Hvis der fra næste år sker større ulykker, så er det de 20 nye kommunale beredskaber, der skal komme dig til undsætning.
Det var resultatet af beredskabsforliget i 2014, hvor det blev besluttet, at de kommunale enheder skal overtage statslige opgaver fra årsskiftet.
Men selv om der kun er to måneder til, så har staten endnu ikke meddelt de nye beredskaber, hvilke opgaver de skal overtage.
Kræver planlægning
Manglende dialog mellem Kommunernes Landsforening og Forsvarsministeriet skaber nemlig usikkerhed om den fremtidige fordeling af opgaver i tilfælde af alvorlige uheld – eksempelvis kemikalieudslip.
Det er problematisk så tæt på opstart, mener Jarl Vagn Hansen, der er beredskabsdirektør for det nye tværkommunale beredskab i Aabenraa, Haderslev og Tønder.
- De mere komplicerede opgaver som det kemiske beredskab er ikke noget, man lige kan overtage fra den ene dag til den anden. Det kræver en længere planlægningshorisont, siger han.
Utilfredsstillende for ansatte
Derfor ser Jarl Vagn Hansen gerne, at politikerne på Christiansborg allerede i næste måned bliver enige om, hvad der skal ske med det statslige beredskab.
Ikke mindst fordi uvisheden har menneskelige omkostninger.
- Der går statslige ansatte rundt, som ikke ved, om de er købt eller solgt. Derfor er det utilfredsstillende over for dem, at de endnu ikke ved, hvordan deres fremtid skal organiseres, siger han.
DR har forgæves forsøgt at få en kommentar fra forsvarsminister Peter Christensen (V).