DF-formand Kristian Thulesen Dahl kastede sig i går ind i de højspændte overenskomstforhandlinger for de offentligt ansatte og talte især lærernes sag.
Lærerne er ”nøglen” til at få løst op i forhandlingerne, så Danmark undgår en storkonflikt, og derfor bør arbejdsgiverne i det offentlige komme lærerne ”i møde” i forhandlingerne, lød det fra Kristian Thulesen Dahl.
Det er højst usædvanligt, at en partiformand fra et af Folketingets største partier går så konkret ind og blander sig i igangværende overenskomstforhandlinger, og Thulesen Dahl mødes nu med kritik fra flere af sine kollegaer.
- Det, Kristian Thulesen Dahl gør ved at kommentere, er selvfølgelig utidig indblanding, for i den danske model er det arbejdsmarkedets parter, der forhandler, og det er faktisk okay, at det kan gå i hårdknude, siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, til TV2.
Løkke: Vi skal ikke blande os
Det Konservative Folkepartis finansordfører, Rasmus Jarlov, er helt på linje med S-formanden.
- Det er forkert som politiker at gå ind på den måde at blande sig så konkret i forhandlingerne og sige, at der er en bestemt gruppe ansatte, som skal have bedre arbejdsforhold, sagde Rasmus Jarlov torsdag aften i ”Debatten” på DR2 om Thulesen Dahls udtalelser.
- Det er vigtigt, at man lader det være forhandlinger, hvor arbejdsgiverne bliver tvunget til at betale det, der skal til for at få den arbejdskraft, de har brug for, sagde Rasmus Jarlov.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har samme appel:
- Det er vigtigt, at vi fra Folketingets side - og jeg sidder der selv - ikke blander os i denne konflikt, siger Lars Løkke Rasmussen til TV2.
KL: Alle skal tænke sig grundigt om
Den nyslåede formand for Kommunernes Landsforening (KL), Jacob Bundsgaard (S), der er part i forhandlingerne og har varslet lockout af omkring 250.000 kommunalt ansatte, opfordrer i kølvandet på Kristian Thulesen Dahls udtalelser alle folketingsmedlemmer til at blande sig udenom overenskomstforhandlingerne.
- Alle partier på Christiansborg skal tænke sig meget grundigt om. Det er en vanskelig situation og nogle meget vanskelige forhandlinger. Lykkes vi ikke med at finde en løsning, er det også nogle ganske alvorlige konsekvenser, siger Jacob Bundsgaard.
- Det pres skal man selvfølgelig bruge til at nå hinanden i forligsinstitutionen. Man er nødt til at bøje af og flytte sig på sine positioner, og det bliver alt andet vanskeligere, jo flere partier på Christiansborg, der blander sig, siger han.
Hvorfor egentlig?
- Fordi hvis man som forhandler kan se, at man kan få en bedre aftale ved ikke at forhandle reelt, men vente på, at det hele bryder sammen, og Folketinget må træde til, hvorfor skulle man så lave en løsning i forligsinstitutionen, siger Jacob Bundsgaard.
Mens en stribe politikere altså forholder sig kritisk til Kristian Thulesen Dahls indblanding i forhandlingerne, tager man i dele af fagbevægelsen imod DF-formandens opbakning med kyshånd.
Lærerformand Anders Bondo Christensen har sendt et ”Tak Kristian!” på Twitter til DF-formanden.
FTF-formand Bente Sorgenfrey kaldte på samme sociale medie i går for ”en god dag” på grund af Kristian Thulesen Dahls opbakning til lønmodtagerne.