Gav statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ”korrekte og fyldestgørende” svar til Folketinget under et samråd med Miljø- og Fødevareudvalget den 9. november sidste år?
Det er det eneste spørgsmål, som Lars Løkke Rasmussen efter eget udsagn i dag klokken 13 vil forholde sig til på et tres minutter langt samråd – ud af de seks spørgsmål, oppositionen har stillet ham.
Spørgsmålet og tvivlen om, hvorvidt Lars Løkke Rasmussen gav korrekte og fyldestgørende oplysninger på samrådet i november, er opstået, efter at Ekstra Bladet i denne måned har afdækket, at Lars Løkke Rasmussen fik et sommerhusophold af storfiskeren John-Anker Hametner Larsen, da Løkke i 2014 fyldte 50.
Dermed har statsministeren ikke givet Folketinget det fulde billede af, hvor godt han kender de såkaldte kvotekonger, mener blandt andre Socialdemokratiets fiskeriordfører, Simon Kollerup.
- Statsministeren har fået et meget stort forklaringsproblem efter det seneste samråd, hvor han gav Folketinget det meget klare indtryk, at han ikke havde nogen relation til kvotekongerne, siger Simon Kollerup.
- Siden er det kommet frem, at han har modtaget en meget stor gave og deltaget i en privat firmafest, og det sætter alt sammen hans tidligere forklaring i et noget broget lys, siger han.
Løkke: Fem spørgsmål er private
Simon Kollerup har derfor – sammen med ordførere fra Enhedslisten, SF og Alternativet – kaldt statsministeren i endnu et samråd, hvor oppositionsordførerne vil have svar på, om Løkke selv mener, at han gav ”korrekte og fyldestgørende” svar på samrådet i november.
Oppositionen har derudover stillet fem spørgsmål, blandt andet om, hvorvidt Løkke selv mener, at han har udvist ”ekstremt dårlig dømmekraft” ved at tage imod sommerhusopholdet til en anslået værdi på 10.000 kroner, og om Løkke eller andre ministre har modtaget andre gaver fra de såkaldte kvotekonger.
Men Lars Løkke Rasmussen har i et brev til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg imidlertid gjort det klart, at han kun vil svare på, om han selv mener at have givet Folketinget ”korrekte og fyldestgørende svar”.
Spørgsmålene om gaver afviser Løkke at svare på med henvisning til, at der er tale om ”private forhold”.
- Det skyldes, at samrådsspørgsmålene efter min opfattelse helt oplagt ikke vedrører min ministergerning, skriver Lars Løkke Rasmussen i brevet til Miljø- og Fødevareudvalget.
Se alle spørgsmålene, som Lars Løkke afviser at svare på, i bunden af denne artikel.
Professor: Løkke brød lov om ministeransvar
Hvad angår det spørgsmål, som statsministeren gerne vil svare på, er professor Jørgen Albæk Jensen fra Juridisk Institut ved Aarhus Universitet ikke i tvivl:
Lars Løkke Rasmussen brød under samrådet 9. november 2017 ministeransvarlighedsloven, som blandt andet fastslår, at en minister ikke må give Folketinget ”urigtige eller vildledende oplysninger”, vurderer Jørgen Albæk Jensen.
Det skete, da Løkke afviste at kende de såkaldte kvotekonger, lyder det fra professoren.
Her sagde statsministeren:
- Jeg vælger at overhøre denne her mærkelige insinuering om, at jeg skulle kende kvotekonger, og jeg ved ikke, hvad der gemmer sig bag den upassende bemærkning.
Lidt senere på samrådet tilføjede Løkke dog:
- Hvad er relationer til kvotekonger? Og hvem er kvotekongerne?
- Altså hvis det er den der smædekampagne, som hr. Simon Kollerup har lagt ryg til i forhold til en bestemt fisker ovre i Thyborøn og sådan noget, så må jeg sige, at der har jeg den relation, som egentligt ikke har noget med mit virke som statsminister at gøre, lød det fra statsministeren.
Juraprofessor Jørgen Albæk Jensen siger om de udtalelser fra statsministeren:
- Formelt set er det en overtrædelse af de regler, der er i ministeransvarlighedsloven, siger Jørgen Albæk Jensen netop med henvisning til passagen i loven om, at en minister ikke må afgive urigtige eller vildledende oplysninger til Folketinget.
- Og det vil jeg sige, at han har gjort. Han kan jo ikke være i tvivl om, at han kendte de pågældende. Det er jo formentlig ikke noget, han kommer til at sige. For han havde åbenbart en ganske tæt relation til de pågældende personer, siger professoren.
Konsekvenser afhænger af DF
Kan Lars Løkke ikke være i god tro, hvis han ikke ligefrem føler, at det er en af hans bedste venner?
- Jo, men nu er det jo ikke det, der bliver spurgt om. På en eller anden måde bliver det antydet fra nogle af oppositionspolitikerne, at han kender de pågældende, og at der dermed skulle være en form for taknemmelighedsrelation eller lignende imellem dem.
- Der er det altså meget svært at påstå, når man har fået et sommerhusophold til 10.000 kroner og deltaget i deres årsfester og så videre, at man ikke kender de pågældende. Det er jo faktisk det udtryk, der bliver brugt, siger Jørgen Albæk Jensen.
