Økonom: Job er kernen til god integration

Indvandrere koster samfundet færre penge end danskere, som er født og opvokset i Danmark. Alligevel er det vigtigt, at de får et job eller praktikplads, mener økonomisk vismand.

Danmarks Statistik forudser, at hver femte voksen i alderen 25 til 49 år i 2025 være indvandrer. (Foto: © Sophia Juliane Lydolph, Sophia Juliane Lydolph)

Et job er ikke kun mulighed for at tjene penge, men det er også kernen til at blive integreret i Danmark, hvis du er flygtning eller indvandrer.

Det mener Jan Rose Skaksen, der er økonom og forskningschef i Rockwoolfonden.

- Der er ingen tvivl om, at kernen i forhold til at få en god integration er at beskæftige sig. Man skal have folk i beskæftigelse for at blive integreret i Danmark, siger Jan Rose Skaksen, som har udgivet en bog om samme emne.

I bogen ser han blandt andet på, hvad det betyder for samfundet, at indvandrere i dag ikke har en lige så høj beskæftigelsesgrad som danskere. Kun lige knap halvdelen af indvandrerne i Danmark med ikke-vestlig baggrund er i beskæftigelse, mens det er 71,6 af danskerne, der har et arbejde.

Jan Rose Skaksen anerkender, at god integration også handler om andet et job.

- Danmark er i den grad bygget op omkring princippet, at alle, der på nogen måde kan, skal ud og bidrage, siger han.

Hvis flere indvandrere skal i job, så handler det ifølge forskningschefen i høj grad om at få kontakt til en virksomhed og få foden indenfor.

- Noget af det, der virker, er at få dem ud på en arbejdsplads. Hvad enten det så er med løntilskud, eller det er i praktik. Lige præcis med denne gruppe virker det ekstra godt, at de kommer ud og får kontakt med en virksomhed. Også mere end det typisk gør for etniske danskere, fortæller Jan Rose Skaksen.

Det er ikke kun vigtigt for den enkelte at komme i arbejde. Det er også vigtigt for kommunernes økonomi.

Indvandrere er billigere på bundlinjen

For danskfødte er tommelfingerreglen, at mere end 80 procent skal være i arbejde for, at de samlet set ikke udgør en udgift for de offentlige kasser.

For ikke-vestlige udlændinge er det tal noget lavere. Ifølge Jan Rose Skaksens beregninger skal kun 64 procent i den arbejdsdygtige alder være i job, før det går lige op.

- Når tallet er meget lavere for ikke-vestlige indvandrere, så skyldes det, at de typisk ikke er her, mens de er børn og helt unge. De kommer i 20'erne, 30'erne og 40'erne, og vi er rigtig dyre, mens vi er børn og unge, forklarer han og uddyber:

- Der går vi i skole, vi har ikke noget job, og der er ikke nogen skatteindtægter, så det vil sige, at de udgifter sparer du på mange ikke-vestlige indvandrere. Derfor er kravet til deres beskæftigelse faktisk betragteligt lavere end til danskere, forklarer Jan Rose Skaksen.

Se mere i Magasinet Penge onsdag aften.