Overblik: Forstå sagen om kvotekongerne

Derfor skal Kammeradvokaten nu undersøge forløbet omkring politianmeldelser mod kvotekonger.

En embedsmand i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen skrev til Nordjyllands Politi i sommer for at trække anmeldelsen af en at de såkaldte kvotekonger tilbage, og nu er han blevet fyret. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Fiskeriminister Karen Ellemann (V) vil nu have Kammeradvokaten til at undersøge forløbet omkring en håndfuld politianmeldelser mod de såkaldte kvotekonger.

Det sker efter en embedsmand i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen i sommer henvendte sig til Nordjyllands Politi for at trække en anmeldelse tilbage. Forløbet har i korte træk været således:

Den 10. juli fremsendte Fiskeristyrelsen en anmeldelse til Nordjyllands Politi på en håndfuld fiskere.

Den 7. august skrev Fiskeristyrelsen til Nordjyllands Politi, at anmeldelsen skulle trækkes tilbage.

Men den 18. august skrev Fiskeristyrelsen så igen til Nordjyllands Politi og bad dem om at genoptage den oprindelige anmeldelse.

Og det er netop dét forløb som Karen Ellemann nu vil have Kammeradvokaten til at kigge på. Landbrugs- og Fiskeristyrelsen bekræfter over for DR Nyheder, at den pågældenende embedsmand, der trak anmeldelsen tilbage, nu er fyret.

Sagen om kvotekongerne har været længe

Sagen om anmeldelser at kvotekonger startede allerede tilbage i 2015, hvor organisationen Greenpeace meldte en kvotekonge til Nordjyllands Politi.

Derfor skrev Nordjyllands politi i foråret 2016 til Fiskeristyrelsen og bad dem forholde sig til Greenpeaces anmeldelse. Fiskeristyrelsen svarede ifølge politiet dengang tilbage, at de ikke mente, at der var tale om overtrædelser, og derfor blev sagen henlagt.

Men i sommer fremsatte Rigsrevisionen en kras kritik af Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af de såkaldte fiskekvoter, og derfor begyndte sagen at rulle igen. Det betød blandt andet at Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) fik frataget ansvaret for fiskeriområdet, og at en medarbejder fra Landbrugs- og Fikserstyrelsen er blevet hjemsendt, mens en anden er blevet forflyttet til et andet job i styrelsen.