Det er en yderst afslappet Anders Samuelsen, der render rundt i shorts og T-shirt og hænger vasketøj i forhaven, da DR Nyheder møder ham i hjemmet i Horsens. Sommeren er ved at være forbi, og forude venter et politisk efterår, som Anders Samuelsen har ventet på, siden han første gang betrådte Christiansborgs gulve som folketingsmedlem i 1997.
- Det bliver dramatisk, slår partilederen for Liberal Alliance fast som det første, da vi har sat os med en kop kaffe på et par rosa sofapuder i forhaven.
- Det er jo alle politikeres drøm at komme til at sidde i en situation, hvor man sidder med de afgørende mandater, og man kan begynde at flytte noget for alvor. Så er det afgørende selvfølgelig, om man har modet og viljen til at gøre det.
Ambitionerne er der. Og Anders Samuelsen er ikke to sekunder i tvivl om, at efteråret bliver tidspunktet, hvor Liberal Alliance skal slå til. Med skatteforhandlinger, forhandlinger om boligskatten, pensionsalderen, finanslov og regeringens 2025-plan i spil, vil det være fattigt, hvis det alene ender med det, Anders Samuelsen anser for at være en symbolsk sænkning af topskatten.
Topskatten er kun symbolsk
Tidligere har partiet redegjort for, hvad deres krav er. Det absolutte minimumskrav for partiet til efterårets forhandlinger har indtil nu været, at man sænker topskatteprocenten med fem procentpoint – fra 15 til 10.
- Men det er slet ikke nok. Det er ikke nok i forhold til, hvad der er nødvendigt for at gøre noget for Danmark. Jeg vil ikke bilde folk ind, at Danmarks økonomi er reddet, hvis vi sænker topskatten med fem procentpoint. Det er den ikke. Men det er et vigtigt skridt på vejen og vil være en stor sejr, der vil sætte markante spor, siger Anders Samuelsen.
Over de seneste ti år har Danmark nærmest ikke rykket sig økonomisk, mener Anders Samuelsen, der omvendt har set vores naboland Sverige buldre derud ad økonomisk. Derfor er sænkelsen af topskatten, der er blevet diskuteret så meget, heller ikke tilstrækkeligt for hverken Danmark eller Liberal Alliance, slår Samuelsen fast.
Men hvad skal der så til for at gøre Liberal Alliance tilfredse, når vi står i december måned og gør status efter et politisk efterår, der både i pressen og blandt politikerne på Christiansborg bliver omtalt som et brag?
En samlet pakke
Det er ifølge Anders Samuelsen en pakke, der består af flere økonomiske ingredienser.
Dels skal topskatteprocenten sænkes fra 15 til 10 procent, samtidig skal man sikre, at skatten sænkes på en måde, så alle får 10.000 kroner mere til sig selv om året, der skal hugges procenter af selskabsskatten og iværksætterskatten skal væk, ligesom tiden er inde til, at registreringsafgiften sænkes yderligere. Dertil kommer, at Liberal Alliance på linje med de øvrige borgerlige partier ønsker et opgør med boligskatterne.
- Vi burde lave sådan en stor pakke i efteråret, for så har man skabt en ny situation for Danmark. Så har man skabt en vækstramme. Man har skabt et sted, der er interessant at flytte til som virksomhed, siger Anders Samuelsen.
Det må briste eller bære
DR Nyheder indvender over for Anders Samuelsen, at det måske er lige lovligt store forventninger til et efterår, når man er pisket til at overbevise Dansk Folkeparti eller Socialdemokraterne om at lægge stemmer til den politik.
Men som Anders Samuelsen sidder i forhaven ved det hjem, han er vokset op i ved Sundet i Horsens, er det ikke ligefrem frygten for, at efterårets forhandlinger og drømmen om omfattende økonomiske reformer braser sammen, der tynger partilederen. Det er enten eller.
- Hvis det braser i den forstand, at man lægger sig fladt ned på ryggen med poterne i vejret og giver op og ikke tager konsekvenserne af det, synes jeg, det vil være helt forfærdeligt og deprimerende, og jeg vil være meget skuffet over LA. Men hvis det braser i den forstand, at man står fast på nogle principper og ikke bøjer sig for det og tager konsekvenserne af det, så har jeg det okay med det, siger Anders Samuelsen og peger på det scenarie, han for alt i verden vil undgå:
- Det, jeg frygter, er den anden situation, hvor man ender på et meget lavt ambitionsniveau. Hvis man ender med kun at gøre lidt og så låser hinanden fast og siger, at det var så det.
For at det ikke skal ende i den situation, har Liberal Alliance da også forsøgt at ruste sig til forhandlingerne. Man er villig til at tage et opgør med konventionerne for at stoppe tilstrømningen af flygtninge fuldstændig i en periode på to år.
Det og andre ting, håber Samuelsen, kan hjælpe på Dansk Folkepartis vilje til at tage fat på de økonomiske spørgsmål, selv om partiformand Kristian Thulesen Dahl tidligere over for DR Nyheder har afvist at sænke på topskatten for så at trække lidt i land efterfølgende. De Konservative bør være med på planen, og det samme gælder for Venstre:
- Mit bud er jo, at hvis vi fire borgerlige partier får styr på flygtningestrømmen, integrationen, væksten og er kontante på retspolitikken, at hvis vi fire borgerlige partier kan finde ud af at finde den samlede pakke, så er der genvalg og fremgang til alle fire partier. Kan vi ikke det, så kommer regeringsmagten til at gå over til de røde, siger Anders Samuelsen.
Vil Løkke gå over i historien?
Det er med den indstilling, Anders Samuelsen og Liberal Alliance går det politiske efterår i møde, der for partiets vedkommende skydes i gang i disse dage med et sommergruppemøde, der sluttes af med pressemøde på Bülow Lakrids’ fabrik i Hvidovre. Forventningerne er skærpet, og nu handler det om at få overbevist de andre partier om, at Liberal Alliances midler er de rette. Og så sender Anders Samuelsen en presbold til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V):
- Jeg håber, at han ser sådan på sin egen politiske karriere, at han gerne vil gå over i historien som en, der har stået i spidsen for at have lavet de nødvendige, modige forandringer. At han ikke bare vil være en statsminister, der overtog et gammelt system og så administrerede det.
- Der er en kæmpe forskel. Står man til sidst og kan sige; ”kære venner og kollegaer, det var en hård tur, men vi gjorde det. Vi skabte et bedre Danmark.” Eller står man og siger, ”kære venner, nu kan de andre så overtage, og jeg har ikke ændret noget”. Jamen det burde jo sige sig selv, hvad man gerne vil stå tilbage som.
Både i januar og februar raslede Liberal Alliance og Anders Samuelsen med sablen over for regeringen og slog fast, at regeringen ikke længere skulle regne med partiets støtte. Det skete, efter at de bebudede skatteforhandlinger blev udskudt fra foråret til efteråret. Og igen i februar lød det stålsat fra Anders Samuelsen, at regeringen skulle sikre reformer i 2016 - ellers vil den vælte sig selv.
- Vi har sagt det, der skal siges. Vi er i en fase, hvor jeg ikke mener, der er nogen grund til at tale konflikter op. Vi er i en fase, hvor vi skal prøve at finde løsninger. Det tror jeg også, at befolkningen har en forventning om. Alle ved, hvor vi står, alle kender vores krav. Intet har ændret sig.
Så selv om I nu siger, at fem procent på topskatten ikke er nok for jer i efteråret, så ER minimumskravet alligevel de fem procent?
- Ja, det ved alle - men vi har større forventninger, siger Anders Samuelsen.