Glem det. Der er ingen vaklen i geledderne. Ingen ændring af strategien, af holdningerne eller af kravene.
Det var budskabet, da Anders Samuelsen og Liberal Alliance efter 27 timer var færdige med at tænke over, hvordan de ville udtrykke sig i forhold til regeringens store 2025-plan.
For skal man tro Anders Samuelsen, er det kun pressens dåre kommentariat, der kunne få den tro, at Liberal Alliance var på vej ned fra den yderste gren af ultimative krav og trusler mod den borgerlige regerings liv.
Et rigtigt liberalt kompromis
Det var ikke det, de 27 timers radiotavshed fra partiet blev brugt på. Derimod kunne Samuelsen onsdag klokken 14 fremlægge sit eget bud på, hvordan et rigtigt liberalt kompromis kunne skrues sammen.
Her er nogle af buddene til en skattereform:
- •
Et bundfradrag på 10.000 kroner til alle
- •
Halvering af registreringsafgiften på biler
- •
Erhvervsskatten ned til 12,5 pct
- •
Og endelig en halvering af topskatteprocenten fra 15 til 7,5 pct.
Resten af det stærkt imødesete pressemøde handlede mest om, hvor Anders Samuelsen ser rødt og om trusler om valg i forskellige afskygninger.
Den klare røde linje
For i Anders Samuelsens optik, er han ikke specielt besværlig eller krævende. Han ser bare en klar rød linje foran sig, som han ikke vil krydse. Det er den, der hedder en minimum sænkelse af topskatteprocenten med 5 procentpoint. For alle - også de allerstørste millionindtægter.
Andre partier har også røde linjer, forklarede han. Dansk Folkeparti kommer nok ikke med til en forhandling, hvor de skal acceptere, at grænserne bliver åbne for fri indrejse, og de Konservative kommer nok ikke til at brandbeskatte boligejerne, er logikken.
Sandt nok. Men i regeringen vil man nok minde om, at de Konservative på den anden side ikke ultimativt har krævet en halvering af boligskatten, selvom partiet mener, at skat på boliger helt skal afskaffes.
Og Dansk Folkeparti er kendt for at kræve meget men nøjes med en hel del mindre, hvis bare partiet efterfølgende kan sælge resultatet som en klar sejr.
Det kan gå galt
Og det er her, Anders Samuelsen har fået sig et problem. Han har indsnævret sit manøvrerum og gjort sit succesparameter så smalt, at det meget vel kan ende galt for ham og hele det borgerlige Danmark.
Hvis ikke regeringen kan tømre et kompromis sammen om en skattereform, hvor en fem procentpoints lettelse af hele topskatten er betalingen til Liberal Alliance, må man forstå det sådan, at regeringen vil blive mødt med et mistillidsvotum. Det er normalt en uhørt trussel forud for en stor forhandling.
Lars Løkke Rasmussen sagde ved fremlæggelsen af regeringens plan i tirsdags, at han ikke er religiøs omkring, at de allerhøjst lønnede skal betale 15 pct i topskat. Han synes bare, det er rimelig nok.
Men om han politisk har lyst til at give Samuelsen en belønning for at true regeringen, og om han vil placere Venstre i den situation, hvor Socialdemokraterne vil åle partiet for at vise de sande liberale prioriteringer, når nogle af de allerrigeste slipper millioner billigere i skat, er et helt åbent spørgsmål.
For slet ikke at tale om, hvorvidt Kristian Thulesen Dahl kan og vil holde til stik imod sin politik at give topskattelettelser under trusler.
Mette Frederiksens chance
Et andet åbent spørgsmål er, om Anders Samuelsen har tænkt scenarierne igennem, hvis det virkelig skulle komme så vidt, at Liberal Alliance vælger at stille et mistillidsvotum til Løkkes regering.
For hvem vil han pege på som kommende statsminister, hvis Løkke vinder et kommende valg? Eller hvis han blot vælger at tage en dronningerunde?
Han kan dårligt pege på Løkke igen. Han kan selvfølgelig pege på sig selv, men så risikerer han, at de borgerlige har et flertal men ikke kan danne regering, og Mette Frederiksen statsminister.
Der er derudover må han leve med overhængende risiko for, at Liberal Alliance vil blive straffet hårdt ved et valg udløst på et nej til en ikke ubetydelig skattereform med lettelser til de højstlønnede.
Situationen er dramatisk
Det er Anders Samuelsen ligeglad med, siger han. For han nægter at spille det politiske spil på samme måde som de andre på Christiansborg. Meget tyder på, han i hvert fald mener den del.
Derfor er situationen dramatisk. Ingen ved, om Anders Samuelsen har en større plan, eller om han er fanget i et taktisk show down, som han bare har tænkt sig at køre helt ud over kanten, hvis det er nødvendigt.
Men sikkert er det, at hans faste blik på sin egen røde linje meget vel kan ende med, at han kommer til at se endnu mere rødt.
Prisen kan være, at magten tabes, al snak om skattereformer forstummer og Mette Frederiksen sætter et nyt, rødt ministerhold. Så vil Samuelsens røde linjer ikke være specielt interessante en rum tid.