ANALYSE Det knager i fugerne i EU-samarbejdet

EU kæmper med en række store problemer. Men i klassisk EU-stil, så håndterer EU-lederne problemerne et efter et. Det er ikke kønt – men det er effektivt.

I dag mødtes EU's stats- og regeringschefer til EU-topmøde i Bruxelles, og fokus var rettet mod mange andre steder end det krigsramte Syrien. (Foto: © OLIVIER HOSLET, Scanpix)

Mens hele verdens øjne er rettet mod Aleppo, så ankom EU's stats- og regeringschefer i dag til EU-topmøde i Bruxelles med fokus rettet mod mange andre steder end det krigsramte Syrien.

Nogle ledere, som f.eks. Frankrigs præsident Francois Hollande, kommenterede Aleppo-krisen på vej ind til topmødet. Men mange ledere nævnte ikke Aleppo med et ord, da de ankom. Det gjaldt for eksempel den tyske forbundskansler Angela Merkel.

Selvfølgelig er krigen i Syrien på dagsordenen for EU-lederne, og selvfølgelig vil EU-lederne udtale sig mod bombardementer og drab og for våbenhvile og fred. Og EU er naturligvis parat til at hjælpe. Og parat til at lytte – og derfor blev Aleppos borgmester inviteret ind til topmødets start for at fortælle lederne om situationens alvor.

Men reelt ved EU-lederne, at der ikke er meget de kan gøre, når Rusland og Assad-regimet bomber. Så i stedet for en lang udmarvende EU-diskussion som i bund og grund kun ville udstille hvor magtesløs EU er i forhold til Syrien, så nøjes EU-lederne med at udtale sig om Syrien og om støtten til fred og nødhjælp. Og i stedet bruges kræfterne andre steder.

Potentielle kriser må lukkes ned inden juleferien

For det knager i fugerne i EU-samarbejdet og for formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, er det vigtigt at få lukket et antal potentielle kriser ned, inden EU-landene går på juleferie.

Der er EU-aftalen med Ukraine som har været blokeret siden den hollandske folkeafstemning tidligere på året. Alle EU-lande – undtagen Holland – har ratificeret aftalen. Nu skal den hollandske premierminister, Mark Rutte, have nogle garantier for, at aftalen ikke åbner for et ukrainsk EU-medlemskab og at aftalen ikke forpligter EU-landene til at forsvare Østukraine mod russiske separatister.

Og hvis EU-landene kan afgive en sådan garanti, kan Holland formentlig få ratificeret Ukraine-aftalen inden det hollandske valg til marts næste år, hvor den liberale Rutte er stærkt presset af Geert Wilders nationalistisk Frihedsparti.

Russiske sanktioner

Op til EU-topmødet har der også været tvivl om, hvorvidt EU-landene vil kunne enes om at forlænge sanktionerne mod Rusland. De sanktioner som blev indført efter den russiske annektering af Krim.

Håbet er at skabe enige om at forlænge sanktionerne i yderligere seks måneder. Vejen for en forlængelse skal banes ved EU-topmødet, men selve den formelle beslutning kommer nok først i næste uge. Endnu en uenighed ryddet af vejen, håber Donald Tusk.

Og så er der flygtningepolitikken. Et andet område, hvor EU-samarbejdet har ridser i lakken. Antallet af flygtninge som kommer til Europa er faldet, siden EU indgik en flygtningeaftale med Tyrkiet. Aftalen findes og den fungerer. Men igen og igen opstår der tvivl om aftalens holdbarhed. Tyrkiet blev lovet visumfrihed – den har landet ikke fået.

Omvendt har Østrig set sig sur på, at EU-landene fortsat forhandler med Tyrkiet om EU-medlemskab. Samtidig følger alle nervøst Erdogans fremfærd i Tyrkiet oven på det mislykkede kup. Der er masser af politisk støj som kan bringe aftalen i fare og det skal undgås. Så også her vil Donald Tusk forsøge at få EU-landene tilbage på sporet og sikre, at ingen fremprovokerer nye problemer.

Middag uden May

Når den formelle del af EU-topmødet er forbi, så sendes den britiske premierminister Theresa May hjem. Og så går EU-lederne til middag – uden May – for at tale om Brexit. Endnu et område, hvor det er vigtigt for Donald Tusk at holde sammen på de 27. Altså på det resterende EU.

En opgave som ikke er helt ligetil, for hver enkel EU-leder er naturligvis under pres fra hjemlige bekymrede erhvervsfolk som frygter, hvilken betydning Brexit vil få for deres virksomhed.

Det knager i fugerne mange steder i EU-samarbejdet og Donald Tusk bruger årets sidste topmøde til at sammentømre sammenholdet i Unionen. Men det fokus betyder også, at EU-ledernes fokus på øjeblikkets store begivenhed og historie – Aleppo – kun er begrænset.

Svært at forstå, når EU-topmødet ses udefra. Det er ikke kønt. Men effektivt på et tidspunkt, hvor EU-landenes største fokus er at sikre, at at EU-båden stadig holder vand.