En dyr pris. Det Svenske Akademi, Sveriges fornemmeste kulturinstitution, der uddeler Nobelprisen i litteratur, er kommet i krise i en sag om sexchikane.
Den fornemme institutions permanente sekretær, Sara Danius, fortalte i efteråret, at man oplevede problemer med en "central kulturpersonlighed med tilknytning til akademiet":
- Kvindelige medlemmer af akademiet, medlemmers døtre og hustruer og personale ved akademiet er blevet udsat for uønsket intimitet og upassende behandling af den pågældende, forklarede Sara Danius.
Nu er der så også føjet en politianmeldelse til sagen. Politiet i Stockholm bekræfter søndag overfor Svenska Dagbladet, at man har modtaget en anmeldelse mod en person med tilknytning til akademiet. Anmeldelsen kommer på baggrund af en nyligt offentliggjort advokatudredning af akademiet fra firmaet Hammarskiöld & Co.
Flere af overgrebene skal være sket på lokaliteter, der tilhører akademiet. Den tiltalte er desuden gift med et medlem af akademiet. Han har tidligere nægtet samtlige anklager om sexchikane eller overgreb.
Fratrædelser forstærker krisen
Fredag fratrådte tre medlemmer af akademiet deres stillinger, selvom det er et job, man bliver udvalgt til at bestride hele livet.
De opsigtsvækkende fratrædelser er sket i protest mod akademiets håndtering af sexskandalen. Det er forfatterne Kjell Espmark, Peter Englund og Klas Östergren, der har opsagt deres stillinger.
Førstnævnte påpeger overfor avisen Dagens Nyheter, at akademiets integritet er blevet udfordret:
- Når ledende kræfter i Akademiet sætter venskab og andre uvedkommende hensyn højere end denne integritet, så kan jeg ikke længere deltage i arbejdet, Kjell Espmark.
Det Svenske Akademi afbrød i efteråret alt samarbejde med manden, der nu er politianmeldt. Han er leder af et velrenommeret kulturhus i det centrale Stockholm, og i den egenskab har han modtaget et årligt honorar fra akademiet.
I efteråret forlod to andre medlemmer også akademiet, så nu står fem af de i alt 18 stole i akademiet tomme.
En sag for Kong Carl Gustav
Sagens mediebevågenhed har indbragt sekretæren for akademiet, Sara Danius, en invitation til det royale Drottingholm Slot, hvor hun skal foretræde for den svenske konge, Carl Gustav.
Kongen, der er protektor for Det Svenske Akademi, kræver ifølge Dagens Nyheter en redegørelse for sagens forløb.
Med til den prekære sag hører, at den centrale kulturpersonlighed, der nu er blevet politianmeldt, i 2015 blev tildelt en kongelig orden. Det skete efter kraftig anbefaling fra akademimedlem og forfatter Per Wästberg.
Anbefalingen blev skrevet på Det Svenske Akademis officielle brevpapir.
Svenske kommentatorer og kulturobservatører mener, at krisen efterhånden er uoprettelig for Det Svenske Akademi. Eksempelvis skriver stedfortrædende kulturredaktør på den svenske avis Expressen, Jens Liljestrand, i en kronik, at han ikke ser nogen vej frem for akademiet:
- Det svenske akademi er en institution i total opløsning, skriver Jens Liljestrand og fortsætter:
- Jeg hører til dem, som længe troede, at Det Svenske Akademi ville være i stand til at gøre som deres protektor Carl XVI Gustaf: Vend siden og komme videre.
Det tror han ikke længere på, at de kan.