Præst nægter at konflikte: Jeg vil konfirmere mine konfirmander

En nordjysk præst nægter at strejke eller lade sig lockoute.

En nordjysk præst vil ikke strejke eller lockoutes, han vil konfirmere sine konfirmander. (Arkivfoto) (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Snart begynder konfirmationstiden med hvide kjoler, røde roser og blå mandage. Men det er langt fra sikkert, at alle unge, der har gået til præst gennem de seneste mange måneder, kan blive konfirmeret.

Præsternes fagforening Præsteforeningen er omfattet af konfliktvarslet ligesom andre fagforeninger for offentligt ansatte. En af de præster, der er ansat på overenskomst og derfor måske står overfor en lockout, er Christian Roar Pedersen. Han er sognepræst i Hals og Hou i Nordjylland og har et hold konfirmander, der skal konfirmeres til foråret.

- Jeg har svært ved at se, at jeg ikke skal konfirmere de konfirmander, der har gået til forberedelse i ni måneder og glædet sig til den store højtidelighed i kirken. Så ender det med, at de måske får en fest på forsamlingshuset, men bliver væk fra kirken, fordi præst og organist ikke kan komme på arbejde. Det synes jeg simpelthen ikke er fair over for de unge, siger Christian Roar Pedersen.

Han tilhører den femtedel af præsterne i folkekirken, der er ansat på overenskomst. Resten af præsterne er tjenestemandsansat og bliver altså ikke berørt af en eventuel strejke eller lockout.

Forpligtelse over for menigheden

Christen Staghøj Sinding er studenterpræst i Aalborg og formand for overenskomstudvalget i Præsteforeningen. Han mener, at en strejke er det eneste våben, Præsteforeningen kan trække, når der ikke kan opnås enighed om overenskomsten.

- Jeg tror, alle præster føler en stor forpligtelse over for deres menighed, men det samme tror jeg gælder alle de andre grupper, som vi er sammen med i overenskomstforhandlingssituation. Hvad enten det er læger, sygeplejersker, sosuassistenter eller gymnasielærere, så føler man en stor forpligtelse over for de mennesker, man arbejder med. Men når vi er kommet hertil, så er det strejken, vi har at bruge.

Men Christian Roar Pedersen føler en forpligtelse så stor, at han vil melde sig ud af sin fagforening, hvis konflikten fører til lockout.

- Jeg bryder mig ikke om, hvis det rammer menigheden. Det harmonerer ikke med den måde, jeg opfatter mig selv som præst på, siger Christian Roar Pedersen.

En strejke eller lockout blandt præster vil blandt andet gå ud over bryllupper, dåb og konfirmationer. Christen Staghøj Sinding håber, at familier, der bliver ramt, har forståelse for den situation, præsterne står i, selvom det måske fører til en udskudt konfirmationsfest.

Christian Roar Pedersen er i hvert fald ikke i tvivl om, hvor han står.

- Jeg er solidarisk med mine konfirmander, og jeg er solidarisk med de af mine sognebørn, der ringer og vil have en samtale.

Det er i morgen fredag eftermiddag, at det afgøres, om de overenskomstansatte præster skal lockoutes.