Oversvømmelser, jordskælv og orkaner.
Det er bare nogle af de klimakatastrofer, vi oplever i disse år, og det koster dyrt for de lande, der bliver ramt af dem.
Men nu har det internationale samfund oprettet en tab- og skadefond, som skal hjælpe landene i nød.
Det blev i dag præsenteret af statslederne fra FN-medlemslandene som startsskud på den allerførste dag i COP28, der bliver afholdt i Dubai.
FN-landene havde allerede besluttet at oprette fonden sidste år, da klimatopmødet dengang fandt sted i Egypten.
Men nu er landene blevet enige om rammen for fonden, og den skaber forhåbninger for, at den kan trække flere store klimaaftaler med sig på COP28.
Vigtigt for tilliden
Dagens resultat skaber store forventninger for, at verdens ledere kan blive enige om at indgå ambitiøse klimaaftaler.
Det fortæller blandt andre John Nordbo, der er klimarådgiver i udviklings- og nødhjælpsorganisationen Care Danmark, og som befinder sig i Dubai.
- Det er en form for momentum, som skaber nogle forhåbninger for, at andre spørgsmål på klimadagsordenen også kan få resultater her på COP28. Så det er rigtig godt for dynamikken for klimakonferencen, siger han.
Den tidlige enighed blandt FN-landene får også Lily Salloum Lindegaard, der er seniorforsker i bæredygtig udvikling ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), til at tro på, at der allerede nu er skabt gunstige forhold mellem verdensdelene.
- At vedtagelsen er gået så glat, og det er sket uden store konflikter, er meget vigtigt for tilliden mellem det globale syd og det globale nord. Det hjælper med at komme videre på andre forhandlingsspor, siger hun.
Det glæder Jens Mattias Clausen, der er programchef for EU og følger klimatopmøderne for den grønne tænketank Concito, at man er nået til enighed.
- Det betyder, at de rige, industrialiserede lande er kommet østaterne og de mere fattige lande i møde tidligt under mødet. Det åbner op for, at de også har en større åbenhed om at tale om udfasning af fossile brændstoffer og større udbygning af vedvarende energi, siger han.
Udover at fonden vil have stor betydning for de fattigste lande, som bliver hårdest ramt af klimaforandringerne, så forventer han også, det vil skabe bedre vilkår for de videre forhandlinger.
Dan Jørgensen (S), der er minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, kalder beslutningen for "en flot begyndelse på COP28" og én af de vigtige beslutninger på mødet.
- Det hjælper forhandlingerne om verdens klima et vigtigt skridt på vej, at vi leverer denne fond tidligt. Det betyder, at der er plads og overskud til at forhandle videre, siger han i en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet.
Klimakrisen er en dyr sag, så kommer der penge nok?
Men selvom der er skabt enighed om, at klimafonden bliver oprettet, så er eksperterne stadig bekymret for udviklingslandene.
- Bekymringen går på, hvordan fonden bliver styret, og hvor mange penge der kommer. Der er lavet et par løfter, men de kommer ikke i nærheden af behovet, som er skønnet til at være flere hundrede milliarder dollars om året, siger Lily Salloum Lindegaard.
Det er stadig ikke blevet besluttet, hvor mange penge landene skal donere til fonden. Og det bekymrer også John Nord, der tvivler på, at der bliver afsat tilstrækkeligt med penge.
- Det størst problem er, at der ikke er nogen klar aftale om, hvem der skal bidrage til fonden – og hvor mange penge der skal hældes i den. Det er netop den uklarhed, der er fondens største hovedpine. For der skal meget større beløb på bordet end dem, der blev præsenteret i dag, siger han.
Pakistan er et af de lande, der har været hårdt ramt af voldsomt vejr. Det skabte store ødelæggelser for mange mennesker og store landområder.
- Oversvømmelsen i Pakistan sidste år var overordentlig omfattende, og den ramte flere millioner mennesker. Skaderne fra katastrofen opgjorde Verdensbanken til at koste mere end 30-40 milliarder dollar. Og det var bare én klimakatastrofe, fremhæver John Nordbo som eksempel på, at det kan koste store pengebeløb at rette op fra skaderne.
Indtil videre er der lovet mindst 420 millioner dollar til fonden, skriver BBC. De Forenede Emirater, der er vært for klimatopmødet, har lovet 100 millioner dollar. Samme beløb vil komme fra Tyskland.