Valgforsker: Splid i Slagelse ryster fundamentet for aftale om delt borgmesterpost

Hvis ikke samarbejdet bliver bedre, så afgiver S-borgmester John Dyrby Paulsen ikke posten til LA om to år som planlagt, lyder vurderingen.

Villum Christensen (LA) afviser, at den nuværende splid i byrådet har betydning for borgmesterposten, som han efter planen skal overtage om to år. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

Det er den røde blok, der sidder på magten i Slagelse byråd. Det har den socialdemokratiske borgmester John Dyrby Paulsen demonstreret ved i weekenden at opsige samarbejdet med Venstre, Dansk Folkeparti og De Radikale.

Oppositionen lever ifølge borgmesteren ikke op til samarbejdsaftalen, som blev indgået for tre måneder siden og beskylder blandt andet oppositionen for chikane og personforfølgelse.

John Dyrby Paulsen tager nu konsekvensen af stridighederne og fratager de blå partier flere udvalgsposter. Hvor mange poster, der bliver tildelt blå blok fremover, kan borgmesteren endnu ikke sige, men det samlede antal af udvalg i byrådet vil blive reduceret fra ni til syv.

De borgerlige skubbes væk

Men de personlige konflikter i Slagelse Byråd kan få endnu mere vidtgående konsekvenser på sigt.

Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor ved Københavns Universitet, vurderer, at uenighederne i byrådet kan gå ud over den usædvanlige aftale, der blev indgået i byrådet efter kommunalvalget, hvor to partier endte med at dele borgmesterposten mellem sig, så Socialdemokraternes John Dyrby Paulsen får to år efterfulgt af to år til LA's VIllum Christensen.

- Det her skubber de borgerlige længere væk fra magten. Det piller ikke bare ved aftalen på kort sigt. Det piller på sigt også ved ideen om, at han (John Dyrby Paulsen, red.) skal lade kæden gå videre og give Villum Christensen borgmesterposten, siger Kasper Møller Hansen.

Aftalen om, at Villum Christensen skal overtage borgmesterposten om to år, er ikke juridisk bindende og afhænger af, om byrådspolitikerne vælger den løsning, når John Dyrby Paulsens periode er slut.

- Jeg tror, det ender med, at Villum Christensen slet ikke bliver borgmester. Den aftale, der blev lavet, er ikke en juridisk aftale, og nu er det politiske flertal anderledes. Så det kan være et naturligt næste skridt, hvis ikke samarbejdet forbedres mærkbart. Hele fundamentet er væk, og så vil vi se Dyrby sidde alle fire år, siger Kasper Møller Hansen.

Borgmester John Dyrby Paulsen afviser dog over for DR Nyheder, at det er en del af planen, at han selv skal blive siddende alle fire år.

- Nej, det er der ikke noget om. Den aftale består, fastslår John Dyrby Paulsen.

Samme melding kommer fra Villum Christensen, der siger, at det, der foregår lige nu, ikke har noget med borgmesterposten at gøre.

- Borgmesteraftalen er lavet ved en selvstændig konstituering og i et andet møde end udvalgsstrukturen, siger Villum Christensen.

Dyrby sidder med alle kortene

Der skulle længere tids hårde forhandlinger til, før politikerne i Slagelse fandt ud af, hvordan det nye byråd skulle se ud efter kommunalvalget i november.

Det endte med, at der blev indgået en højst usædvanlig aftale om, at John Dyrby Poulsen (S) fik borgmesterposten de to første år, mens Villum Christensen (LA) skal overtage de to sidste år. Posterne i kommunens politiske udvalg blev desuden nogenlunde ligeligt fordelt mellem den røde og den blå blok.

Borgmester John Dyrby Paulsen viser med opsigelsen af samarbejdet med Venstre, Dansk Folkeparti og De Radikale, at det er de røde, der sidder på magten i Slagelse, lyder vurderingen fra Kasper Møller Hansen.

- Mange havde håbet på, at der blev lagt låg på stridighederne med den aftale, der blev indgået. Men borgmesteren har valgt at trække det stærkeste kort, han har, ved at ændre udvalgsstrukturen og sætter nu de blå udenfor døren. De blå kan vælge at sige, de lover at rette ind og så se, om Dyrby vil lette på strukturen igen, men lige nu er det Dyrby, der sidder med alle kortene, siger Kasper Møller Hansen.