De Radikale kræver nu en skriftlig aftale fra S-formand Mette Frederiksen om en lang række indrømmelser for at kunne støtte en regering ledet af hende.
Aftalen skal ligge på R-leder Morten Østergaards bord, inden en eventuel socialdemokratisk ledet regering træder til efter folketingsvalget.
- Den skal betrygge os i, at vi har en regering, der også vil føre en ny politik, siger Morten Østergaard.
Kravet skal ses i sammenhæng med den garanti, Morten Østergaard lancerede på Folkemødet i forsommeren, hvor han gjorde det klart, at De Radikale kun støtter en S-ledet regering, hvis den gør sig uafhængig af Dansk Folkepartis politik.
På udlændingeområdet skal Mette Frederiksen blandt andet sænke beløbsgrænsen for udlændinge, der gerne vil til Danmark for at arbejde. I dag skal personer fra lande uden for EU tjene mindst 418.000 kroner om året for at kunne arbejde i Danmark.
Men det beløb ser De Radikale gerne barberet ned til 325.000 kroner om året for på den måde at få mere udenlandsk arbejdskraft til Danmark. Derudover skal green card-ordningen genindføres, og der skal etableres mulighed for at rekruttere folk på såkaldt sæson-visa.
- Lige præcis på det her område har vi et eksempel, hvor der vil kunne samles et bredt flertal om at løse et reelt problem, hvis bare Socialdemokratiet ville medvirke.
- Det bliver en af betingelserne for at opnå vores opbakning til en S-ledet regering efter et valg, hvis ikke vi løser problemet her og nu, siger Morten Østergaard, uden at han dog lader støtte til Mette Frederiksen som statsminister afhænge af, om beløbsgrænsen bliver sat ned.
DF og S på bagbenene
Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har i flere omgange blokeret for en nedsættelse af beløbsordningen, fordi de mener, at det vil skade danske lønmodtageres muligheder på arbejdsmarkedet.
Det ventes, at regeringen kommer med et større udspil senere på året, der skal tiltrække mere udenlandsk arbejdskraft, men stiller S og DF sig igen på bagbenene, møder det Mette Frederiksen som et krav at gøre noget ved det efter valget.
- Hvis Socialdemokratiet igen allierer sig med Dansk Folkeparti om at ignorere den åbenlyse problemstilling for virksomhederne om at skaffe nok arbejdskraft, så møder det dem som en betingelse for at danne en ny regering med vores opbakning, at vi tager hånd om det her problem, siger Morten Østergaard.
Og hvis den skriftlige aftale ikke ligger der?
- Ja, så vil Mette Frederiksen ikke kunne bruge de radikale mandater til at danne regering, og så må vi se, hvad der så sker.
Så du trækker tæppet væk under de regeringsforhandlinger, der foregår, hvis ikke Mette Frederiksen lever op til de krav?
- Jeg gør mere end det. For jeg siger, at den regering kan ikke engang dannes, i hvert fald ikke med radikal opbakning. Så ja, vi har nogle klare krav for overhovedet at kunne støtte en socialdemokratisk ledet regering. Og det er ét dem, vi lancerer nu, siger Morten Østergaard.
S afviser
Politisk ordfører Nicolai Wammen (S) signalerer, at Socialdemokratiet ikke vil ændre beløbsordningen.
- Vi er dybt optagede af, at vi får de danskere ind, der står uden for arbejdsmarkedet, og at vi får givet vores unge en uddannelse, før vi begynder at hente udenlandsk arbejdskraft. Derfor er det en rigtig dårlig ide at ændre beløbsordningen, siger han.
Så du kan garantere, at Socialdemokratiet ikke laver en skriftlig aftale med De Radikale, der sænker beløbsordningen eksempelvis?
- De vil lave en aftale på alle mulige forkromede områder, hvor de vil flytte Socialdemokratiets politik. Vi har vores politik, og de har deres. Og på udlændingepolitikken bliver vi ikke enige. Det må man se som et livsvilkår, siger Nicolai Wammen.
Flere områder
Men netop også hvad angår reglerne om familiesammenføring og kvoteflygtninge, vil Morten Østergaard have lempelser.
- Jeg har for længst sagt, at vi også på udlændingepolitikken, når det handler om flygtninge og kvoteflygtninge, skal kunne se en anden politik. Det er et krav for os, at vi får en flygtninge- og integrationspolitik, der løser problemerne frem for den symbolpolitik, der har været, siger Morten Østergaard.
Han har tidligere gjort det klart, at De Radikale kræver indflydelse af en eventuel S-ledet regering på en lang række områder som blandt andet velfærd, uddannelse, klima og EU.
I forhold til uddannelsespolitikken har Morten Østergaard konkret krævet en afskaffelse af uddannelsesloftet og et stop for de årlige uddannelsesbesparelser på to procent - og tilførsel af flere penge.
På EU-området har Morten Østergaard også været konkret om krævet af Socialdemokratiet, at de dropper deres ønske om at stoppe al spontan asylbehandling ved grænsen og i stedet får fuldtonet efter en fælles europæisk løsning.