Morten Østergaard: 'Nej, jeg kommer ikke til at lave en liste med 17 ultimative krav'

Den radikale leder stiller betingelser og vil have en aftale med Mette Frederiksen, men afviser at være ultimativ i sine krav.

Vi kan ikke støtte en regering, der hellere vil læne sig op ad Dansk Folkeparti, som ikke tror på menneskeskabte klimaforandringer, vil melde os ud af EU og stoppe integrationen, siger Morten Østergaard (R). (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Det er helt uklart, hvad konsekvensen præcis bliver, hvis Mette Frederiksen ikke vil indgå en politisk aftale med indrømmelser til De Radikale, sådan som partiet kræver.

Netop uklarheden står til gengæld klart, efter at den radikale leder Morten Østergaard har uddybet de trusler, som han i mange forskellige medier det seneste døgn har rettet mod den socialdemokratiske statsministerkandidat.

På spørgsmålet om, hvorvidt De Radikale er klar til at gå med i et mistillidsvotum mod en regering ledet af Mette Frederiksen, svarer Morten Østergaard:

- Jamen, det fungerer ikke sådan. En statsminister, der vil til magten i Danmark, skal have opbakning til det i Folketinget. Og det, jeg siger, er, at vores opbakning er betinget af, at vi ved, hvilken politisk kurs man vil føre i en sådan regering, siger den radikale leder.

Den nye politiske kurs skal indebære, at der på en lang række områder som udlændinge, uddannelse, klima og EU kommer indrømmelser fra Socialdemokratiet, som De Radikale kan stå inde for.

På udlændingeområdet skal Mette Frederiksen blandt andet sænke beløbsgrænsen til 325.000 kroner om året for udlændinge, der gerne vil til Danmark for at arbejde. I dag skal personer fra lande uden for EU tjene mindst 418.000 kroner om året for at kunne arbejde i Danmark.

Ved at sænke beløbsgrænsen vil de Radikale trække mere udenlandsk arbejdskraft til Danmark.

Afviser ultimative krav

Morten Østergaard afviser dog både at stille ultimative krav til Mette Frederiksen og at pege på nuværende statsminister Lars Løkke Rasmussen, hvis han ikke får opfyldt sine krav hos S-formanden.

- Der er ingen ultimative krav, hvor vi siger, at beløbsgrænsen skal være det, eller paragraf dit skal ændres. Der er et spørgsmål om, at vi skal være enige om, hvilken kurs vi sætter. Det ville være mærkeligt omvendt, siger Morten Østergaard.

Skal dine krav om eksempelvis at sænke beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft til 325.000 kr. forstås sådan, at hvis ikke den bliver sænket til det beløb, så vil du ikke lægge mandater til, at Mette Frederiksen bliver statsminister?

- Nej, vi er kommet med en række forslag, som vi sætter til forhandling, og vores opfordring er, at vi finder hinanden. Vi har et meget pragmatisk forslag om at sænke beløbsgrænsen, men det, vi også siger, er, at hvis Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti allierer sig igen for at forhindre det her problem for danske virksomheder, så vil det vente på en ny regering og møde Mette Frederiksen som et krav. Der skal vi være enige om hvilken politik, vi fører for at have råd til velfærd.

Så selv om beløbsgrænsen overhovedet ikke bliver sænket med så meget som en krone, så vil du ikke love, at du i så fald vil trække støtten til at Mette Frederiksen kan blive statsminister?

- Nej, jeg kommer ikke til at lave en liste med 17 ultimative krav om paragraffer i den eller anden lov, der skal ændres. Vores opbakning er betinget af, at vi ved, hvilken politik der skal føres, og det handler om både om at få styr på økonomien, om uddannelsespolitik, europapolitikken, flytgtninge- og integrationspolitikken og om klimapolitikken. Alle de ting skal afklares, og så tager vi stilling til, om vi kan støtte Mette Frederiksen.

Er der så noget andet konkret politik, hvor hun skal komme jer i møde for, at I ikke trækker støtten til hende?

- Det, jeg siger, er, at vi kan ikke støtte en regering, der ignorerer problemet med at skaffe arbejdskraft til danske virksomheder og offentlige institutioner, eller fortsætter med at have et uddannelsesloft eller besparelser på uddannelser.

- Vi kan ikke støtte en regering, der hellere vil læne sig op ad Dansk Folkeparti, som ikke tror på menneskeskabte klimaforandringer, vil melde os ud af EU og stoppe integrationen. Det er områder, hvor vi skal være enige. Og det er fordi, der er en usikkerhed om, hvad Mette Frederiksen vil på grund af hendes parløb med Dansk Folkeparti. Havde den usikkerhed ikke været der, så havde sagen måske stået anderledes, siger Morten Østergaard.

Sammenligner med sort tårn

Socialdemokratiet afviser en skriftlig aftale, hvor de ændrer markant kurs på udlændingepolitikken, som du ønsker. Hvor stiller det dig?

- Jeg siger, hvad de radikale mandater kan bruges til. Og der er der måske opstået en misforståelse hos Socialdemokratiet af, at fordi man fik den ide at gå til valg på at danne regering alene, så slap man for at skulle forhandle med os om, hvilken politisk kurs der skal være. De slipper ikke for en forhandling.

Det lyder som en mere konfrontatorisk kurs, end den Margrethe Vestager lagde i 2011 efter folketingsvalget. Hvorfor skulle Mette Frederiksen lade sig true til at give en garanti til jer?

- Jeg har givet en garanti, som handler om, hvad De Radikale vil bruge vores mandater til efter et valg. Det er at støtte en regering, der vil gøre sig uafhængig af Dansk Folkepartis politik. Det er min garanti til danskerne.

- Så siger jeg, at for at leve op til det, så må jeg nødvendigvis have en politisk aftale med Mette Frederiksen, før vi kan afgøre, om vi kan støtte et regeringsprojekt. Det kræver en øvelse svarende til den, vi havde i det sorte tårn (regeringsforhandlinger imellem S, SF og R i 2011, red.) sidst. Og vores betingelser er de samme, uanset om vi skal sidde i regering eller ej.

Risikerer du ikke med den kurs at gøre Lars Løkke til statsminister igen?

- Nej, det mener jeg bestemt ikke. Jeg fører kampagne for, at danskerne igen kan have tillid til, at politikerne ikke bare kæmper om magten, men også reelt har nogle holdninger til, hvad de vil bruge den til, og hvordan de vil løse virkelighedens problemer.

Mette Frederiksen går til valg på at danne en etpartiregering. Har du opgivet at komme i regering efter valget?

- Næ altså, Socialdemokratiet må gå til valg på lige det, de vil. Det, der afgør, hvem der skal sidde i regering, og hvilke flertal der er, er jo vælgerne og valgresultatet. Men jeg siger bare, at for os er det ikke de gyldne kæder og fine visitkort, der er afgørende. Det er den politiske retning, der er afgørende. Og det ændrer ikke noget på vores krav, at Socialdemokratiet går til valg på at danne en etpartiregering eller ej, siger Morten Østergaard.