akademi, som siden jul har kostet akademiet knap halvdelen af medlemmerne.

De klogeste og dygtigste

Miseren tog sin start kort før jul sidste år som en udløber af Metoo-debatten.

18 kvinder stod frem og anklagede en person, der i Sverige er kendt under navnet ’Kulturprofilen’, med tæt tilknytning til Det Svenske Akademi for en række seksuelle overgreb gennem flere år.

Manden, som er gift med et medlem af akademiet og som sammen med sin hustru driver en kulturklub for akademiets medlemmer, afviser anklagerne.

I stedet for at udløse en tilbundsgående undersøgelse af beskyldningerne, endte sagen i interne stridigheder og skænderier, hvor en del medlemmer enten forlod akademiet eller blev skubbet ud.

- De her mennesker har nydt meget stor både national og international respekt for at være nogle af de fremmeste, klogeste og dygtigste borgere i dette land. Men det, at de er begyndt at skændes internt og kalde hinanden grimme ting, betyder, at de har mistet den anseelse, de har haft i store dele af den svenske befolkning, fortæller Anna Gaarslev og fortsætter:

- Det har været som at se en trafikulykke i langsom gengivelse over flere måneder. Selv den svenske konge, som er akademiets beskytter, har været nødt til at skride ind. Han har ændret i akademiets vedtægter og sagt i skarpe vendinger, at nu skal der styr på det.

En lukket klub

Indtil videre har otte af akademiets 18 medlemmer forladt deres poster. Dem, der er tilbage er høj udstrækning dem, der har forsvaret 'Kulturprofilen', fortæller Anna Gaarslev.

- Så nu står man i en situation, hvor det for svenskerne ser ud som om, man har en lille privilegeret, lukket klub, der beskytter sine egne, og som ikke er interesseret i at få sandheden frem.

- Og svenskerne står og tænker: Hvad foregår der? Skriver vi overhovedet 2018?

Det svenske 'brand'

Uanset hvad Det Svenske Akademi i dag beslutter, så vil der vente den prestigefyldte institution et enormt genopbygningsarbejde, fortæller Anna Gaarslev.

- Den her sag har afsløret, at Nobel-prisen netop er så prestigefyldt, fordi de mennesker, der befolker institutionen og udpeger modtagerne, er højt respekterede. Og hvis de først mister deres anseelse, så svækker det institutionen og et af Sveriges største kulturbrands ude i verden.

- Det er det, mange er bekymrede for: Hvordan genvinder institutionen sin anseelse? Og det spørgsmål er altså stadig ubesvaret.