Fiskeriformand: Kvotekongesag er politisk hetz, der tager fiskeriet som gidsel

Fiskeriet har ikke købt sig til taletid med statsministeren, siger formand for Thyborøn Fiskeriforening.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen skal i samråd svare på spørgsmål om sin relation til de såkaldte kvotekonger. Billedet er fra det årlige torskegilde i Thyborøn, hvor statsministeren og hans hustru deltog for at rejse penge til Løkkefonden. (Foto: © Johan gadegaard, Scanpix)

Fiskeriet har ikke købt sig til taletid med statsministeren, og dagens samråd i Folketinget nærmer sig politisk hetz.

Det mener formand for Thyborøn Fiskeriforening og næstformand i Danmarks Fiskeriforening, Kurt Madsen.

Klokken 13 skal Lars Løkke Rasmussen (V) svare på spørgsmål om sit forhold til de såkaldte kvotekonger, men oppositionen har mere fokus på at vælte statsministeren end at diskutere bedre forhold for fiskeriet, mener Kurt Madsen.

- Kvotekonge-sagen er blevet til et politisk spil. Man startede med at gå efter Esben Lunde Larsen (tidligere fiskeriminister, nu miljø-og fødevareminister, red.), og nu går man efter Lars Løkke Rasmussen, siger han.

Mandag kunne FødevareWatch fortælle, at statsminister Lars Løkke Rasmussen den 31. januar 2016 var til et møde på Thyborøn Havn i forbindelse med en pengeindsamling til Løkkefonden, som Lars Løkke Rasmussen er medstifter af, og som hans kone i dag er bestyrelsesformand for.

Løkkefonden har til formål at hjælpe unge drenge på kanten af samfundet til at komme på ret køl.

Det har fået Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, til at konstatere, at mødet mellem Løkke og en gruppe storfiskere, der har doneret penge til Løkkefonden, efterlader omverdenen med ét bestemt indtryk:

- At man har købt sig adgang til at få indflydelse på regeringens førte politik, siger Ib Poulsen til Ritzau - og tilføjer, at han ikke har beviser.

Mødet i 2016 deltog Kurt Madsen i.

- Det var et kort, uformelt møde. Jeg vil kalde det en form for kaffemøde, siger han.

Ifølge Kurt Madsen handlede mødet om kvoterne for tobis.

- Vi var i fiskeriet trætte af, at der var en form for yo-yo kvoter, hvor vi det ene år havde nul og det andet år 300-400 tons. Vi orienterede Løkke om, at vi ønskede en model med en mindre høj kvote, men trods alt en kvote hvert år, siger han.

Professor: Udemokratisk at købe sig adgang til minister

Selv om Kurt Madsen betegner mødet i Thyborøn som ren orientering, er det ikke desto mindre netop dét møde, som er i centrum, når statsministeren for anden gang bliver kaldt i samråd i Folketinget om sit forhold til de såkaldte kvotekonger.

Oppositionen mener, at kvotekongerne har købt sig til taletid hos statsministeren.

Sagen er problematisk, siger professor i økonomi og ledelse fra Aalborg Universitet, Anders Drejer.

- Det er udemokratisk, hvis det er sådan, at enhver, der har penge nok, kan købe sig adgang til en statsminister, mens dem uden penge ikke kan. Det nytter ikke, at der er nogen, der har andre rettigheder, siger Anders Drejer.

Men fiskeriet har ikke købt indflydelse, og statsministeren har ikke ageret uden for loven, mener Kurt Madsen, formand for Thyborøn Fiskeriforening.

- Kvotekongeordet er blevet et godt ord for oppositionspolitikerne. Det drejer sig slet ikke om kvotekonger længere. Det er et politisk spil, som vi i fiskeriet er blevet en del af, siger Kurt Madsen.

Men det passer ikke, siger socialdemokratiets fiskeriordfører, Simon Kollerup.

- Det er et spørgsmål om demokrati i Danmark. Om landets statsminister giver korrekte og fyldestgørende oplysninger. Når juridiske eksperter vurderer, at statsministeren har forbrudt sig mod ministeransvarsloven, må vi følge sagen til dørs. Derfor har vi indkaldt til samråd, for det er Folketingets opgave at kontrollere regeringen, siger han.

Balladen om de såkaldte kvotekonger har nu varet i 18 måneder. De mange historier i medierne har dog ikke skadet dansk fiskeri, vurderer Kurt Madsen fra Thyborøn Fiskeriforening, men:

- Mange fiskere er trætte af debatten. De synes, at det er uretfærdigt, at faget bliver taget som gidsel i forhold til noget, der er ren politisk, siger han.

Opdateret kl. 10.22 med ekstra afsnit om møde i Thyborøn og Ritzau-citat af Dansk Folkepartis fiskeriordfører.