Sundhedsstyrelsen arbejder uden regler for skandaleramte nomadelæger

Det er en 'klar fejl' at Sundhedsstyrelsen ingen retningslinjer har for, hvornår og hvordan de skal videregive kritiske lægesager til andre nordiske lande, siger sundhedsministeren.

Læger kan have en række klagesager og tilsyn med i bagagen, men stadig gå frit fra land til land i Norden uden at myndighederne lader sagerne følge efter. Nu viser det sig, at Sundhedsstyrelsen ikke har nogen regler for, hvornår de informerer et andet land om en dansk læges uheldige sager. (Foto: © Morten Stricker, Scanpix)

I 20 år kunne en læge rejse rundt mellem nordiske lande og praktisere, selv om han for længst havde fået frataget sin autorisation.

DR Nyheders afdækning af, hvordan dårlige læger kan rejse fra det ene nordiske land til det andet og fortsætte med at fejlbehandle patienter, har afsløret, at det er meget uklart, hvilke oplysninger de nordiske lande udveksler med hinanden om lægerne.

Men nu viser det sig, at den danske Sundhedsstyrelse aldrig har nedskrevet retningslinjer for, hvad det er for oplysninger, de gerne vil dele om lægerne med de andre nordiske lande.

Det afslører sundhedsminister Sophie Løhde (V) på et samråd her til eftermiddag.

- Der er ikke udarbejdet en færdig retningslinje, som ligger klar i skuffen, siger hun.

I årevis har skiftende sundhedsministre ellers lovet, at man ville blive bedre til netop at udveksle oplysninger på tværs af landegrænserne, efter en række sager med nomadelæger understregede, at der var et problem.

Et år undervejs

Det er knap et år siden, at Kammeradvokaten senest, under en gennemgang af Sundhedsstyrelsens sagsbehandling, anbefalede, at styrelsen fik udarbejdet retningslinjer for, hvornår de underretter udenlandske myndigheder om for eksempel lægelige tilsynssager.

Dengang erkendte Sundhedsstyrelsen, at man var i tvivl om, hvornår og hvordan de danske myndigheder skulle sende oplysninger videre til de andre lande.

Siden er der stadig ingen retningslinjer kommet, erkender sundhedsministeren.

- Sundhedsstyrelsen er i gang, men har ikke udarbejdet de retningslinjer, som Kammeradvokaten har anbefalet, siger Sophie Løhde (V).

Det får nu Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, til at kritisere ministeren.

Han mener, at Sundhedsstyrelsen arbejder i blinde, når den skal afgøre, hvilke informationer, der er interessante for andre landes sundhedsmyndigheder at modtage.

- Det kommer bag på mig. Man har jo haft et år til at udforme de retningslinjer. Der har været verserende sager og et stærkt politisk pres for dette. Det er meget mærkeligt, siger han til samrådet.

Sundhedsminister Sophie Løhde indrømmer, at retningslinjerne burde have været klar for længe siden.

- Det er en klar fejl, at vi ikke har haft de retningslinjer. De har i den grad manglet tidligere. Men det vigtigste for mig er, at vi nu får dem, siger hun.

Sundhedsministeren kunne i dag ikke sætte dato på, hvornår retningslinjerne vil være parate, men oplyser, at 'de er ved at blive udarbejdet'.