Flytter arbejdspladsen? Her er dine rettigheder

Har jeg ret til løn, hvis jeg siger op? Hvad skal jeg gøre, hvis jeg ikke vil med? HK kommer med gode råd.

HK kræver, at regeringen indfører tryghedsaftaler for medarbejderne.

3.900 arbejdspladser skal flytte ud af hovedstaden og placeres i 38 byer over hele landet.

Det står klart efter, at regeringen har fremlagt sin plan for udflytning af statslige arbejdspladser. Bag arbejdspladserne gemmer der sig som bekendt en række danskere, der nu skal overveje, om man vil flytte med arbejdspladsen og måske rykke sig selv og sin familie til en anden landsdel.

Hos HK anbefaler konsulent Thomas Lynge Madsen, at de berørte medarbejderne hurtigst muligt tager kontakt til deres fagforening for at få råd og vejledning om, hvordan man forholde sig til, at ens arbejdsplads skal flytte.

Se video med Thomas Lynge Madsen herunder:

https://www.facebook.com/P4kbh/videos/951679184888728/

Derefter skal man tage det op med ledelsen i samarbejdsudvalget på arbejdspladsen, så hurtig som muligt og drøfte, hvordan man griber situationen an. Derefter skal man træffe sin beslutning.

- Du skal overveje med dig selv og din familie, om det er noget, du kan stå model til. Så skal du - sammen med din arbejdsplads, fagforening og familie - træffe din beslutning om, hvorvidt du kan flytte med, siger Thomas Lynge Madsen.

Hvis du gerne vil med

Uanset om du siger ja eller nej til at flytte med din arbejdsplads, så er der - ifølge HK - uklarhed over, hvordan medarbejdernes rettigheder. Fagforeningen har forud for fremlæggelsen af regeringens plan, krævet såkaldte tryghedsaftaler for HK-medlemmerne, hvor de får hjælp til at finde et nyt job eller hjælp til flytningen.

Ifølge HK står og falder ens rettigheder med, hvordan man vælger at fortolke reglerne. Hvis man vælger at flytte med, så er det ikke sikkert, at alle er garanteret økonomisk hjælp til udgifterne i forbindelse med flytningen.

- Mange vil kunne få flyttegodtgørelse. Der er dog uklarhed om, hvordan de regler skal fortolkes, men mange vil kunne få godtgørelsen, så du kan få dækket dine udgifter og dobbelte husførelse. Der er dog ingen aftale på området endnu, siger Thomas Lynge Madsen.

Hvis du ikke vil med

Hvis man beslutter sig for, at man ikke ønsker at flytte med sin arbejdsplads, afhænger en eventuel kompensation af, om der ved udflytningen af arbejdspladsen er tale om en såkaldt 'væsentlig stillingsændring.'

- Det er normalt en væsentlig stillingsændring, hvis man bliver rykket over længere afstande, eksempelvis til Jylland. Der har man de rettigheder, at man kan blive varslet afsked. Men det er svært at svare på, for det vil altid afhænge af den enkelte person. Lange afstande er dog som regel en væsentlig stillingsændring, siger han.

Er der tale om væsentlig stillingsændring, og ønsker medarbejderen ikke at flytte med, er arbejdspladsen nødt til at opsige medarbejderens stilling, og der gælder de sædvanlige regler i forhold til opsigelse, hvor man typisk modtager en kompensation.

- Så får du det varsel, du har optjent. Vores medlemmer har typisk seks måneders varsel og en fratrædelsesgodtgørelse. Det svarer til – groft sagt – at du bliver fyret af din arbejdsgiver, siger Thomas Lynge Madsen.