Beskyldningerne mod Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard, er føget på Christiansborg, i aviser og på sociale medier, siden han i forgårs begyndte at bruge vendingen "et rød-brunt kabinet" om alliancen mellem Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og SF.
For er der tale om en reference til nazisterne og brunskjorterne, som kritikken fra flere politikere, historikere og eksperter har fremført?
Nej, siger hovedpersonen selv nu i et interview i Ugens Gæst på P1.
- Jeg søgte efter et billede, der kunne illustrere, at det var en venstreorienteret økonomisk politik, der ikke handler om at skabe velfærd, men om at bruge de penge, der allerede er fundet – og en højreorienteret værdipolitik, siger Morten Østergaard.
Du kunne også have sagt gul?
- Ja, det kunne jeg. Og det skulle jeg måske. For mig handlede det egentlig bare om at illustrere den akse, der handler om en økonomisk politik, som ikke bringer os fremad.
Kritik anført af historiker
Kritikken af Morten Østergaard er blandt andet blevet fremført af historiker ved Aarhus Universitet Michael Böss, der i Kristeligt Dagblad kalder det "uhørt":
- Brun er den farve, det nazistiske partis SA-tropper brugte i Tyskland i 1930’erne, så når man i en politisk sammenhæng taler om farven brun, er der ingen tvivl om, hvad det henviser til, siger historikeren til avisen.
Men Morten Østergaard afviser, at brugen af betegnelsen, som han gjorde brug af i både Børsen og i Deadline på DR2, er at trække det såkaldte "nazikort".
- Jamen, det gør jeg ikke. Og det har jeg ingen planer om at gøre. Derfor er min pointe her: Lyt nu til, hvad jeg siger. Lyt nu til, hvad jeg sagde. Det er en venstreorienteret økonomisk politik. En højreorienteret værdipolitik. Vi kan kalde den rød-gul, hvis det skal være det.
Bevidste misforståelser hos kollegaer?
Men du må have tænkt over, at når du bruger ordet brun, så sætter det en masse associationer i gang til brunskjorter, nazister, osv.?
- Jeg har lige beskrevet, hvad det var, jeg havde tænkt over, og synes ikke rigtigt, vi kan komme videre i det spor, fordi jeg mener, det er afdelingen for bevidste misforståelser, siger Østergaard i Ugens Gæst.
I programmet forklarer den radikale leder også, at referencen var tænkt som en videreudvikling af ”det røde kabinet,” der var en populær betegnelse for samarbejdet mellem Socialdemokratiet og SF i midten af 1960’erne.
Han tilføjer, at ”det er et vilkår”, at andre partier misforstår hans budskab.
- Det er klart, at der er nogen, der hellere vil diskutere den historiske reference end at diskutere den fremtid, der vil tegne sig, hvis det flertal får lov at lede landet.