Professoren vurderer imidlertid ikke, at Lars Løkke Rasmussen har brudt nogen regler ved at modtage sommerhusopholdet i gave tilbage i 2014, da Lars Løkke på det tidspunkt var menigt folketingsmedlem.
At Løkke først indløste gaven i sommeren 2016, efter at han igen var blevet statsminister, har ingen betydning, vurderer Jørgen Albæk Jensen
Kommer det mulige brud på ministeransvarsloven til at få nogen konsekvenser?
- Det er jo helt op til Folketingets flertal. Vores system er jo indrettet sådan, at så længe, der er et flertal i Folketinget, der støtter en minister, så kan man ikke ramme den pågældende. Så i den konkrete sag er det et spørgsmål om, hvad Dansk Folkeparti er indstillet på at gå med til, siger Jørgen Albæk Jensen.
DF: Kvotekonger købte sig adgang til Løkke
Netop Dansk Folkeparti og ikke mindst partiets fiskeriordfører, Ib Poulsen, har i dagene op til onsdagens samråd forholdt sig kritisk overfor statsministeren.
Ikke mindst efter at det mandag kom frem, at Lars Løkke Rasmussen i 2016 mødtes med en gruppe fiskere i Thyborøn for at drøfte kvoter på industrifisken tobis.
Mødet fandt sted i forbindelse med en pengeindsamling til Løkkefonden, som Lars Løkke Rasmussen er medstifter af, og som hans kone i dag er bestyrelsesformand for. Løkkefonden har til formål at hjælpe unge drenge på kanten af samfundet til at komme på ret køl.
Løkkes møde med fiskerne har som sådan intet med dagens samråd at gøre, men det har alligevel fået DF’s Ib Poulsen til at konstatere, at mødet mellem Løkke og en gruppe storfiskere, der har doneret penge til Løkkefonden, efterlader omverdenen med ét bestemt indtryk:
- At man har købt sig adgang til at få indflydelse på regeringens førte politik, siger Ib Poulsen til Ritzau - og tilføjer, at han ikke har beviser.
Dansk Folkepartis top ønskede i går ikke at kommentere deres partifælles udtalelser.
Claus Hjort: Uhørt og uanstændig kritik fra DF
Kritikken fra støttepartiets fiskeriordfører har fået flere af Venstres ministre til at melde sig med et forsvar af statsministeren.
Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), som i årevis har været kendt for at have et særlig godt forhold til Dansk Folkeparti, er dybt forarget over beskyldningerne fra DF’s fiskeriordfører.
- Det er helt uanstændigt og uhørt i dansk politik, at man går ud og sviner folk til, velvidende at man ingen beviser har, siger Claus Hjort Frederiksen.
- Jeg har været partisekretær i 16 år i Venstre, jeg er formand for økonomiudvalget, og der er aldrig blevet stillet betingelser til de bidrag, vi har modtaget, siger han.
Claus Hjort Frederiksen mener, at det er helt efter bogen, at statsministeren i januar 2016 mødtes med en gruppe fiskere, som kort tid efter donerede penge til Løkkefonden.
- Han møder fiskere, han møder bønder, han møder hjemløse, han møder direktører. Han er alle steder. Han laver løb for flere hundrede mennesker om morgenen ude på Marienborg og så videre. For at være i kontakt med folk.
- Så skal det altså ikke være legitimt, at man bare påstår, at der er et eller andet ulækkert samspil, siger Claus Hjort Frederiksen.
Samrådet bliver sendt live her på dr.dk fra kl. 12.55.
Følgende spørgsmål vil Lars Løkke Rasmussen svare på i dagens samråd:
- •
Mener statsministeren, at han gav korrekte og fyldestgørende oplysninger om sin relation til de såkaldte kvotekonger under samrådet i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg den 9. november 2017?
Følgende spørgsmål vil Lars Løkke Rasmussen ikke svare på i dagens samråd:
- •
Er statsministeren enig med professor i offentlig forvaltning ved Syddansk Universitet Kurt Klaudi Klausen i, at statsministeren har udvist ”ekstremt dårlig dømmekraft” og i professorens vurdering, som lyder ”Desværre er det jo ligesom en mosaik, der danner sig om denne her mand af svag moral og dårlig dømmekraft”, jf. artiklen ”Ekstremt dårlig dømmekraft” bragt i Ekstra Bladet den 17. januar 2018?
- •
Er statsministeren enig med formanden for Transparency International Danmark Natascha Linn Felix, der til Ekstra Bladet den 17. januar 2018 udtaler ”Landets statsminister bør ikke modtage sådan en gave, det er soleklart.” og senere i samme artikel ”Jeg undrer mig og bliver forarget over, at landets statsminister modtager så stor en gave og gør brug af den i en situation, hvor stramninger over for storfiskere er under behandling.”?
- •
Hvilke gaver og/eller ydelser har statsministeren modtaget fra de såkaldte kvotekonger?
- •
Hvad er værdien af de gaver, som statsministeren har modtaget fra de såkaldte kvotekonger?
- •
Har andre ministre i statsministerens regeringer modtaget større gaver, ydelser eller lignende fra de såkaldte kvotekonger?