Dramaet om borgmesterposten i Slagelse er foreløbigt endt med, at Socialdemokraternes spidskandidat, John Dyrby Paulsen, og Liberal Alliances Villum Christensen vil tage to år på posten hver. Det er de to enige om, men spørgsmålet til aften er, om resten af byrådet er enige.
DR's politiske redaktør Uffe Tang siger, at aftalen i den vestsjællandske kommune er yderst usædvanlig og ikke er en bindende aftale.
- Det ser man meget sjældent. Men det er set før. Det blev underkendt i Assens i 2001, siger han.
I Assens afslog tilsynsrådet en aftale, for man kan ikke aftale, at en borgmester SKAL trække sig før tid.
For at aftalen skal holde, så skal John Dyrby Paulsen vælges til at sidde i borgmesterstolen i fire år, men efter to år meddele byrådet, at han ønsker at træde tilbage.
Aftalen er ikke juridisk bindende
Det skal et flertal i byrådet desuden så anerkende, hvorefter Villum Christensen skal meddele, at nu vil han gerne være borgmester. Og det skal byrådet så også godkende.
- Derfor er alt i aftalen meget usikkert, lyder det fra Uffe Tang.
- Der er meget lang tid til, at Villum Christensen bliver borgmester. Og det er også interessant, at SF, der er med i aftalen, siger, at det her er betinget af, at Dansk Folkeparti får viceborgmesterposten i perioden. Men det har Dansk Folkeparti endnu ikke sagt ja til. siger Uffe Tang.
Valgforsker Roger Buch, forskningschef i samfundsfag ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, bekræfter, at aftalen ikke er juridisk bindende.
- Det her er en gentleman-aftale. Man baserer sig alene på tillid. Den er juridisk set intet værd. Konstitueringen i Slagelse er samtidig meget snæver, så aftalen er meget usikker. Det her kan blive meget problematisk, siger han.