S og DF om ny krise i Forsvaret: Problemerne er store og alvorlige

Dansk Folkeparti gentager krav om flere penge til Forsvaret, mens Socialdemokraterne taler om at sænke ambitionsniveauet.

Der skal gøres noget ved trivslen i Forsvaret, mener både S og DF på baggrund af ny undersøgelse. Her er danske soldater i Letland op til Nato-øvelsen Silver Arrow 2015. (Foto: © Ints Kalnins, Scanpix)

Det kalder på handling nu og her, når en ny undersøgelse blandt landets knap 20.000 medarbejdere i Forsvarsministeriet og resten af Forsvaret viser stigende utilfredshed blandt de ansatte og et ønske om at komme væk.

Sådan lyder det fra både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti på baggrund af en ny HR-undersøgelse blandt Forsvarets medarbejdere, der udsendes på mandag, men som DR Nyheder er i besiddelse af.

Undersøgelsen viser blandt andet, at hver syvende forsvarsmedarbejder er utilfreds med sit arbejde, mens knap hver fjerde aktivt søger nyt job.

- Det er en meget stor procentdel, og det kan ingen organisation holde til, siger Socialdemokraternes forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen.

- Forsvaret er jo en meget specialiseret organisation, som tager sig af ganske alvorlige sager. Så det er der mere end god grund til at tage det alvorligt, og det går jeg også ud fra, at forsvarsministeren (Carl Holst, red.) gør, siger han.

DF: Flere penge - tag dem fra asylområdet

For Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup, bekræfter undersøgelsens resultater en tendens i Forsvaret, som tidligere har givet sig til udtryk ved stressede flymekanikere og blødningen af officerer.

- Der er ved at være alvorlige problemer i Forsvaret. Der er for mange, der forlader Forsvaret og som ikke kan se en fremtid i Forsvaret, siger Marie Krarup.

Dansk Folkeparti har tidligere foreslået, at man bør tilføre en milliard kroner til Forsvaret frem til næste forligsperiode fra 2017 og så forhøje Forsvarets budgetter, når et nyt forlig skal på plads.

Den aktuelle undersøgelse er med til at vise behovet for at afsætte flere penge til Forsvaret, mener Marie Krarup.

- Det, der kan ske, er, at vi mister så mange folk – folk med lange uddannelser inden for Forsvaret - at det vil være meget kostbart og tage lang tid at erstatte dem. Så hvis ikke vi får vendt den her udvikling, så bliver skaden større, siger DF-ordføreren.

Hun mener, at pengene kan tages fra asylområdet.

- Hvis vi havde en grænsekontrol, så var det her jo ikke sket. Så den kan vi bare etablere. For det er jo migranter, der kommer her, og de asylshopper fra fredeligt land til fredeligt land, siger Marie Krarup.

Lige nu oplever Danmark og resten af verden det, som af flere betegnes som den største flygtningekrise siden Anden Verdenskrig. Der er ifølge regeringen kommet over 3.000 flygtninge til Danmark bare i denne uge.

S: Vi skal afstemme vores ambitionsniveau

Socialdemokraterne giver ikke meget for DF’s krav om flere penge til Forsvaret.

- Det er det, man altid bare kan gøre, siger forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen og minder om, at en bred forligskreds i Folketinget har lavet et forsvarsforlig, som først udløber i 2017.

- Den aftale skal implementeres, og det har Forsvarets medarbejdere gjort dygtigt indtil nu, men det forhindrer ikke, at man skal stoppe op og se på, om det kan gøres bedre, anderledes og mere effektivt, siger Henrik Dam Kristensen.

Ifølge Socialdemokraterne handler det i høj grad om at afstemme det danske ambitionsniveau på forsvarsområdet, så det harmonerer bedre med det, som Forsvaret rent faktisk kan håndtere.

- Senest har vi set med vores F16-fly, at vi trak meget hårde veksler på dem. Så der skal vi som politikere være indstillede på, at vi har den kapacitet, vi har.

Skal Danmark så deltage i færre internationale missioner, eller hvad betyder det konkret, at vi skal sænke ambitionsniveauet?

- Jeg tror, det er vigtigt, at Danmark er til stede, når vi kan være det, eksempelvis med bekæmpelsen af Islamisk Stat (IS). Men sidste gang lod vi vores F16 være ude i et helt år. Spørgsmålet er, om man ikke i fremtiden måske skal være ude i en kortere periode og så lave samarbejdsaftaler og rotationsaftaler med andre lande, siger Henrik Dam Kristensen.

- Det gør et stort land som USA også, men de er så store rent forsvarsmæssigt, at de kan rotere internt med sig selv. Så det handler om, at vi som politikere dels er med, hvor det er vigtigt - som med bekæmpelsen af IS - men at vi gør det på et ambitionsniveau, som vores forsvar kan håndtere, og som vores internationale partnere er tilfredse med, siger han.