Det må vel betragtes som det ultimative nederlag til drømmen om det samarbejdende folkestyre. Men i Slagelse kan det ende med, at den næste borgmester skal findes ved en simpel lodtrækning.
Altså at den politiske proces stivner, og de folkevalgte efterlader sig selv i en så alvorlig handlingslammelse, at de må opgive at træffe en beslutning og lade uberegneligheden råde.
Det må gøre ondt på folk med "beslutningstager" skrevet på visitkortet.
Byrådet meldt til politiet
Nu er der stadig i politisk forstand lang tid til fredag, hvor der er konstituerende møde i byrådet, men alligevel er det store spørgsmål selvfølgelig, hvordan det kunne komme så vidt? Svaret er en blanding af sognerådspolitik og storpolitik, dårlig kemi, gamle magtkampe og en politisk kultur, der virker til at være løbet af sporet i den vestsjællandske stationsby.
For eksempel anmeldte Venstres borgmester Stén Knuth i maj hele byrådet til politiet. Det skete i et forsøg på at finde ud af, hvem der havde lækket oplysninger til pressen om, at kommunen agtede at fyre en leder for en ungdomscafé. Og ikke en hvilken som helst leder. Der var nemlig tale om SF's byrådsmedlem Helle Blak.
Brintbus sagen
Og så er der ikke mindst en speget sag om et projekt med brintbusser i kommunen, som nærmest endte i en farce. Her spiller Liberal Alliances Villum Christensen en hovedrolle. Han har som formand for erhvervs-, plan- og miljøudvalget kæmpet hårdt for det projekt, der blev styret af en omdiskuteret forretningsmad, som ifølge Altinget tilmed var en "bekendt" af udvalgsformanden.
Villum Christensen endte med at få kritik i en rapport om hele den kuldsejlede sag, som kommunen bad Kommunernes Landsforening om at udarbejde. Her hed det: "Forløbet kan efter KL-konsulenternes opfattelse give anledning til tvivl om, hvorvidt udvalgsformanden handlede inden for rammerne af en udvalgsformands beføjelser, som disse er fastsat i styrelseslovens § 22".
Borgmester Stén Knuth fik derimod ingen kritik i rapporten. Men begivenhederne omkring brintbusprojektet grundlagde et fjendskab mellem de to, som består.
Kupforsøget
Efter det forliste projekt blev der sat gang i et opsigtsvækkende forsøg på at kuppe Slagelse Kommunes kommunaldirektør og få hende fyret - udenom borgmesteren vel at mærke. Flere aktører og tilhængere af brintbusprojektet beskyldte kommunaldirektøren for magtmisbrug, da projektet blev lukket ned.
En nu fyret embedsmand udfærdigede derfor en art drejebog for at komme af med direktøren, som blev sendt til Villum Christensen og socialdemokraternes borgmesterkandidat, John Dyrby Paulsen.
Begge har efterfølgende sagt, at de ikke svarede på mailen, som de ikke mener kan kaldes en drejebog. Men ifølge Sjællandske Medier skrev embedsmanden igen dagen efter til de to med følgende ordlyd: "Jeg har modtaget jeres tilbagemeldinger, og er glad for, at I har taget det alvorligt og vil agere på det."
Kuppet blev forsøgt, men det gik galt. Borgmester Stén Knuth har ifølge lokalpressen efterfølgende kaldt Villum Christensen og John Dyrby Paulsen for "kupmagere og banditter, der vil smadre Slagelse Kommune."
Vælgernes dom
Så da valget kom, kunne man i Slagelse med rette tale om vælgernes dom. Og hvordan var den så, dommen? Nærmest uafgjort!
John Dyrby Paulsen, der har forladt Folketinget og sat sin lid til at blive borgmester, kan i rød blok tælle 15 ud af de 31 mandater i byrådet. Dansk Folkeparti og Venstre kan mønstre 14. De Radikale - som forleden udsendte en fælles pressemeddelelse med Venstre og Dansk Folkeparti om at de er enige om den politiske retning for Slagelse i den kommende periode - har et enkelt mandat. Lader vi det blive i blå blok, står der altså 15-15, og Liberal Alliance og Villum Christensen har dermed det afgørende 16. mandat.
