Afsløring: Bios manglede fem ambulancer om dagen

Sønderjylland og Fyn var hårdest ramt af Bios' hullede ambulancetjeneste.

Fem ambulancer og akutbiler.

Det var, hvad Bios i gennemsnit manglede hver eneste dag, da selskabet havde ansvaret for ambulancedriften i størstdelen af Region Syddanmark.

Det afslører en omfattende kulegravning af regionens egne tal for nedetider, hvor beredskaber var ude af drift, som DR Fyn og Fyens Stiftstidende har lavet. Den store analyse er udarbejdet for præcist at kunne fortælle, hvor mange ambulancer og akutbiler Bios ikke var i stand til at levere til de syddanske borgere.

Hidtil har offentligheden kun fået et overordnet og periodevist indblik i, hvor store problemer Bios havde med at ambulancedriften til at hænge sammen.

Men analysen viser, at Bios’ ambulancer og akutbiler fra 1. september 2015 og frem til selskabets konkurs den 27. juli 2016 var ude af drift i 8,2 procent af tiden. Til sammenligning havde Responce, der kører ambulancerne i Trekantområdet, i samme periode en samlet nedetid på 0,1 procent.

De syddanske borgere måtte i snit undvære fem af Bios’ ambulancer og akutbiler hver eneste dag, hvis man ser på alt den tid ambulancerne samlet var ude af drift.

I virkeligheden var nedetiden dog fordelt langt mere ujævnt. Nogle dage var stort set uden nedetid, mens der andre dage manglede endnu flere ambulancer og akutbiler end de fem, der var gennemsnittet.

Region Syddanmark forsøgte at få nok ambulancer ved at kontakte Bios’ konkurrent Responce, der kører i Trekantområdet. Derfor leverede Responce på Bios’ regning op mod fire ekstra ambulancer om dagen for at lappe hullerne i Bios’ amputerede ambulanceflåde.

Sort september og oktober

Region Syddanmark fortalte selv i september og oktober 2015, at Bios var i store problemer, når det handlede om at lave op til kontrakten med regionen.

Blandt andet manglende Bios den 1. oktober 2015, hvad der svarer til 11,5 ambulancer og tre akutbiler. Det betød, at der kun var 80 procent af ambulancerne, som var klar til at rykke ud til borgere i nød den dag.

Fem en halv af de fraværende ambulancer var dog forhåndsaftalt med Region Syddanmark og blev erstattet med de tilkøbte ekstra ambulancer fra Responce.

Situationen var dog så alvorlig, at den tidligere sundhedsdirektør i Region Syddanmark Jens Elkjær til DR Fyn betegnede den som ”uforståelig” og ”utilfredsstillende”.

- Heldigvis var det ikke en af de værste dage, så det gik ikke så galt. Havde det været en af de dage med rigtig tryk på, så kunne det have været stærkt problematisk, sagde Jens Elkjær til DR Fyn.

Siden de sorte måneder har hverken Region Syddanmark eller Bios i samme detaljeringsgrad fortalt, hvor mange ambulancer Bios var ude af stand til at levere.

Men billedet kunne tydeligt ses på den bod, som Bios skulle betale for sine mangler. Den beløb sig i første og andet kvartal af 2016 til den maksimal bod på 15 millioner kroner for hver periode.

Sønderjylland og Fyn hårdest ramt

Dykker man længere ned i DR Fyn og Fyens Stiftstidendes analyse af det store datamateriale, afslører den, at det var særligt to af Bios tre delområder, som var hårdt ramt af manglende ambulancer og akutbiler.

I Sønderjylland var beredskaberne samlet set ude af drift i 11,3 procent af tiden i perioden, mens Fyn indtog en kedelig andenplads med en nedetidsprocent på 7,5 procent.

I Bios' sidste delområde, Sydvestjylland, ”slap” med en samlet nedetid på 5,9 procent i de 11 måneder.

Det betyder, at der i gennemsnit over hele Bios’ levetid har manglet to biler både på Fyn og i Sønderjylland hver dag, mens Sydvestjylland manglede en bil på daglig basis.

Kortvarig bedring

Tallene viser dog også, at der trods manglerne og den maksimale bod til Bios, var tegn på forbedringer hos det kriseramte selskab i begyndelsen af 2016.

Her lykkedes det at nedbringe Bios’ samlede nedetid over flere måneder i træk. For eksempel fik man næsten halveret tiden, hvor ambulancerne ikke kunne køre, fra december 2015 til januar 2016. Og også i februar fik Bios banket nedetiderne endnu et nøk længere ned.

En præstation, som direktør Morten Hansen allerede luftede i slutningen af 2015 i et interview med DR Fyn.

- Vi er 80 mand fra målet, så vi undgår ikke overarbejde i det nye år, men slet ikke i det omfang, som vi begyndte med. Nu er vi på et niveau, der ikke er unormalt i branchen, sagde han og tilføjede:

- Vi er klar til det nye år, og klar til at leve fuldt op til kontrakten med Region Syddanmark, sagde direktøren kort inden årsskiftet.

Men fremgangen holdt kun kort for Bios. Det lykkedes ikke at rekruttere nok ambulancereddere i januar og februar, og ambulancerne begyndte igen at være mere ude af drift i marts.

Bios holder fast i, at det er Falck og Region Syddanmark, der bærer ansvaret for, at Bios ikke kunne levere det bestilte antal ambulancer og akutbiler.