Fitnesscentre kritiserer idrætsforeninger: Fremgang er urimelig konkurrence

De private fitnesscentre kan ikke konkurrere med prisen i de offentligt støttede foreninger.

Spinning-time i AIK Fitness i Strøby Egede, som er et af de meget søgte fitnesscentre i en idrætsforening. (Foto: © Trine Warrer Juul, (c) DR)

Irene Kroager på 45 dyrker spinning i AIK fitness, som er en forening i Strøby Egede på Sydsjælland. Hun kunne ikke finde på at vælge et kommercielt fitnesscenter i stedet.

- Det er et billigt center, alt fungerer, så hvorfor skulle jeg skifte?, siger hun.

AIK fitness er en af de foreninger, der har oplevet stor medlemsfremgang det seneste år. Og den er ikke den eneste. Alene i 2017 kom der 14.000 nye medlemmer i foreningsorganiserede fitnesscentre i hele landet, viser tal fra Danmarks Idrætsforbund og DGI.

Brancheformand i Dansk Fitness og Helse Organisation Morten Brustad mener, at der er tale om en ulige konkurrence mellem foreningerne og de kommercielle fitnesscentre.

- Det skyldes, at der er nogle offentlige midler, der støtter forenings-fitness. På den måde vil de privatejede fitnesscentre jo opleve, at der ligger en konkurrent, der kan drive sit fitnesscenter på nogle andre vilkår end det privatejede, og så mister man jo kunder, siger han.

DIF: Stor fremgang hos private fitnesscentre

Men den kritik forstår administrerende direktør i Danmarks Idrætsforbund Morten Mølholm ikke.

- Der er også stor fremgang på det private marked, så jeg mener sagtens, der er plads til begge parter, og jeg mener bestemt ikke, det er konkurrenceforvridende; det har vi også myndighedernes ord for, det ikke er, siger han.

Danmarks Idrætsforbund og DGI har et mål om, at 600.000 flere danskere skal dyrke idræt i år 2025, og det er uanset om det er i en forening eller ej. Derfor har de nu sat en dialog igang med Dansk Fitness og Helse Organisation om, hvordan de i stedet kan samarbejde og måske lære af hinandens erfaringer.

- De privat fitnesscentre er gode til at markedsføre sig, det kunne vi lære noget af. Omvendt er vi gode til at fastholde medlemmer på grund af det fællesskab, vi lægger vægt på, og det kunne de private centre måske lære noget af, siger Morten Mølholm.

Brancheformand for Dansk Fitness og Helse Organisation Morten Brustad er glad for dialogen men mener, der er lang vej igen.

- Hvis det ikke lykkes os, må man jo fra politisk side tage et ansvar og sikre, at vi ikke får en situation på idrætsområdet, hvor private aktører bliver udsat for ulige konkurrence med offentlige midler.