Forbandelsen i Plagelse
Det betegnes ofte som en drømmesituation i politik at sidde med netop det mandat. Ja faktisk var det nærmest det eneste, Villum Christensens partiformand, Anders Samuelsen, drømte om ved folketingsvalget i 2015. Men i Plagelse, som H. C. Andersen døbte byen, ligner det nærmest en forbandelse.
For Villum Christensen er blevet så meget uvenner med Venstres borgmester, at han har bedyret, at han aldrig kommer til at pege på Stén Knuth. Og i valgkampen har han lovet, at han trods alt ikke kan blive manden, der alene leverer magten til rød side. Dødvande. Handlingslammelse. For de Radikale vil tilsyneladende ikke lege med.
Kræver bredt samarbejde
På valgnatten gik John Dyrby Paulsen ellers ud og proklamerede sig selv som borgmester med støtte fra netop LA og R. Men han havde tilsyneladende overhørt sidste del af sætningen fra den radikale Troels Brandt, da han sagde, at han godt kunne støtte den socialdemokratiske borgmester.
Det var den del af sætningen, der angiveligt handlede om, at Troels Brandt - hvis han altså huskede at sige sætningen - kun kunne støtte en aftale, hvis den betød en ny politisk retning og ikke mindst et nyt bredt funderet samarbejde. Ikke en smal konstituering. Det lyder klassisk radikalt at tale om bredt samarbejde. Men det er ikke desto mindre alvor. De Radikale har ikke meget fidus til Villum Christensens alliance med John Dyrby Paulsen, og de seneste års skandaler i kommunen skræmmer.
Topledelserne blander sig
Centralt fra Christiansborg har partileder Morten Østergaard (R) sendt sin tidligere toprådgiver til Slagelse for at hjælpe til i forhandlingerne. Mandatet er bredt samarbejde. Men uden tvivl også med det kort i ærmet, at de Radikale måske selv kunne ende med at stå med borgmesterkæden.
Også Liberal Alliance kører storpolitik på sagen. Villum Christensen har angiveligt fået klar besked om, at partiet ikke vil se ham lade sig friste til at løbe fra sit valgløfte og alligevel være den tunge på vægtskålen, der sætter en rød borgmester ind i en konstituering med Enhedslisten og SF.
Muligt V-kompromis
Og så er der Venstre. Her er hovedkvarteret også inde over. Trods et personligt flot valg, ser det ud til, at Stén Knuth må indse, at han får svært ved at blive borgmester. Villum Christensen vil have sin hævn for brintbusserne, og hvem ved hvad. Et muligt kompromis kan blive Venstres formand i kommunen og byrådsmedlem Knud Vincents.
Men Venstre vil ikke ydmyge borgmesteren og spille en ny mand ind, uden at være sikker på, at der kan findes opbakning til ham. På den anden side kan Villum Christensen slå ud med armene og erklære, at Venstre jo endnu ikke er kommet med andre end Stén Knuth - og den kanin har han klippet ørene af for længst. Timing er alt.
Og dertil kommer, at ingen af de kompromisser, der indeholder en Venstre-borgmester, umiddelbart ser ud til at kunne opfylde det radikale krav om en bred konstituering.
Tilliden er i bund
Og sådan kunne man blive ved. Slagelse. Plagelse. På fredag er der konstituerende møde. Der er flere i byrådet, der drømmer om nye tider. Færre skandaler. Mindre nid og nag og et bredt samarbejde med både Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.
Det er svært, når tilliden er i bund, og når både V og S vil have borgmesterposten i et storpolitisk spil, hvor også Socialdemokratiet i København formodes at trække i trådene.
Nå ja. Og Dansk Folkeparti - her følger hovedkvarteret på Christiansborg også nøje med. Husk på, at der var noget med, at de gerne ville have et art borgmester-gennembrud ved dette valg. Det udeblev.
De har indtil fredag til at maøvrere det på plads. Hvis ikke uberegneligheden skal råde og en simpel lodtrækning skal gøre arbejdet færdigt for beslutningstagerne.