23 millioner kroner til adoptionsområdet.
Det er, hvad Folketingets partier - med undtagelse af Dansk Folkeparti - torsdag aften blev enige om, da de skulle fordele den såkaldte reserve på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet.
Efter DR sidste år satte fokus på udfordringer på adoptionsområdet, blev der sat gang i en uvildig undersøgelse af internationale adoptioner fra 10 lande til Danmark.
Og social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S) er glad for, at der nu er penge til at kunne fortsætte det arbejde.
- Vi har sat 10 millioner kroner af til at udvide den undersøgelse, der blev afsat penge til sidste år, til flere lande, siger hun.
Der har tidligere lydt kritik af, at undersøgelsen omfatter blot 10 lande. Det fremgår dog ikke af aftalen, hvor mange lande der fremover skal medtages.
Placering af ansvar
Undersøgelsen har til formål at afdække, hvordan tidligere praksis ved adoptioner var, og hvilke organisationer eller adoptionsbureauer der var samarbejde med.
For et par uger siden bad otte partier om en kulegravning af samtlige internationale adoptioner til Danmark siden 1964 - især for at kunne afgøre, om den danske stat har haft et ansvar i de sager, hvor børn er kommet til Danmark mod deres biologiske forældres vilje.
- Jeg er helt med på, at nogen vil have, at det skal være en juridisk undersøgelse, og at nogen skal stå til ansvar. Men det er der ikke afsat penge nok til, at vi kan gøre, siger Sophie Hæstorp Andersen nu.
Siden DR begyndte at beskrive problemerne på området, er adoptionsskandalen vokset og har blandt andet fået personer, der er blevet adopteret mod deres biologiske forældres vilje, til at bede ministeren om en undskyldning.
Adopterede skal have bedre indsigt
DR har også afdækket, at mange adopterede oplever de danske myndigheder som modspillere i forsøget på at finde sandheden om deres adoption.
Netop det skal nogle af de nytildelte penge bruges til.
Ifølge Sophie Hæstorp Andersen er der afsat 11 millioner kroner, til at personer, der er blevet adopteret til Danmark, kan få bedre indsigt i deres egne sager.
I aftalens tekst fremgår det også, at regeringen vil invitere partierne til forhandling om fremtidens adoptionssystem.
I begyndelsen af 2024 blev der lukket for adoption til Danmark. I en nylig rundspørge lød det dog fra et flertal af Folketingets partier, at de er positivt stemt over for igen at gøre det muligt at adoptere fra udlandet.
Folketinget skulle torsdag aften fordele i alt 850 millioner kroner.
Ud over adoptionsområdet blev der blandt andet givet 100 millioner kroner til hjemløse, 65 millioner kroner til mennesker udsat for vold og 70 millioner kroner til handicapområdet.
Du kan se nyeste sæson af DR's dokumentarserie 'Det store adoptionstyveri' her: