Sundhedsminister lover handling: Nu skal nomadelæger stoppes

Sophie Løhde (V) vil dele endnu flere oplysninger om lægers fejlbehandlinger med andre lande end i dag, for at stoppe patientfarlige læger i at arbejde på tværs af Norden.

De nordiske lande skal dele endnu flere oplysninger om lægernes klagesager og fejlbehandlinger for at sikre patienterne mod dårlige læger, siger sundhedsministeren.

- Der skal rettes op.

Så simpelt udtrykker sundhedsminister Sophie Løhde (V) hele situationen omkring de såkaldte nomadelæger, som kan bevæge sig uhindret mellem de nordiske lande, selv om de har fejlbehandlet patienter i andre lande og i mange tilfælde har tilsynssager og klager med i bagagen.

Det skal være slut nu, lover ministeren, som vil arbejde på, at så mange oplysninger som muligt bliver udvekslet med de andre nordiske lande i et håb om, at det kan stoppe uegnede læger i at tilse patienter.

- Vi skal have systematiseret vores samarbejde de nordiske lande imellem. Jeg vil sætte mig for bordenden og tage det op på Nordisk Ministerråd, siger hun.

Som reglerne er i dag, bliver kritik og advarsler ikke systematisk delt mellem landene og det kan gå ud over patientsikkerheden.

DR Nyheder har tidligere fortalt om en læge, der i 20 år har fejlbehandlet patienter i Danmark, Norge og Sverige, uden at oplysningerne om de kritiske sager automatisk er delt mellem landene.

I juli udsatte han en dansk patient for en livstruende behandling, og herefter mistede han muligheden for at være læge i Danmark.

Selv om Sundhedsstyrelsen vidste, at han rejste videre, gav de ikke besked om det til de andre nordiske lande. De fortalte heller ikke, at han var til overhængende fare for patienterne eller om hans mange kritiske sager i Danmark.

I stedet sendte de en enkelt linje om, at han havde fået frataget sin autorisation.

Men nu åbner ministeren for, at landene fremover skal udveksle mange flere oplysninger om, hvem der er i myndighedernes søgelys. Også selvom lægerne stadig har deres autorisation i behold.

- De sager kan også rumme relevans for sager, der kan være til fare for patientsikkerheden. Så der kan være god grund til at udveksle mere, siger Sophie Løhde.

Hun lover at gå så langt for at dele oplysninger, som det kan lade sig gøre inden for lovgivningen.

Deler allerede mere end vi skal

På et samråd tirsdag afslørede sundhedsministeren, at Danmark allerede udveksler flere oplysninger med Norge og Sverige end vi er forpligtet til.

Således kan svenske og norske myndigheder få adgang til danske lægers sager om såkaldte skærpede tilsyn og påbud - begge dele indgår ikke i den grundaftale, som Danmark har indgået med de andre nordiske lande.

Men udvekslingen er kommet på plads uden om de politiske gange og er ikke sat i system, og det betyder, at hverken Norge eller Sverige lige nu kan regne med, at de får alle oplysninger hver gang. Det vil ministeren gøre op med.

- Det er nødvendigt at stramme op på de oplysninger vi udveksler imellem de nordiske lande, både i dag og fremadrettet.

I går kunne DR Nyheder fortælle, at der stadig ikke findes nogle faste retningslinjer for, hvornår og hvordan vi udveksler oplysninger med andre nordiske lande om læger med uheldige personsager.

De retningslinjer skal også udformes, lover ministeren, som selv kalder det en 'klar fejl', at det ikke er sket før.

- Men det vigtigste er, at de nu kommer, siger hun.

Løfter om bedring siden 2008

Det er langt fra første gang, at en sundhedsminister har lovet, at der nu kom styr på nomadelæger, der fortsætter med at praktisere i andre lande i Norden, selv om de har fejlbehandlet patienter før.

I 2008 var det den daværende Venstre-minister Bertel Haarder, der lovede, at der ville komme forbedringer.

- Jeg skal ikke kunne svare på, hvorfor tidligere ministre ikke har kunnet komme igennem med det, de ønskede, siger Sophie Løhde.

- Men jeg står på mål for, at jeg vil rejse det her i Nordisk Ministerråd og dermed lægge op til, at vi systematiserer vores samarbejde bedre på det her område, siger hun.