Nobel-akademi i kaos efter #metoo-anklager: Nu venter alle på svar

Det Svenske Akademi, der uddeler Nobelprisen i litteratur, vil komme med en udtalelse efter beskyldninger om sexchikane og læk af navne på prismodtagere.

Sara Danius (tv.) valgte at fratræde sin stilling som sekretær. Men flere svenskere synes, det er forkert, at en kvinde må forlade sin post på grund af anklager mod en mand. Derfor viser flere svenskere sig med en stor sløjfe, som Sara Danius ofte iklæder sig. (Foto: © TT News Agency, Scanpix)

Kongen er skuffet. Det samme er forfattere og forskere, og allerede nu har fem medlemmer valgt af trække sig, selv om de ellers er udnævnt for livstid.

Det Svenske Akademi, der uddeler Nobelprisen i litteratur, har indtil for nyligt levet en relativ stille tilværelse, hvor akademiets 18 medlemmer mest har været kendt for at vælge modtageren af den litterære Nobelpris, samt uddele stipendier og udgive ordbøger m.m..

Men nu er akademiet kommet under enormt pres efter anklager om sexchikane.

Protester fra forfattere og forskere

I weekenden gik 209 forfattere sammen om et protestskrivelse, hvor de beskylder akademiet for sexisme, inhabilitet og magtmisbrug.

De tilbageværende medlemmer har mødtes flere gange for at få afklaret, hvilke konsekvenser advokatundersøgelsen bør få, og hvad de skal udtale i den forbindelse. (Foto: © Jonathan Nackstrand, Scanpix)

Senest har 227 svenske forskere sluttet sig til protesten med et brev, hvor de skriver, at det Det Svenske Akademi mangler legitimitet, og at de er utrygge ved akademiets troværdighed i fremtiden.

Det ventes at Det Svenske Akademi vil komme med en udtalelse i forbindelse med en advokatundersøgelse, der er blevet bestilt for at få afklaret spindelvævet af anklager om sexchikane, interne spændinger og afsløring af vindernavne før tid. Sager, som politiet og selv den svenske konge i den seneste tid har blandet sig i.

Advokatundersøgelsen blev egentlig præsenteret for akademiet for flere uger siden, men siden da har medlemmerne af akademiet været voldsomt uenige, ikke bare om hvorvidt et bestemt medlem burde forlade sin post, men også om, hvad akademiet skulle udtale i forbindelse med undersøgelsen.

Det Svenske Akademi har mødtes flere gange for at drøfte sagen. I første omgang forventedes de at komme med en officiel udtalelse om undersøgelsen i går, men udtalelsen er nu blevet rykket til i næste uge, da diskussionerne endnu ikke er færdige. Det skriver svenske SVT.

Her er en kort gennemgang af, hvordan sagen har forløbet indtil nu.

  • Sagen begyndte i november sidste år, hvor 18 kvinder – blandt andre medlemmer af akademiet – udtalte til Dagens Nyheter, at de var blevet udsat for seksuel chikane og overgreb af ’en central kulturpersonlighed’ med tæt tilknytning til Det Svenske Akademi.

  • Den ’centrale kulturpersonlighed’ viste sig at være Jean-Claude Arnault, der er gift med akademimedlemmet Katarina Frostenson. En advokatundersøgelse bliver sat i gang, hvor man også undersøgte, om han havde påvirket beslutninger om præmier.

  • I begyndelsen af april blev undersøgelsen fremlagt, og Katarina Frostenson blev af flere medlemmer opfordret til at opgive sit livslange medlemskab af akademiet. Det skete ikke, og tre medlemmer valgte at forlade akademiet i protest. Otte medlemmer valgte at støtte Katarina Frostenson.

  • Advokatudredningen konkluderede ifølge Dagens Nyheter, at Jean-Claude Arnault syv gange har offentliggjort vindere af Nobelprisen i litteratur før tid, hvilket hans advokat har nægtet. Desuden modtog svensk politi en anmeldelse om sagen, efter advokatundersøgelsen opfordrede til at politianmelde Jean-Claude Arnault.

  • 9. april mødtes akademiets protektor, den svenske konge, med akademiets sekretær, Sara Danius. Dagen efter blev hun af et andet akademimedlem kaldt for den dårligste til at løse sine opgaver som sekretær siden 1786, hvor akademiet blev grundlagt.

  • Kongen fortalte 11. april, at han overvejede at trække sig som protektor, og dagen efter trådte Sara Danius frivilligt tilbage, selvom hun gerne ville have fortsat sit arbejde.

  • Siden er hashtagget #knytblusförsara (Sløjfeskorte for Sara, red.) blevet brugt flittigt på de sociale medier for at vise opbakning til Sara Danius, der er kendt for at gå med sløjfeskjorter. Flere mener nemlig, at det er uretfærdigt, at en kvinde må gå, fordi en mand er beskyldt for seksuelle overgreb. Flere svenskere har desuden valgt at lave en såkaldt 'knytblusdemonstration', hvor de binder en stor sløjfe på deres tørklæde for at vise deres opbakning til Sara Darius.

  • Senest har Katarina Frostenson valgt at trække sig, så der nu er 11 aktive medlemmer i akademiet. Der skal være 12 medlemmer, for at akademiet er beslutningsdygtigt.