Med en klar magtdemonstration fra det snævre flertal skiftede Slagelse byråd i går ud på alle vigtige poster - og satte reelt den borgerlige opposition uden for døren.
Borgmester-fløjen med socialdemokraten John Dyrby Paulsen i spidsen stemte en ny styrelsesvedtægt igennem. Den betyder færre udvalg, og flertallet sætter sig selv på samtlige formandsposter i de nye, stående udvalg.
Vedtagelsen kommer, efter at borgmesteren har opsagt en to måneder gammel samarbejdaftale med de borgerlige, og John Dyrby Paulsen erkender, at det kan føre til fornyet fløjkrig:
- Jeg er ærgerlig, faktisk møgærgerlig over, at vi ikke har kunnet fortsætte samarbejdet. - Men jeg må også bare konstatere, at med de personangreb, vi har set de to første måneder, så var der ikke noget grundlag for at samarbejde, siger borgmesteren.
Oppositionen vil have undersøgt lovligheden
På den borgerlige fløj førte beslutningen om en ny styrelsesvedtægt til protester, og oppositionen bestående af Venstre, Radikale og Dansk Folkeparti vil nu have undersøgt, om ændringen af vedtægten overhovedet er lovlig.
Venstres gruppeformand Knud Vincents er ikke i tvivl om, hvad han skal kalde beslutningen i går:
- Det her tyder meget på en politisk udrensning. Det er hele den ene side af byrådet, der er sat uden for døren. Og fair nok, det kan demokratiet gøre, men jeg tror ikke, det er det bedste for vores kommune, borgere eller virksomheder, siger gruppeformanden.
Dansk Folkepartis Ann Sibbern mener, at flertallets motiv er at straffe oppositionen. Og det er ikke et lovligt grundlag for at ændre en styrelsesvedtægt, mener hun:
- Det er tydeligvis for at sætte de uartige børn uden for klassen. Og det skal undersøges, så vi kan få ordentlighed i vores byråd, siger hun.
Borgmester John Dyrby siger dog, at der ikke var nogen vej uden om en ny styrelsesvedtægt, fordi udvalgene med den gamle ordning havde vist sig at arbejde med de samme sager.
Udskiftningerne på formandsposterne i udvalgene betyder blandt andet, at alle de hidtidige fem borgerlige udvalgsformænd må vinke farvel til honorarer på 150.000 kroner om året.
Borgere kalder det en børnehave
Der er ikke meget forståelse for politikernes magtspil blandt borgerne i Slagelse. Ulf Thomsen fra Slagelse kalder det en fuldstændig umulig situation:
- Jeg får lyst til at emigrere. Man er lidt flov over at sige, at man er fra Slagelse, siger han.
Og han kan ikke se nogen løsninger med det nuværende persongalleri:
- Jeg tror, den eneste løsning er, at Sten Knuth, John Dyrby og Villum Christensen trækker sig og lader nogle andre komme ind, siger Ulf Thomsen.
For Peter Kürstein fra Korsør virker situationen mystisk. For han kan ikke gennemskue, hvad den reelle årsag er til, at de lokale politikere ikke kan samarbejde:
- Det er barnligt. Sådan nogle hævnoperationer bør de altså holde med. Vi skulle måske ansætte tre eller fire børnehavepædagoger til at hjælpe dem på den ene eller anden måde. Det havde nok været det bedste, siger han.