S-koryfæ roser Mette Frederiksen: Har afmonteret giftig valgkampsdebat

Mette Frederiksen har meldt klart ud, at hun både vil samarbejde med rød og blå blok, vurderer Ritt Bjerregaard.

- Måske kunne De Radikale finde en platform ved at sige, at de står uafhængigt, og at de vil manøvrere frit i det folketing, som kommer ud efter valget, siger Ritt Bjerregaard, efter at Mette Frederiksen i går meldte ud, at Socialdemokratiet kommer til at danne en etpartis-regering, hvis magten skifter. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Hele valgkampen var kommet til at handle om spekulationer om forholdet mellem De Radikale og Socialdemokratiet, og derfor er det klogt, at partileder Mette Frederiksen (S) allerede nu melder ud, at partiet vil gå enegang, hvis de vinder regeringsmagten.

Sådan lyder vurderingen fra den tidligere socialdemokratiske minister, EU-kommissær og overborgmester i København Ritt Bjerregaard, efter at Mette Frederiksen i går meldte ud, at mange årtiers regeringsparløb med De Radikale nu er slut.

- Ved at melde ud, at hun satser på en socialdemokratisk mindretalsregering, der står frit i forhold til forskellige politikområder, så har hun afmonteret en giftig debat i en valgkamp om forholdet til De Radikale og Dansk Folkeparti, siger Ritt Bjerregaard.

- Jeg oplever, at Mette Frederiksen siger, at hun er nødt til at stå frit og samarbejde med både rød og blå blok.

I hvor høj grad tyder den her melding på, at Socialdemokraterne har rykket sig til højre på flere politiske områder?

- Vi har allerede set tidligere, at Socialdemokratiet har rykket sig. Først og fremmest ved den økonomiske politik, hvor samarbejdet med De Radikale i Thorning-regeringen betød, at Socialdemokratiet ikke kunne komme igennem med det, som de ville på dagpengeområdet, siger hun.

Kølig modtagelse hos De Radikale

Flere radikale folketingsmedlemmer har allerede reageret på gårsdagens udmelding fra Mette Frederiksen.

Både Zenia Stampe og skatteordfører Andreas Steenberg mener, at et øget samarbejde med Dansk Folkeparti i en S-ledet regering potentielt kan betyde, at De Radikale ikke vil bakke op om Mette Frederiksen som statsminister efter valget.

Partileder Morten Østergaard gør det også helt klart, at Socialdemokratiet ikke får partiets støtte, hvis De Radikale ikke får indrømmelser.

- Jeg ændrer ikke min position, fordi der går bogstavleg i den hos Socialdemokraterne. Jeg siger det igen, så ingen kan misforstå det: Man kan ikke vælge vores politik fra og tælle vores mandater med, siger han.

Ifølge den tidligere S-minister Ritt Bjerregaard skal De Radikale dog ikke forvente, at de kan komme til at definere store dele af regeringens politik, hvis magten skifter ved næste folketingsvalg.

- Jeg tror ikke, at De Radikale er nemme at få i tale på den økonomiske politik og velfærdspolitikken. Der tror jeg, at det i langt højere grad er sådan, at de skal vende sig mod SF, Enhedslisten og Alternativet. På udlændinge- og værdipolitikken vil vi formentlig se, at de fortsat samarbejder med blå blok, siger hun.

Har længe ligget i kortene

Men når De Radikale står i den position, som de gør, hvorfor skulle de så bakke op om Socialdemokratiet?

- Man kan jo spørge sig selv, om det ville være bedre for dem at bakke op om Lars Løkke. Men måske kunne De Radikale finde en platform ved at sige, at de står uafhængigt, og at de vil manøvrere frit i det folketing, som kommer ud efter valget, siger Ritt Bjerregaard.

De seneste fem gange, Socialdemokratiet har siddet i regering, har det været med Radikale Venstre med ved bordet.

Det undrer dog ikke Ritt Bjerregaard, at den mangeårige samarbejdspartner bliver holdt ude af det helt fine selskab, hvis rød blok overtager regeringsmagten.

- Jeg tror, at det længe har ligget i kortene, at det var det, som man var nødt til at stile imod, uden at det har været sagt direkte.