PORTRÆT Nu skal ”Kaptajnen af Aarhus” sætte kursen for alle 98 kommuner

Socialdemokraten Jacob Bundsgaard er ny KL-formand. Han beskrives som intelligent og en hård forhandler – men kritiseres for at mangle visioner.

(Foto: © Kim Haugaard, Scanpix)

Det var tilbage i 2013, at Aarhus-borgmester og nyudnævnt KL-formand Jacob Bundsgaard fik sit kælenavn.

Den socialdemokratiske borgmester skulle skyde den traditionsrige kapsejlads i Universitetsparken i gang og valgte at leve sig ind i rollen ved at tage kaptajnskasket på hovedet.

Dermed var kælenavnet ”kaptajnen” en realitet, forklarer vennen og partifællen Nicolai Wammen.

- Når man er borgmester, er man også kaptajnen på skibet. Så det er et meget kærligt kælenavn, som jeg ved, at Jacob sætter stor pris på, siger Nicolai Wammen.

Nu skal Jacob Bundsgaard så være kaptajn for samtlige landets 98 kommuner, efter at han torsdag eftermiddag formelt er blevet udpeget som ny formand for kommunernes landsforening, KL.

”Jeg tænder på lokalpolitik”

Han betegner sig selv som en ”glad dreng fra Skødstrup, der kastede sig ind i lokalpolitik i en alt for tidlig alder” - som 25-årig.

Jacob Bundsgaard ”tænder på lokalpolitik”, især når det handler om folkeskolen, velfærd og socialpolitik, fortæller han. Dagens udnævnelse beskrives som en ”drøm”, der er gået i opfyldelse.

- Jeg er jo kommunemand af en hals. Jeg tror på det nære demokrati, og at de løsninger, vi finder i fællesskab lokalt, er det, der har den allerstørste kvalitet, siger Jacob Bundsgaard.

Han overtager posten som KL-formand fra Kalundborgs Venstre-borgmester, Martin Damm, og Jacob Bundsgaards første og måske største opgave som formand bliver de aktuelle overenskomstforhandlinger, hvor KL i denne uge varslede en lockout af omkring 250.000 kommunalt ansatte.

Om man kommer til at kunne se forskel på, at det fremover er en socialdemokrat og ikke en Venstre-mand, der står i spidsen for KL, tør Jacob Bundsgaard ikke selv garantere.

- Det må tiden jo vise. Vi er en politisk – men ikke partipolitisk – organisation. Vi prøver at få tingene til at hænge sammen, og vores afsæt er den levede hverdag ude i kommunerne. Vores allerfornemmeste opgave er at bringe virkeligheden og hverdagen ind på de bonede gulve, blandt andet på Christiansborg, så vi sikrer, at vi kan levere den velfærd, borgerne efterspørger, siger Jacob Bundsgaard.

Må gerne drømme noget mere

Jacob Bundsgaard nærmest fejede al modstand til side ved efterårets kommunalvalg. Han slog sin egen personlige rekord og fik i alt 39.841 personlige stemmer, de nærmeste forfølgere kunne kun skimte ham i horisonten.

En af modstanderne, Venstres spidskandidat Bünyamin Simsek, fik tredjeflest personlige stemmer i Aarhus (5.742) og var således ikke i nærheden af at fravriste Jacob Bundsgaard borgmesterkæden.

Bünyamin Simsek beskriver i dag sin politiske rival og kollega fra byrådet i Aarhus i særdeles positive vendinger.

Jacob Bundsgaard er både ”en stor arbejdskapacitet”, ”kompromissøgende”, ”tillidsfuld”, ”konstruktiv” og ”lyttende”, mener Venstre-rådmanden.

Han lyder nærmest som en perfekt borgmester?

- Njarh… For at blive en god politiker og en god borgmester skal man have en god personlighed og være et godt menneske. Det har og er Jacob, siger Bünyamin Simsek.

- Men når man skal finde huller i osten, savner jeg, at Jacob kommer med nogle visioner og pejlemærker, som han vil have byrådet til at følge. Noget som er ”made by Jacob Bundsgaard” og ikke er udtænkt eller drømt af andre.

Konkret savner Bünyamin Simsek større visioner fra Jacob Bundsgaard, når det handler om Aarhus’ fremtidige infrastruktur, fysiske rammer for kommunens børn og unge samt en modernisering af byens velfærd.

- Jeg mangler, at Jacob drømmer lidt mere end han gør i dag. Det skal være min konstruktive kritik, siger Bünyamin Simsek.

En tiltrædende og en afgående KL-formand. Til venstre Jacob Bundsgaard (S) og til højre Martin Damm (V) ved KL-topmøde i Aalborg. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Mere bureaukrat end politiker

Samme skudsmål får Jacob Bundsgaard fra den anden side af byrådssalen i Aarhus.

