'Undskyld, men er jeg overhovedet noget værd?' Sofias adoption skal ikke med i undersøgelse

Som spæd kom Sofia Sharareh Kristiansen til Danmark fra Iran. Men iranske adoptioner bliver ikke en del af kortlægningen af det skandaleramte adoptionsområde.

"Så blev jeg fravalgt endnu en gang," siger Sofia Sharareh Kristiansen, fordi Iran, hvor hun er adopteret fra, ikke står til at komme med i undersøgelsen af adoptionsområdet.

Som et syv måneder gammelt spædbarn med eget pas, sut og sparkedragt kom Sofia Sharareh Kristiansen til Danmark fra Iran.

Men de seneste ugers afsløringer af sager, hvor indiske forældre er blevet narret til at give afkald på deres børn, som er blevet bortadopteret til Danmark, har sat tankerne i gang hos hende.

- Det rammer mig da helt vildt, hvad så med mig, er jeg også et af de børn?

Folketinget afsatte i efteråret penge til at kortlægge internationale adoptioner til Danmark, men undersøgelsen kommer kun til at dække de 10 lande, hvor flest adopterede kommer fra.

Dermed bliver der ikke set nærmere på 59 lande, som Danmark også har fået børn fra, herunder Iran hvor 73 adopterede stammer fra.

Det møder stor kritik fra eksperter, politikere og adopterede.

- Det gør mig ked af det. Så blev jeg fravalgt endnu en gang, siger Sofia Sharareh Kristiansen.

Minister: Pengene skal prioriteres

Der er afsat 12,6 millioner kroner til undersøgelse, og de penge skal ikke tørres "så tyndt ud, at vi ikke får en ordentlig undersøgelse". Det sagde socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i januar.

Derfor er det kun de lande, hvor flest er adopteret fra, der skal med i undersøgelsen, lød det.

- Så er der altså nogle enkelte lande, hvor der så er blevet adopteret et enkelt barn, tilbage før ruder konge var knægt, og der skal vi selvfølgelig sætte en eller anden grænse op, og det har været vigtigt at favne så mange som overhovedet muligt, sagde Pernille Rosenkrantz-Theil til DR i januar.

Sofia Sharareh Kristiansen er adopteret fra Iran.

Men det giver Sofia Sharareh Kristiansen ikke meget for.

- Altså undskyld, men hvad fanden - er jeg overhovedet noget værd? Hun taler jo som om, at der er to, nej vi er 73 fra Iran, vi er lige så vigtige, siger hun.

'Der er sket ret meget'

Sager fra Sydkorea, Etiopien, Madagaskar, Sydafrika og Chile er de seneste år væltet frem på det skandaleramte adoptionsområde.

Senest har DR i dokumentarserien 'Det Store Adoptionstyveri' dokumenteret, hvordan en stribe indiske forældre er blevet franarret deres børn, som blev adopteret til danske familier.

Det kommer til at spille ind på undersøgelsen, siger Pernille Rosenkrantz-Theil nu til DR.

- Vi har ikke truffet nogen endelig beslutning. Og der er sket ret meget, fra da vi satte de penge af, så lad os nu lige trække vejret engang og få lov til at tage stilling til, hvad vi faktisk gør med de penge, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Hun forklarer, at man endnu ikke har lagt sig fast på, hvad undersøgelsen skal.

Danske myndigheder har ikke umiddelbart mistanke om, at der er foregået noget ulovligt eller problematisk i adoptionerne fra Iran.

Undersøgelsen skal være en "historisk afdækning" og ikke en, der skal afklare, om der er sket noget ulovligt i konkrete adoptioner.

I dokumentarserien 'Det store adoptionstyveri' kan du møde flere adopterede, der er kommet til Danmark uden deres indiske forældres vilje.

Det store adoptionstyveri