Ekspert forundret over nomadelæge-sager: Hvor bliver reglerne af?

For et år siden lovede Sundhedsstyrelsen, at de ville lave retningslinjer for, hvornår og hvordan de skulle dele uheldige lægesager med andre lande, siger sundhedsjurist, der undrer sig.

Kent Kristensen kan ikke forstå, at Sundhedsministeriet ikke har presset på for at nedskrive regler for, hvornår man deler uheldige lægesager med andre lande.

Når en dansk læge med en række uheldige sager i bagagen flytter sit virke til et nyt land, er det uklart hvordan Sundhedsstyrelsen skal reagere.

Der findes nemlig ingen nedskrevne regler for, hvilke oplysninger de må og ikke må dele med andre landes myndigheder, afslørede sundhedsminister Sophie Løhde (V) selv under et samråd i Sundhedsudvalget i dag.

- Der er ikke udarbejdet en færdig retningslinje, siger hun.

Og det kommer bag på sundhedsjurist og forsker fra Syddansk Universitet, Kent Kristensen, som kalder det uforståeligt, at der ikke er nedskrevet faste regler på området.

- Det forstår jeg ikke, for der har været så meget debat om det her, siger han til DR Nyheder.

Ekspert: Vi blev lovet nogle regler

DR Nyheder har afsløret en række sager, hvor læger og sundhedspersoner har skiftet land, når de kom i problemer efter fejlbehandling i deres hjemland.

Hver gang kunne lægerne slippe for konsekvenser ved at finde arbejde i udlandet, fordi oplysningerne om deres uheldige sager ikke blev overleveret til det nye lands myndigheder.

For snart et år siden opfordrede Kammeradvokaten Sundhedsstyrelsen til at skrive retningslinjer for, hvornår man udveksler hvilke oplysninger med andre lande.

Dengang erkendte Sundhedsstyrelsen, at der ikke var styr på processerne og åbnede selv for at følge Kammeradvokatens opfordring.

- Netop behovet for udveksling af oplysninger er noget, man har givet løfte om, at man vil gribe ind over for. Det er noget, vi blev stillet i udsigt ville ske. Så det er meget svært at forstå, siger Kent Kristensen.

Han påpeger, at de manglende retningslinjer skaber en usikkerhed både blandt danske og andre landes myndigheder om, hvorvidt de får alle de oplysninger, de skal bruge i hver sag.

- De lande, vi samarbejder med, har brug for at vide, hvornår de modtager hvilke oplysninger. Uden den viden kan de jo ikke være sikre på, at de har fået det, der er nødvendigt for at kunne gribe ind, siger Kent Kristensen.

Lægeformand: Få styr på det her

Også formand for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, er forundret over, at der ikke er nedskrevne regler for, hvilke oplysninger andre landes myndigheder må få om klage- og tilsynsramte læger.

- Det er utilfredsstillende at høre, at man ikke udveksler de oplysninger, der er behov for i forhold til at få lavet en konkret vurdering af en læge, der måske er til fare for patientsikkerheden.

Han påpeger, at det ikke kun er patienterne, der risikerer at blive ramt, når myndighederne ikke har klare regler for, hvornår de deler oplysninger med hinanden om lægerne.

- Det er klart, at manglende retningslinjer for det her også gør, at den enkelte læges retsstilling er til diskussion i hver enkelt sag.

- Jeg vil gerne opfordre sundhedsministeren til at man får styr på det her område, og få skabt en enighed i de nordiske lande om, hvilke oplysninger, der skal videregives og hvornår, siger Andreas Rudkjøbing.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) kunne på dagens samråd ikke oplyse, hvornår retningslinjerne bliver færdige, men fortalte at 'de er ved at blive udarbejdet'.