Nogle forældre skal betale mere i kontingent, hvis de ikke bruger tid på at give en hånd med i børnenes spejder- eller idrætsklub.
Flere klubber har nemlig problemer med at skaffe frivillige til at pumpe fodbolde op eller køre børnene rundt til stævner.
Det gælder blandt andre eliteafdelingen i svømmeklubben Triton i Vejle.
Her sætter klubben prisen for ungernes svømmetræning i vejret, hvis ikke forældrene lægger timer som frivillig. Og det er en ordning, der fungerer godt, og som klubben er tilfredse med.
Men det er ikke en god måde at få flere frivillige på, fordi der vil være nogle forældre, som kan betale sig fra det, mener Preben Egeskov, chefkonsulent i DGI Sydøstjylland.
- Er der så nogen, som ikke har så stort et rådighedsbeløb, bliver de på en eller anden måde presset til at levere frivilligt arbejde, siger han.
Men det er en model, som de godt kan finde på at bruge i Nr. Bjært/Strandhuse IF i Kolding, siger Palle Uglebjerg, der er formand.
Her forsøgte formanden for ungdomsspillerne i badmintonafdelingen i flere år at forklare forældrene, at de blev nødt til at hjælpe.
- Det endte desværre med, at man måtte lukke afdelingen med 70 medlemmer ned, fortæller Palle Uglebjerg.
Preben Egeskov fra DGI mener i stedet, at klubberne i stedet skal blive bedre til at fortælle forældrene, hvad de kan hjælpe med.
For hvis forældrene ikke selv har spillet fodbold, ved de ikke altid, hvor de kan give en hånd.
- Så der skal foreningerne være rigtig gode til at synliggøre, hvad de kan hjælpe med i foreningen, siger Preben Egeskov.
DGI har ikke et overblik over, hvor mange af deres klubber, som lader forældrene betale ekstra, hvis de ikke bidrager med frivilligt arbejde.
- Mange klubber overvejer det, men få gør det i praksis, siger Preben Egeskov.
I 2015 udførte 39 procent af alle danskere over 16 år gratis frivilligt arbejde enten i en organisation eller i en forening, viser tal fra Danmarks statistik.