Retorikken og truslerne over for regeringen blev i dag skærpet af Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, efter at statsministeren slog fast, at der ikke længere er planer om at forhandle skattereform i løbet af foråret.
Støttepartiet mener ganske enkelt, at udskydelsen er et "alvorligt knæk i forhold til vores aftale, og det gør, at den automatiske garanti om regeringens overlevelse, der har ligget, ikke er eksisterende længere".
Anders Samuelsen, skal man forstå det sådan, at hvis der kommer en hypotetisk sag, hvor I er uenige med regeringen og ikke kan få den betaling, I vil have, så er I klar til at stemme for et mistillidsvotum mod regeringen?
- Nej, det skal ikke forstås på den måde, fordi jeg tror ikke, at vi kommer i den situation. Men det skal forstås på den måde, at når regeringen har brug for et flertal, så har den indtil nu haft ret nemt ved at forhandle med LA, fordi vi har været meget konstruktive.
- Der bliver det sværere, så der skal man ud og finde et alternativt flertal, og det er klart, at det giver også dem, der forhandler med regeringen, nogle bedre kort på hånden. Og det er ærgerligt, at Løkke har bragt sig i den situation.
Så det er ikke et spørgsmål om at vælte regeringen eller ej, men et spørgsmål om, at regeringen skal finde andre flertal, hvor LA ikke er med?
- Ja, og det kan jo i sidste ende komme til at betyde, at regeringen kommer til at vælte sig selv.
Men regeringen kan vel kun vælte, hvis I er med til at stemme for et mistillidsvotum?
- Jamen, regeringen kan vælte sig selv. Sådan er det i dansk politik.
Hvordan kan regeringen vælte sig selv?
- Det kan den ved, at den ikke kan skaffe flertal for sin politik, og at den kører ind i en mur af uformåenhed.
Men så kan regeringen vel bare lade være med at fremlægge de lovforslag, den ikke kan skaffe flertal for?
- Der er historiske eksempler på det. Anker Jørgensen (tidligere S-statsminister, red.) endte med at konkludere, at han ikke kunne længere. Og så var han nødt til at udskrive et valg. Det var hans eget valg. Han var sådan set ikke parlamentarisk presset af det. Og det er ærgerligt fra Løkkes side at trække det her kort, fordi det også grundlæggende er helt unødvendigt.
- 2025-planen kunne laves på en fire-fem timer. Der ligger redegørelser, som er klar til at gå i trykken. Det ved vi. Og vi har brug for reformerne. Det er ikke et spørgsmål om et spil for mit vedkommende. Det er et spørgsmål om, at vi er sat i verden for at sikre, der er en borgerlig-liberal regeringen, der faktisk fører borgerlig-liberal politik. Og det har vi været gode til indtil nu. Men her kommer et alvorligt knæk i forhold til vores aftale, og det gør, at den automatiske garanti, der har ligget, ikke er eksisterende længere, siger Anders Samuelsen.