Her betegner Enhedslistens Keld Hvalsø byens borgmester og den nyudnævnte KL-formand som ”en intelligent mand og en stor begavelse”, ligesom Bundsgaard er en ”hård forhandler”.

Men han er samtidig ”mere en bureaukrat end en politiker”, lyder det fra Keld Hvalsø.

- Han er i høj grad en del af systemet. Han er en statskundskaber, der har meget lidt berøring med virkeligheden. Det er måske forkert at sige, men det skal forstås på den måde, at han har meget lidt erhvervserfaring, siger Keld Hvalsø.

Når man renser Jacob Bundsgaards cv for al politik og uddannelse, er det forholdsvis overskueligt:

Et års tid som lørdagspostbud i midten af 1990’erne efterfulgt af halvandet år som tjener i London. Efter at have færdiggjort studierne på statskundskab i slutningen af 2000’erne, arbejdede han i omkring et år med pr og kommunikation for en konsulentvirksomhed.

- Folk skal ikke nødvendigvis være smede som mig, men det er af stor værdi, at vi har et alsidigt byråd, og jeg synes, det er en svaghed, at Jacob Bundsgaard stort set ikke har nogen erhvervserfaring, siger han.

Enhedslisten-politikeren savner på nogle områder også politiske visioner fra Jacob Bundsgaards side.

- Visionerne er enormt mangelfulde. Vi var med til at lave det seneste budgetforlig i Aarhus, og selvom vi gik nogle skridt i den rigtige retning på nogle områder, var visionerne generelt mangelfulde. Fx på miljøområdet. Vi kommer ikke rigtig ud af starthullerne. Det er to skridt frem og næsten to tilbage, siger Keld Hvalsø.

Politisk kometkarriere

Jacob Bundsgaards politiske karriere tog hurtigt fart.

Han blev første gang valgt til Aarhus Byråd allerede som 25-årig, og han blev kort efter Socialdemokratiets politiske ordfører. Efter fire år i opposition kom Jacob Bundsgaard i en slags borgmesterlære hos sin ven Nicolai Wammen, der havde generobret borgmesterposten fra Venstre ved kommunalvalget i 2004.

De to aarhusianske socialdemokrater kørte i Aarhus Byråd et tæt parløb, og på den private front er Jacob Bundsgaard og Nicolai Wammen også tætte.

To glade socialdemokrater i 2011. Nicolai Wammen forlader borgmesterkontoret i Aarhus og overlader det til Jacob Bundsgaard. (Foto: © Kim Haugaard, Scanpix)

Det var eksempelvis Nicolai Wammen, der viede Jacob Bundsgaard og hustruen Kirstine Helbo Johansen, ligesom Nicolai Wammen er gudfar til Jacob Bundsgaards yngste barn.

Det er derfor ikke helt vildt overraskende, at Nicolai Wammen i en pause under dette års KL-topmøde i Aalborg erklærer sig sikker på, at Jacob Bundsgaard bliver en ”fremragende KL-formand”.

- Han er med god grund en populær borgmester og har som næstformand i KL vist, at han også kan bære de gyldne kæder på vegne af alle 98 kommuner, siger Nicolai Wammen.

Det er heller ikke overraskende, at Nicolai Wammen affejer kritikken fra Venstre og Enhedslisten om, at Jacob Bundsgaard skulle være for driftsorienteret og mangle visioner på Aarhus’ vegne.

- Det har altid været sådan i Aarhus, at når oppositionen ikke kunne finde på noget at kritisere borgmesteren for, så siger man, at der er en mangel på visioner. Men det går utrolig godt i Aarhus, og det har Jacob en stor del af æren for, siger Nicolai Wammen.

Ingen ambitioner om Folketinget

Nicolai Wammen overdrog i 2011 borgmesterposten til Jacob Bundsgaard, da Wammen stillede op til Folketinget og senere blev minister i Helle Thornings skiftende regeringer.

Om Jacob Bundsgaard også skal gå i Nicolai Wammens fodspor, når det handler om at skifte til landspolitik og Christiansborg er dog tvivlsomt.

Tilbage i 2011, da Jacob Bundsgaard var nytiltrådt borgmester i Aarhus, sagde han til Aarhus Stiftstidende, at han ”har ingen ambitioner om stille op til Folketinget”.

Og de (manglende) ambitioner er intakte, hvis man spørger vennen Nicolai Wammen, der til daglig er politisk ordfører for Socialdemokratiet på Christiansborg.

- Jeg har ikke hørt noget andet i hvert fald. Jacob har nu to enormt vigtige opgaver: Han er borgmester i Aarhus og nu også KL-formand - samtidig med, at han er far til tre børn. Jeg tror, at der er nok at se til, og jeg har intet indtryk af, at han skulle have andre ambitioner end det, siger Nicolai Wammen.