Situationen i det danske forsvar er så kritisk, at der her og nu bør tilføres ekstra penge.
Sådan lyder kravet fra Dansk Folkeparti til regeringen, efter at det er kommet frem, at et stigende antal officerer flygter fra Forsvaret.
- Vi foreslår en ekstra milliard på finansloven hvert år, frem til at næste forsvarsforlig skal forhandles på plads. Og så må man blive enige om et højere forsvarsbudget for den næste forligsperiode. Der er skåret 15 procent, og det er ikke rimeligt, siger forsvarsordfører Marie Krarup (DF).
Kede af forligets konsekvenser
Dansk Folkeparti er selv med i forsvarsforliget og erkender, at det har haft for mange negative konsekvenser.
- Det er vi enormt kede af, men vi følte os tvunget til det, fordi vi ville gøre meget for at bevare værnepligten. Og så var vi nødt til at æde besparelsen. Vi vil bruge enhver lejlighed til at få tilført flere penge til Forsvaret, siger Marie Krarup.
Hun kalder det "faretruende", at et stigende antal officerer forlader Forsvaret - enten med en opsigelse her og nu eller via orlov uden løn, som kun få vender tilbage til Forsvaret fra.
- Det er faretruende, når vi mister nøglepersonel, for så er det svært at vende skuden. Selvom det måske godt kan være en overgangsperiode, er det en farlig udviking, så vi er nødt til at tilføre Forsvaret flere penge, siger Marie Krarup.
Minister afventer tilbagemeldinger
Forsvarsminister Carl Holst (V) afviser at gå ind i en diskussion om flere penge til Forsvaret på finansloven.
- Her og nu er det vigtigt at understrege, at forsvarsforliget, som løber til og med 2017, ligger fast. Også i forhold til den økonomiske ramme.
En række officerer fortæller om basale mangler i Forsvaret. Er det fair?
- Derfor er det vigtigt for at afvente tilbagemeldingerne fra de faglige organisationer, som jeg mødtes med i sidste uge, men også hvilke initiativer der er taget i Forsvarets ledelse og i departementet, siger Carl Holst:
- I fællesskab skal vi tage en snak om, hvad vi kan gøre for at afhjælpe problemerne.
Fortsætter inden for økonomisk ramme
Skar man for dybt ved forsvarsforliget i 2013?
- Det er sådan set ikke relevant. Man lavede et forlig, som der er bred politisk opbakning til. Indtil det udløber må vi se, hvad vi kan gøre for at afhjælpe de udfordringer, som er opstået i kølvandet på forandringerne.
Skal der skrues ned for ambitionsniveauet i forhold til, hvor meget Danmark kan bidrage med i missioner verden over?
- Vi skal fortsætte indsatsen inden for den økonomiske ramme, der er, og så må vi tilpasse situationen, siger forsvarsministeren.
S: Måske er buen spændt for hårdt
Socialdemokraterne afviser også, at der skal tilføres flere penge til Forsvaret. Forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen er tilfreds med forsvarschefens melding om, at han er gået i dialog med de forskellige personelgrupper i Forsvaret.
- Så kan vi få et mere retvisende billede af den nuværende situation. Men når man sparer 15 procent på Forsvaret, så påvirker det hverdagen, der er altid en periode, hvor man skal finde balancen, siger Henrik Dam Kristensen:
- Der er et meget bredt forlig om det her, og de missioner, vi har bedt Forsvaret løse, er blevet løst perfekt. Forliget står ved magt. Der kommer ikke en pose penge nu. Vi er nødt til at klare det inden for de rammer, der er. Nogle steder har vi måske spændt buen for hårdt, og det må vi tage ved lære af og finde en fornuftig balance, siger Henrik Dam Kristensen.
Forsvarsforliget løber fra 2013-2017. Alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten står bag.